Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet schiet zowel stoppende als schone boer te hulp

Kabinet schiet zowel stoppende als schone boer te hulp

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat alle varkensboeren uitkopen die zich voor een uitkoopregeling hadden aangemeld, mits ze aan de voorwaarden voldoen. Voor die regeling om stankoverlast tegen te gaan waren er te veel belangstellenden. Het kabinet trekt daarom "mocht dat nodig zijn" de knip.

Deze boeren kunnen stoppen met hun bedrijf in ruil voor een bepaald bedrag. Met het uitbreiden van de regeling wil landbouwminister Carola Schouten de hoge stikstofuitstoot van de sector verminderen.

Maandag lekte al uit dat het kabinet veel geld opzij zet voor een nieuwe regeling voor veehouders die willen stoppen. Het gaat om 350 miljoen voor "gerichte opkoop". Na de uitspraak van de Raad van State in mei dat natuurgebieden beter moeten worden beschermd tegen stikstof, heeft het kabinet een reeks maatregelen aangekondigd.

Nieuwe technieken

Ook komt er 172 miljoen euro voor nieuwe technieken die ervoor zorgen dat veehouders minder stikstof uitstoten. De minister zet bedrijfscoaches in om veehouders te helpen met geldzaken en manieren om stikstofuitstoot bij de bron aan te pakken, zoals het scheiden van mest en urine.

Het kabinet wil in de toekomst ook bijlappen om boeren te helpen grondstoffen zo veel mogelijk te hergebruiken. Tot slot mogen boeren die een vergunning hebben om meer stikstof uit te stoten dan ze doen, deze 'ruimte' verhuren aan anderen.

De gesprekspartner van het kabinet namens de sector, koepelorganisatie Landbouw Collectief, is kritisch over het plan om boeren uit te kopen. Voorzitter Aalt Dijkhuizen wil dat het kabinet beter kijkt naar zijn eigen voorstellen, die er vooral voor zorgen dat blijvers schoner gaan boeren. Voor dat plan is volgens de boerenorganisaties overigens 3 miljard euro nodig.

Meer uit Politiek

Adviseurs kabinet: kijk voor ruimtelijke investeringen naar 2100

DEN HAAG (ANP) - Voor een nieuwe Nota Ruimte moet minister Hugo de Jonge (Ruimtelijke Ordening) niet naar het jaar 2050 kijken, maar naar 2100. Zeespiegelstijging, klimaatverandering en demografische ontwikkeling vereisen juist na 2050 een "fundamenteel andere benadering", schrijft het College van Rijksadviseurs aan de minister. Door verder vooruit te kijken "wordt pas echt duidelijk hoe ingrijpend de ruimtelijke impact van deze trends is en hoe sturend de gevolgen ervan zijn voor de keuzeruimte van vandaag".

1 uur geleden
Provinciale Staten installeren nieuwe leden

DEN HAAG (ANP) - In de provinciehuizen worden woensdag de nieuwe Provinciale Statenleden geïnstalleerd. Dan wordt ook duidelijk welke personen per partij een zetel hebben geaccepteerd en zullen plaatsnemen in de Provinciale Staten. De zogeheten installatievergaderingen zijn online te volgen via een livestream.

4 uur geleden
Minister Schreinemacher bezoekt aardbevingsgebied Turkije

GAZIANTEP (ANP) - Minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) bezoekt dinsdag het gebied in het zuidoosten van Turkije dat begin februari werd getroffen door een zware aardbeving en een reeks naschokken.

4 uur geleden
Top kabinet buigt zich over politieke aardverschuiving

DEN HAAG (ANP) - De betekenis van de monsterzege van de BoerBurgerBeweging (BBB) en het verlies van alle coalitiepartijen bij de recente provinciale verkiezingen worden dinsdagavond door de top van het kabinet besproken. De vraag die voor premier Mark Rutte en de vicepremiers Sigrid Kaag, Wopke Hoekstra en Carola Schouten centraal staat, is wat de onvrede en het onbehagen in het land voedt. Ook zal worden besproken of er consequenties aan het signaal van de kiezer moeten worden verbonden: moet het regeerakkoord op bijvoorbeeld het stikstofdossier worden opengebroken.

4 uur geleden
Rijna wordt speciaal economisch gezant voor Caribisch Nederland

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Koninkrijksrelaties) heeft Edison Rijna benoemd tot speciaal gezant voor Caribisch Nederland voor EU-fondsen, VN-fondsen en economische betrekkingen met Latijns Amerika. De huidige gezaghebber van Bonaire treedt op 18 april af; op die dag begint Rijna in zijn nieuwe functie.

9 uur geleden
Timmermans en Van der Plas bespreken stikstof toch in Den Haag

BRUSSEL/DEN HAAG (ANP) - Eurocommissaris Frans Timmermans komt naar Den Haag om met BBB-leider Caroline van der Plas te bespreken hoe het Nederlandse stikstofprobleem opgelost kan worden. De klimaatman van de Europese Commissie wilde de grote winnaar van de verkiezingen in Brussel "uitleggen wat de Europese regels zijn" over stikstof. Maar Van der Plas heeft geen tijd en ziet Timmermans liever naar Den Haag afreizen.

12 uur geleden
Rutte: Nederland en Duitsland eensgezind tegen agressie Rusland

ROTTERDAM (ANP) - Minister-president Mark Rutte en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz staan eensgezind in hun steun aan Oekraïne, in de wat Rutte noemt de "verschrikkelijke agressieoorlog" tegen dat land. De regeringsleiders van beide landen zijn het volgens Rutte "helemaal eens over de wapen- en munitieleveringen aan Oekraïne en andere vraagstukken zoals ontvoeringen van Oekraïense kinderen door Rusland".

12 uur geleden