Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet: scholier gaat niet minder vaak studeren uit leenangst

Kabinet: scholier gaat niet minder vaak studeren uit leenangst

DEN HAAG (ANP) - Scholieren laten zich door het leenstelsel niet afschrikken om naar de universiteit of de hogeschool te gaan. Vwo'ers en havisten gaan nog bijna net zo vaak studeren als toen voor 2015 de studiebeurs nog bestond, wijst onderzoek volgens het kabinet uit. Wel zijn meer studenten gaan lenen en steken zij zich ook dieper in de schulden.

Mbo'ers stromen wel minder vaak door naar het hbo en zij laten zich wel vaker leiden door leenangst. Hoe dat komt, laat minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) nader onderzoeken. Ook voor de invoering van het leenstelsel liep het aantal mbo'ers dat naar de hogeschool ging al terug.

Het leenstelsel is pas een paar jaar oud, maar de Tweede Kamer heeft de afgelopen jaren de handen er al van afgetrokken. Aanvankelijke voorstanders als PvdA en GroenLinks hebben zich tegen het stelsel gekeerd en willen voor in ieder geval een deel van de studenten de beurs weer terug. Ook regeringspartij D66, die het 'studievoorschot' lang verdedigde, wil studenten inmiddels een vast bedrag van 300 euro per maand geven. Al houdt zij het leenstelsel zelf verder overeind. De studiefinanciering lijkt bij het aantreden van een nieuw kabinet volgend jaar hoe dan ook opnieuw grondig op de schop te gaan.

Studieschuld

Van Engelshoven, ook van D66, houdt vol "dat het stelsel over de breedte goed functioneert". Ze maakt zich wel zorgen over de mbo'ers. Als inderdaad blijkt dat de kosten van doorstuderen voor hen een te hoge drempel zijn, wil de minister daar iets aan doen. Dat kan door hen niet af te straffen als ze zich halverwege het eerste studiejaar alsnog bedenken en met hun studie stoppen. Ook als ze na 1 februari afhaken, hoeven ze dan niet hun aanvullende beurs en ov-kaart terug te betalen, oppert Van Engelshoven.

Het leenstelsel was ingegeven door de gedachte dat de stratenmaker niet langer zou moeten meebetalen aan de studie van de tandarts. Het geld dat het Rijk zou besparen door de afschaffing van de studiebeurs, moest in het onderwijs worden gestoken, bedongen de initiatiefnemers. Maar de steun voor het leenstelsel kromp snel door aanhoudende berichten over de leenangst en hoge werkdruk die studenten parten zou spelen.

Bijna de helft van de studenten dreigt af te studeren met meer dan 20.000 euro studieschuld, stellen studentenbond LSVb en de jongerentak van vakbond FNV na eigen onderzoek. Haast een kwart moet zelfs het dubbele of meer terugbetalen. Studenten zouden meer zijn gaan werken en komen minder toe aan bestuurswerk en verdiepingsprogramma's en volgen minder vaak een stage of vak in het buitenland. De organisaties pleiten daarom opnieuw voor "een schuldenvrije basisbeurs".

Meer uit Binnenland

NPO trekt twee opgelegde boetes aan Ongehoord Nederland in

HILVERSUM (ANP) - De NPO heeft besloten de tweede en derde boete die werden opgelegd aan aspirant-omroep Ongehoord Nederland in te trekken. Dat heeft de NPO donderdag gemeld. Het besluit volgt uit de gesprekken tussen de NPO en Ongehoord Nederland over hoe de samenwerking binnen het bestel verder moet gaan.

12 minuten geleden
Reisadvies voor Frankrijk van groen naar geel om dreigingsniveau

DEN HAAG (ANP) - Het reisadvies voor Frankrijk gaat van groen naar geel. Dat betekent dat reizen naar Frankrijk mogelijk is, maar dat reizigers in het hele land extra alert moeten zijn. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag.

59 minuten geleden
COA: belang doorgang van 'asielhotel' Albergen is groot

ZWOLLE (ANP) - Inwoners van Albergen proberen met een rechtszaak de komst van een 'asielhotel' in het dorp te voorkomen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft echter haast met opening van het asielzoekerscentrum. "Het water staat het COA aan de lippen", zei advocaat Jim Zweers donderdag tijdens de rechtszaak in Zwolle.

3 uur geleden
Meer 'aardbevingsgeletterdheid' nodig om Groningse jeugd te helpen

GRONINGEN (ANP) - De 'aardbevingsgeletterdheid' van volwassenen die werken met kinderen en jongeren uit het gaswinningsgebied in Groningen moet omhoog. Ze moeten beter beseffen wat de gevolgen zijn van de problemen door de gaswinning om de jeugd die daarmee te maken heeft gehad beter te begrijpen en te helpen. Dat staat in een rapport van de Hanzehogeschool Groningen in opdracht van het Instituut Mijnbouwschade Groningen. De bevindingen worden donderdagmiddag gepresenteerd.

3 uur geleden
COA: geschetste situatie Rode Kruis opvangplekken dreigt al langer

DEN HAAG (ANP) - Dat opvanglocaties voor asielzoekers in het land overlopen, speelt volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) al langer. Het Rode Kruis meldde donderdagochtend er dat aankomend weekend een situatie dreigt waarin niet voor iedere vluchteling een fatsoenlijke slaapplek is.

4 uur geleden
Lerarenbeurs komend schooljaar verlengd en verhoogd, meldt OCW

DEN HAAG (ANP) - Leraren en docenten die een opleiding willen volgen aan een hogeschool of universiteit kunnen ook volgend schooljaar gebruikmaken van de zogeheten lerarenbeurs. Daarvoor wordt 65 miljoen euro gereserveerd, ruim 2 miljoen euro meer dan voor dit schooljaar beschikbaar was, meldt het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) donderdag.

4 uur geleden
Herstel Prinses Margriettunnel bij Joure duurt tot eind 2025

JOURE (ANP) - Het herstel van de Prinses Margriettunnel tussen Joure en Sneek duurt tot eind 2025. Volgens Rijkswaterstaat is meer tijd nodig dan gedacht door een nieuwe manier van bouwen waarbij de grondwaterstand niet verlaagd hoeft te worden. Het wegdek van de tunnel kwam in december 2022 omhoog, de werkzaamheden zouden volgens de eerste planning in 2024 klaar zijn.

5 uur geleden