
Kabinet: risico's hulp aan Syrische rebellen bleef onderbelicht
DEN HAAG (ANP) - Het kabinet heeft bij de hulp aan Syrische rebellengroepen tussen 2015 en 2018 te weinig aandacht besteed aan de "volkenrechtelijke beperkingen en risico's". Die aspecten zijn "onderbelicht" gebleven, erkent minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken).
Hij reageert in een brief aan de Kamer op het rapport van de commissie-Cammaert die onderzoek deed naar het zogenoemde NLA-programma. In de drie jaren kregen zo'n twintig rebellengroepen in Syrië van Nederland hulp (geen wapens) ter waarde van ruim 27 miljoen euro. Het ging om computers, pick-uptrucks, uniformen en tenten.
Volgens de minister hadden de volkenrechtelijke beperkingen en risico's "een prominentere rol moeten spelen in de besluitvorming". Verder hadden juristen een grotere rol moeten spelen in het hulpprogramma en had de communicatie in bepaalde zaken naar de Kamer beter gekund. Dat wil het kabinet in de toekomst verbeteren.
Internationaal recht
Wel bleef het programma binnen de grenzen van het internationaal recht, vindt het kabinet. Maar het erkent ook dat met de hulp "de randen van het non-interventiebeginsel zijn opgezocht". Er lag namelijk geen VN-resolutie aan de hulp ten grondslag en er was ook geen uitnodiging van de Syrische overheid.
Het kabinet wilde wat doen aan het bloedvergieten in Syrië en werd daarin gesteund door de Kamer. Met het hulpprogramma is volgens Hoekstra "een bijdrage geleverd" aan de verdrijving van terreurgroep IS uit Syrië en heeft de gematigde oppositie langer stand kunnen houden.
Kritiek op toezicht
De commissie had ook kritiek op de toezicht op de hulp. Daarvoor was het ministerie afhankelijk van bondgenoten en organisaties die de steun uitvoerden. Monitoring van het programma was heel moeilijk, geeft het kabinet toe. Daar moet het kabinet in de toekomst transparant over zijn. Ook richting de Kamer, aldus Hoekstra.
Het kabinet neemt "met instemming" kennis van de conclusie van de commissie dat de Nederlandse steun niet terechtgekomen is bij jihadisten of terroristen. Daar is volgens de commissie geen aanwijzing voor, maar ze zegt dat het ook niet is uit te sluiten.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Voormalig VVD-bewindspersoon Klaas Dijkhoff heeft samen met een aantal anderen een actiegroep opgericht om de democratie in Nederland te versterken. De stichting Voor Ons Nederland (VON) wil naar eigen zeggen de "milde meerderheid" verenigen en tegenwicht bieden aan "populistische en antidemocratische krachten".
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer is vrijwel verenigd in haar steun voor de verhoging van de NAVO-norm naar 5 procent. Dat bleek dinsdag tijdens een debat. Over hoe het allemaal betaald moet worden, verschillen de partijen sterk van mening.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het is "verstandig" als tijdens de NAVO-top wordt besloten dat de verhoging van de NAVO-norm in 2032 moet worden gerealiseerd door de lidstaten van het bondgenootschap. Maar voor het demissionaire kabinet is dat jaartal geen halszaak, aldus premier Dick Schoof. "De eenheid van de NAVO is het allerbelangrijkste."
9 uur geledenTEL AVIV (ANP) - De Israëlische luchtvaartmaatschappijen El Al en Arkia brengen in kaart hoeveel buitenlandse reizigers Israël per vliegtuig zouden willen verlaten. Dat meldt de Nederlandse ambassade in Tel Aviv in een bericht aan Nederlanders in Israël. Het ministerie adviseerde Nederlanders eerder om Israël over land via Jordanië of Egypte te verlaten, waarbij uitreizen via Egypte meer mogelijkheden biedt.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - GroenLinks-PvdA wil zich nog niet vastleggen op een jaartal wanneer de NAVO-norm moet zijn verhoogd naar 5 procent. Er zal uiteindelijk wel een tijdpad worden vastgelegd, maar daarover moet nog worden gediscussieerd, zei GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans in een debat over de komende NAVO-top.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Met de SP is te praten over extra geld voor cyberveiligheid en verbetering van de inlichtingenpositie, zei partijleider Jimmy Dijk dinsdag in het debat in de Tweede Kamer over de komende NAVO-top. "Dan kunnen we zaken doen." Tijdens de top wordt gesproken over het ophogen van de NAVO-norm naar 5 procent.
13 uur geledenDEN HAAG (ANP) - NSC-Kamerlid Diederik Boomsma werpt zichzelf niet op als tegenkandidaat voor het lijsttrekkerschap van zijn partij. Hij legt zich daarmee neer bij de keuze van het partijbestuur voor Eddy van Hijum, demissionair minister van Sociale Zaken. Boomsma schrijft op X: "Was graag NSC lijsttrekker geworden maar niet zonder steun van bestuur/kabinet e.a."
13 uur geleden