Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet schiet zowel stoppende als schone boer te hulp

Kabinet schiet zowel stoppende als schone boer te hulp

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat alle varkensboeren uitkopen die zich voor een uitkoopregeling hadden aangemeld, mits ze aan de voorwaarden voldoen. Voor die regeling om stankoverlast tegen te gaan waren er te veel belangstellenden. Het kabinet trekt daarom "mocht dat nodig zijn" de knip.

Deze boeren kunnen stoppen met hun bedrijf in ruil voor een bepaald bedrag. Met het uitbreiden van de regeling wil landbouwminister Carola Schouten de hoge stikstofuitstoot van de sector verminderen.

Maandag lekte al uit dat het kabinet veel geld opzij zet voor een nieuwe regeling voor veehouders die willen stoppen. Het gaat om 350 miljoen voor "gerichte opkoop". Na de uitspraak van de Raad van State in mei dat natuurgebieden beter moeten worden beschermd tegen stikstof, heeft het kabinet een reeks maatregelen aangekondigd.

Nieuwe technieken

Ook komt er 172 miljoen euro voor nieuwe technieken die ervoor zorgen dat veehouders minder stikstof uitstoten. De minister zet bedrijfscoaches in om veehouders te helpen met geldzaken en manieren om stikstofuitstoot bij de bron aan te pakken, zoals het scheiden van mest en urine.

Het kabinet wil in de toekomst ook bijlappen om boeren te helpen grondstoffen zo veel mogelijk te hergebruiken. Tot slot mogen boeren die een vergunning hebben om meer stikstof uit te stoten dan ze doen, deze 'ruimte' verhuren aan anderen.

De gesprekspartner van het kabinet namens de sector, koepelorganisatie Landbouw Collectief, is kritisch over het plan om boeren uit te kopen. Voorzitter Aalt Dijkhuizen wil dat het kabinet beter kijkt naar zijn eigen voorstellen, die er vooral voor zorgen dat blijvers schoner gaan boeren. Voor dat plan is volgens de boerenorganisaties overigens 3 miljard euro nodig.

Meer uit Politiek

Wilders en Van der Plas zwijgen vooral na gesprek met Putters

DEN HAAG (ANP) - PVV-leider Geert Wilders en Caroline van der Plas van BBB hebben na hun gesprek met informateur Kim Putters weinig woorden nodig. "Het was een goed gesprek", zegt Wilders meermaals. De politici zijn beiden voorstander van een coalitie met hun partijen, VVD en NSC. Maar de laatstgenoemde twee partijen denken verschillend over zo'n samenwerking.

8 uur geleden
Kamer reageert verdeeld op plan Adema over dierenwelzijn in stal

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer reageert verdeeld op het plan van demissionair minister Piet Adema (Landbouw) dat het dierenwelzijn in stallen moet verbeteren. Rechtse partijen zijn hier in een debat veelal positief over, maar de linkse partijen PvdD, GL-PvdA en SP vinden het niet ver genoeg gaan. Dion Graus van de PVV houdt zich op de vlakte omdat hij het voorstel nog met zijn fractie wil bespreken. Daardoor is het nog niet duidelijk of een meerderheid in de Kamer de plannen van de landbouwminister steunt.

11 uur geleden
Heijnen zegt meer onderzoek naar veilig gebruik staalslakken toe

OUWERKERK (ANP) - Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft blijvend onderzoek naar het zo veilig mogelijk toepassen van staalslakken voor kustverdediging toegezegd. Een totaalverbod op het gebruik van staalslakken is nu geen optie.

12 uur geleden
Omtzigt herkent zich niet in beeld over emotionele toestand

DEN HAAG (ANP) - NSC-leider Pieter Omtzigt herkent zich niet in het beeld dat in sommige media van hem wordt geschetst over zijn emotionele toestand aan de formatietafel. Zo meldde De Telegraaf dat er soms sprake zou zijn van stemverheffing, weglopen en huilbuien. "Ik herken me niet in het beeld, maar ik denk ook niet dat het over elkaar roddelen deze formatie heel veel verder gaat helpen", zei Omtzigt na zijn gesprek met VVD-leider Dilan Yeşilgöz bij informateur Kim Putters.

16 uur geleden
Partijleiders PVV, VVD, NSC en BBB in koppels naar informateur

DEN HAAG (ANP) - Informateur Kim Putters praat maandag met de partijleiders van PVV, VVD, NSC en BBB. Ze worden in koppeltjes ontvangen, om verder te praten over de mogelijke vorming van een nieuw kabinet.

1 dag geleden
Schmit lijsttrekker sociaaldemocraten bij Europese verkiezingen

ROME (ANP/DPA) - De sociaaldemocraten hebben Nicolas Schmit zaterdag officieel gepresenteerd als hun lijsttrekker voor de Europese verkiezingen in juni. De Luxemburgse EU-commissaris voor Werkgelegenheid en Sociale Rechten werd zaterdag met grote meerderheid gekozen. Vijf jaar geleden trok PvdA'er Frans Timmermans de linkse kar in de EU.

2 dagen geleden
SP-leider Jimmy Dijk haalt flink uit naar formerende partijen

BUSSUM (ANP) - In zijn eerste congrestoespraak als SP-leider heeft Jimmy Dijk flink uitgehaald naar de vier partijen die al maanden praten over de vorming van een nieuw kabinet. PVV, NSC en BBB hebben hun "sociale maskers" afgeworpen, zei Dijk. Onder invloed van de VVD maken deze drie partijen "terugtrekkende bewegingen" als het gaat om het afschaffen van het eigen risico in de zorg, huurverlaging en verbeteringen voor mensen met een bescheiden inkomen, hield Dijk de SP-leden voor.

2 dagen geleden