Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet: scholier gaat niet minder vaak studeren uit leenangst

Kabinet: scholier gaat niet minder vaak studeren uit leenangst

DEN HAAG (ANP) - Scholieren laten zich door het leenstelsel niet afschrikken om naar de universiteit of de hogeschool te gaan. Vwo'ers en havisten gaan nog bijna net zo vaak studeren als toen voor 2015 de studiebeurs nog bestond, wijst onderzoek volgens het kabinet uit. Wel zijn meer studenten gaan lenen en steken zij zich ook dieper in de schulden.

Mbo'ers stromen wel minder vaak door naar het hbo en zij laten zich wel vaker leiden door leenangst. Hoe dat komt, laat minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) nader onderzoeken. Ook voor de invoering van het leenstelsel liep het aantal mbo'ers dat naar de hogeschool ging al terug.

Het leenstelsel is pas een paar jaar oud, maar de Tweede Kamer heeft de afgelopen jaren de handen er al van afgetrokken. Aanvankelijke voorstanders als PvdA en GroenLinks hebben zich tegen het stelsel gekeerd en willen voor in ieder geval een deel van de studenten de beurs weer terug. Ook regeringspartij D66, die het 'studievoorschot' lang verdedigde, wil studenten inmiddels een vast bedrag van 300 euro per maand geven. Al houdt zij het leenstelsel zelf verder overeind. De studiefinanciering lijkt bij het aantreden van een nieuw kabinet volgend jaar hoe dan ook opnieuw grondig op de schop te gaan.

Studieschuld

Van Engelshoven, ook van D66, houdt vol "dat het stelsel over de breedte goed functioneert". Ze maakt zich wel zorgen over de mbo'ers. Als inderdaad blijkt dat de kosten van doorstuderen voor hen een te hoge drempel zijn, wil de minister daar iets aan doen. Dat kan door hen niet af te straffen als ze zich halverwege het eerste studiejaar alsnog bedenken en met hun studie stoppen. Ook als ze na 1 februari afhaken, hoeven ze dan niet hun aanvullende beurs en ov-kaart terug te betalen, oppert Van Engelshoven.

Het leenstelsel was ingegeven door de gedachte dat de stratenmaker niet langer zou moeten meebetalen aan de studie van de tandarts. Het geld dat het Rijk zou besparen door de afschaffing van de studiebeurs, moest in het onderwijs worden gestoken, bedongen de initiatiefnemers. Maar de steun voor het leenstelsel kromp snel door aanhoudende berichten over de leenangst en hoge werkdruk die studenten parten zou spelen.

Bijna de helft van de studenten dreigt af te studeren met meer dan 20.000 euro studieschuld, stellen studentenbond LSVb en de jongerentak van vakbond FNV na eigen onderzoek. Haast een kwart moet zelfs het dubbele of meer terugbetalen. Studenten zouden meer zijn gaan werken en komen minder toe aan bestuurswerk en verdiepingsprogramma's en volgen minder vaak een stage of vak in het buitenland. De organisaties pleiten daarom opnieuw voor "een schuldenvrije basisbeurs".

Meer uit Binnenland

Van der Burg: alle Oekraïense vluchtelingen worden opgevangen

DEN HAAG (ANP) - De opvang van Oekraïense vluchtelingen in de Utrechtse Jaarbeurs is weliswaar tijdelijk dicht, maar dat betekent niet dat Oekraïners die naar Nederland komen geen opvang kunnen krijgen. "Oekraïners kunnen zich bij iedere gemeente melden", zei demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) in een Kamerdebat over de opvang van Oekraïners. Als er in die betreffende gemeenten geen plek is, wordt eerst gekeken of er elders in de regio wel plek is. "Als dat niet lukt, wordt landelijk gekeken." Wel zijn extra plekken nodig, benadrukte de bewindsman tot tweemaal toe in het debat.

6 minuten geleden
Werkende Oekraïners in opvang moeten eigen bijdrage gaan betalen

DEN HAAG (ANP) - Oekraïners die in Nederland werken en in een gemeentelijke opvangvoorziening verblijven, gaan op termijn een eigen bijdrage betalen. Over welke voorzieningen er straks een bijdrage moet worden betaald en hoe hoog die zal zijn, is nog niet duidelijk. BBB en NSC hebben beide verschillende voorstellen ingediend om een eigen bijdrage in de wet vast te leggen, maar demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) wil dit ook zelf al regelen. Daarnaast wil hij het leefgeld stopzetten van Oekraïners "die voldoende eigen inkomen hebben". Ook een Kamermeerderheid wil dat.

40 minuten geleden
Putters blijft ook nog steeds zoeken naar meerderheidskabinet

DEN HAAG (ANP) - Informateur Kim Putters blijft nog zoeken naar een meerderheidskabinet, hoewel NSC van Pieter Omtzigt opnieuw heeft aangegeven niet aan zo'n variant met de PVV te willen deelnemen. "Wij gaan niet in een meerderheids- of minderheidskabinet met deze drie partijen", herhaalde Omtzigt woensdag na weer een gesprek met de informateur.

1 uur geleden
Presentatrices beschuldigen WNL-baas Bert Huisjes van wangedrag

HILVERSUM (ANP) - Bekende presentatrices als Nikki Herr, Eva Jinek, Leonie ter Braak en Merel Westrik zeggen dat WNL-baas Bert Huisjes bij de omroep zorgt voor "een angstcultuur" en dat hij "onvoorspelbaar en onveilig" zou zijn. Dat vertellen zij, en verscheidene anonieme (oud-)medewerkers aan het AD.

1 uur geleden
Friese Staten stemmen tegen actief regenboogbeleid

LEEUWARDEN (ANP) - De Friese Provinciale Staten hebben met een kleine meerderheid tegen actief regenboogbeleid gestemd. Dat was ook het voorstel van het college van Gedeputeerde Staten (GS). Niet alle coalitiepartijen waren het met het college eens, want de Fryske Nasjonale Partij (FNP) wilde wel dat er beleid zou komen.

1 uur geleden
Halsema mag door als burgemeester van Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Als het aan de gemeenteraad van Amsterdam ligt, blijft Femke Halsema aan als burgemeester. Na een geheime vergadering stemde de raad woensdagmiddag voor een tweede ambtstermijn van Halsema.

2 uur geleden
Afschieten van wolven moet in Gelderland deze lente mogelijk zijn

ARNHEM (ANP) - Het nieuwe wolvenbeleid van de provincie Gelderland moet per april of mei ingaan, zei verantwoordelijk gedeputeerde Harold Zoet (BBB) woensdag tijdens een debat in het provinciehuis. Wolven in Gelderland die meerdere malen goed beschermd vee aanvallen, moeten volgens het plan onder voorwaarden kunnen worden afgeschoten. Ook mogen vanaf deze lente wolven in de hele provincie worden verjaagd met een paintballgeweer.

2 uur geleden