Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet: schijnzelfstandigheid vaker voorkomen met betere regels

Kabinet: schijnzelfstandigheid vaker voorkomen met betere regels

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat de regels aanscherpen waardoor het duidelijker wordt wanneer een zelfstandige eigenlijk in loondienst zou moeten werken. Dat moet schijnconstructies vaker voorkomen. Daarnaast wordt het voor zelfstandigen makkelijker om een dienstverband af te dwingen, desnoods via de rechter. Het initiatief hiervoor ligt wel bij de zelfstandige, en dus niet bij het bedrijf.

Door de regels te verduidelijken en de verschillen tussen zelfstandigen en mensen in loondienst te verkleinen, moet de focus komen te liggen op het voorkomen van schijnzelfstandigheid, in plaats van handhaving ervan. Handhaving mag nu alleen onder bepaalde voorwaarden, en gebeurde de afgelopen jaren nauwelijks.

Het inhuren van een zelfstandige levert belastingvoordelen op voor bedrijven, maar de werkende als zelfstandige is veel minder goed beschermd dan een werknemer in loondienst. Allereerst wil het kabinet dus een gelijker speelveld, door meer beschermingen te geven aan zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers). Een van de belangrijkste maatregelen is bijvoorbeeld de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering die het kabinet wil invoeren.

Juridische teksten

Betere regels moeten duidelijker maken wanneer iemand in dienst is. Daar wordt het komende half jaar aan gewerkt, in overleg met vakbonden, werkgevers en deskundigen. "Dit lukt alleen als je goed weet wat er in de praktijk speelt en dat goed in juridische teksten kan vertalen", zegt minister Karien van Gennip (Sociale Zaken). Het moet beter in de wet worden vastgelegd wat anno 2022 een dienstverband betekent. Belangrijke regels uit het arbeidsrecht komen nog uit 1907, benadrukt het kabinet.

Belangrijk is vooral de dat een opdrachtnemer die onder een bepaald uurtarief (bijvoorbeeld 30 euro) betaald krijgt, makkelijker naar een opdrachtgever kan stappen om aan te geven dat waarschijnlijk sprake moet zijn van een dienstverband. Het bedrijf moet dan echt kunnen aangeven waarom dit niet zo is, of de zelfstandige in dienst nemen. Gebeurt dit niet, kan de werkende naar de rechter. Het kabinet erkent dat dit een grote stap is, maar denkt dat de eerste rechtszaken een "uitstralende werking" kunnen hebben. De duidelijke afspraken moeten vooral preventief werken, en voorkomen dat bedrijven zelf schijnconstructies optuigen.

Schijnconstructies

Om schijnconstructies is veel te doen, omdat er oneerlijke concurrentie ontstaat, waar vooral bedrijven van profiteren. Omdat de huidige wet niet goed werkt, wordt er in veel gevallen niet gehandhaafd op schijnconstructies. Dat moet vanaf 1 januari 2025 wel weer volop gebeuren. De Belastingdienst grijpt nu al meer bestaande middelen aan om toe te zien dat er geen misbruik wordt gemaakt van de mogelijkheid om zelfstandigen in te huren, benadrukt staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit). Maar handhaving moet wel echt een sluitstuk zijn, benadrukt hij: het kabinet wil veel meer inzetten op het zoveel mogelijk voorkomen van schijnconstructies.

Meer uit Financieel

Blokker wil 400 medewerkers weer aannemen voor nieuwe winkels

VOORBURG (ANP) - Blokker wil ongeveer vierhonderd oud-werknemers opnieuw aannemen voor de veertig winkels die de winkelketen de komende periode weer opent, ondanks dat veel van hen al een nieuwe baan hebben gevonden. Dit meldt eigenaar Roland Palmer tijdens de opening van de locatie in Voorburg. Dat is een van de twaalf Blokker-vestigingen waarvan de deuren sinds woensdag weer open zijn.

1 uur geleden
Blokker wil terugkeren met meer advies en producten voor jongeren

VOORBURG (ANP) - Blokker, dat woensdag de eerste twaalf winkels heeft geopend na het faillissement eind vorig jaar, wil terugkeren in de Nederlandse winkelstraten met een assortiment dat meer op jongeren is gericht, bredere looppaden en meer advies in de winkels.

2 uur geleden
Certificaten Triodos hard omhoog na beursdebuut in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Certificaten van aandelen van Triodos Bank zijn na hun debuut op de beurs in Amsterdam hard gestegen. De stukken stonden omstreeks 11.00 uur bijna 14 procent hoger.

3 uur geleden
Netflix zendt na deal in Frankrijk ook traditionele televisie uit

PARIJS (ANP) - Netflix heeft een deal gesloten met het Franse commerciële televisiestation TF1 waarbij het streamingplatform volgend jaar ook traditionele televisieprogramma's gaat uitzenden. Het is voor het eerst dat het streamingplatform lineaire televisie aanbiedt.

4 uur geleden
Brussel: AliExpress doet te weinig tegen verkoop illegale spullen

BRUSSEL (ANP) - Webshop AliExpress doet te weinig om de verkoop van illegale producten op zijn platform tegen te gaan, concludeert de Europese Commissie. Onder de Verordening digitale diensten heeft een groot onlineplatform zoals AliExpress de verplichting om de verkoop van namaakproducten of producten die niet voldoen aan EU-veiligheidsstandaarden tegen te gaan. De webwinkel doet dat momenteel nog onvoldoende, meldt de Commissie.

4 uur geleden
AEX licht hoger in aanloop rentebesluit centrale bank VS

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is woensdag iets hoger geopend in aanloop naar het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank later op de dag. De Federal Reserve laat dan naar verwachting voor de vierde keer op rij de rente in de Verenigde Staten onveranderd. Fed-voorzitter Jerome Powell komt ook met een toelichting. Daarnaast blijven beleggers de ontwikkelingen rond het conflict tussen Iran en Israël volgen.

5 uur geleden
Eis vergoeding voor beeldbuizenkartel Philips toch voor rechter

DEN BOSCH (ANP) - Philips is niet af van een claimzaak van de Consumentenbond over prijsafspraken rond beeldbuizen. De belangenclub eist een schadevergoeding van het technologiebedrijf voor ruim 65.000 mensen die door het beeldbuizenkartel te veel betaalden voor hun televisie of monitor. Een rechtbank oordeelde dat de Consumentenbond niet kon optreden namens alle gedupeerden, maar in hoger beroep stelde het gerechtshof in Den Bosch dat de organisatie wel ontvankelijk is.

5 uur geleden