Kabinet schat begrotingsgat door energiesteun nu op 7,5 miljard
DEN HAAG (ANP) - Het kabinet verwacht komend voorjaar een gat in de begroting te moeten dichten van 7,5 miljard euro als gevolg van de maatregelen om de energierekening betaalbaar te houden voor burgers en bedrijven. Dat meldt minister Sigrid Kaag (Financiën) in de najaarsnota, de laatste bijstelling van de begroting voor dit jaar.
Het prijsplafond voor stroom en gas voor huishoudens gaat naar schatting 11,2 miljard euro kosten, de steun voor mkb'ers die veel energie verbruiken een kleine 1,7 miljard euro. Een deel van die uitgaven verwacht het kabinet te dekken door sommige energiebedrijven extra te belasten. Maar voor de rest moet nog een oplossing worden gevonden.
Schattingen van het gat in de begroting, waar het kabinet bij de voorjaarsnota dekking voor gaat zoeken, liepen tot dusver tot in de tientallen miljarden. Het precieze bedrag is ook nog altijd erg onzeker, omdat het sterk afhankelijk is van hoe de energieprijzen zich ontwikkelen. De laatste tijd zijn die na een forse piek afgelopen zomer weer wat gedaald.
Oplopende rente
Een minstens zo lastig probleem vormt de oplopende rente op de staatsschuld. In tegenstelling tot de eenmalige energiesteun is dat een structurele kostenpost. Nederland kon door de extreem lage rente jarenlang gratis geld lenen op de kapitaalmarkt. Maar nu de rente wereldwijd stijgt, moeten aflopende leningen tegen een hogere rente worden geherfinancierd.
Dat kan naar schatting 5,8 tot bijna 9,2 miljard euro per jaar extra gaan kosten. Kaag wil ook hiervoor in de voorjaarsnota met mogelijke oplossingen komen. "Zo blijven de overheidsfinanciën beheersbaar en worden er geen rekeningen doorgeschoven naar toekomstige generaties."
De oorlog in Oekraïne heeft de staatskas tot dusver bijna 4,5 miljard euro gekost. Ruim de helft daarvan ging op aan het beter vullen van de gasopslag Bergermeer, zodat Nederland komende winter veel minder afhankelijk is van Russisch aardgas.
Meer uit Politiek
BRUSSEL (ANP) - Eurocommissaris Wopke Hoekstra gaat in de volgende Europese Commissie door met zijn huidige portefeuille Klimaat. Dat hebben bronnen aan het ANP bevestigd.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet is wel degelijk bereid te praten over een blijvende vroegpensioenregeling voor mensen met een zwaar beroep, en heeft daar ook "structureel geld voor gereserveerd". Dat schrijft minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken) aan de Tweede Kamer. Vakcentrale FNV stelde vorige week dat de bewindsman, die namens het kabinet meeonderhandelt over zo'n regeling, opnieuw een tijdelijke oplossing op tafel had gelegd. De bonden willen mede daarom nu niet verder praten.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De fractie van NSC zal niet akkoord gaan met crisismaatregelen om de asielinstroom in te dammen als de Raad van State een negatief advies geeft over de ingrepen die het kabinet voorstelt. Fractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven, die de zieke Pieter Omtzigt vervangt, heeft dat gezegd tegen de Volkskrant, zo bevestigt haar woordvoerder. Coalitiegenoten VVD-leider Dilan Yeşilgöz en PVV-leider Geert Wilders vinden de reactie van Van Vroonhoven voorbarig.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Bijna de helft van de ondernemers heeft het gevoel dat het kabinet zich voor hen inzet, maar er is "niet heel veel optimisme" dat premier Dick Schoof hun grootste problemen zal verhelpen. Dat is een van de conclusies van een peiling onder bijna 4000 ondernemers die Kieskompas heeft uitgevoerd op verzoek van ondernemersverenigingen VNO-NCW en MKB-Nederland.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Branchevereniging WoningBouwersNL is te spreken over het regeerprogramma als het gaat om het woningbeleid van het kabinet-Schoof. De plannen zijn volgens de organisatie "doordacht en goed uitgewerkt". Dit is een opvallend contrast met de kritische houding die de brancheorganisatie aannam ten opzichte van het woningbeleid van het vorige kabinet.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Meerdere ministers erkennen dat ze de agenda waarin ze hun contacten met onder anderen lobbyisten moeten vermelden niet goed hebben bijgehouden. Dat wijten ze onder meer aan de zomervakantie en aan te weinig en wisselende menskracht.
14 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een wet die burgemeesters de kans biedt potentiële terroristen bijvoorbeeld een meldplicht op te leggen is wel degelijk nuttig, vindt justitieminister David van Weel. Hij wil de wet voorlopig houden, ook al concluderen onderzoekers dat die overbodig is.
15 uur geleden