
Kabinet presenteert wetsvoorstel voor lachgasverbod
DEN HAAG (ANP) - De verkoop van lachgas bij groothandels en gewone winkels wordt ingeperkt en de verkoop van gasflessen buiten de technische industrie en de zorg wordt verboden. Het zijn enkele onderdelen van het wetsvoorstel waarmee het kabinet het gebruik van lachgas voor recreatief gebruik wil tegengaan.
Of het verbod er komt is nog allerminst zeker. Daarvoor is een meerderheid in de Tweede Kamer nodig. Toen Blokhuis zijn plan in december aankondigde, toonden coalitiepartijen VVD en D66 zich onaangenaam verrast. Het was volgens ingewijden niet in de coalitie besproken. VVD en D66 lieten toen weten niet voor een verbod te zijn.
Sectoren waar lachgas wordt gebruikt, zoals de technische industrie en de horeca, komen niet onder het verbod te vallen. Ook de zorg is uitgezonderd, omdat lachgas daar als geneesmiddel wordt gebruikt.
Partydrug
Het toenemende gebruik van lachgas als partydrug is staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) al langer een doorn in het oog. "Lachgas wordt steeds vaker en in grotere hoeveelheden gebruikt als drug, met name door jongeren. Met grote risico’s voor hun eigen gezondheid, maar ook voor anderen, bijvoorbeeld in het verkeer", zegt Blokhuis.
Groothandels mogen straks alleen nog lachgaspatronen aan bepaalde bedrijven verkopen, en niet meer dan 250 ampullen tegelijk. De verkoop in winkels aan consumenten wordt nog verder beperkt. "Zij mogen alleen lachgas in ampullen kopen en bezitten met het doel hier slagroom mee op te kloppen", stelt het ministerie. Alleen mensen ouder dan achttien mogen de ampullen dan kopen, en niet meer dan tien patronen.
In consultatie
De horeca en technische industrie hoeven geen ontheffing of vergunning aan te vragen.
Het wetsvoorstel gaat vrijdag 'in consultatie': mensen kunnen tot 10 juli ideeën of suggesties aandragen. Het kabinet wil het verbod op 1 januari 2021 laten ingaan.
Meer uit Politiek
APELDOORN (ANP) - VVD-leider Mark Rutte heeft op het congres van de liberalen tijd gekocht voor een maatregelenpakket om de asielinstroom te verlagen. Als er voor de zomer niets ligt, of een pakket dat onvoldoende perspectief biedt om grip op asiel te te krijgen, "liggen alle opties open", zei VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans, asielwoordvoerder van de partij na afloop.
1 dag geledenAPELDOORN (ANP) - Met "radicale democratisering" hoopt de SP weer kiezers te trekken. Het is een van de belangrijkste vernieuwingen van het beginselprogramma dat zaterdag op een congres in Apeldoorn werd goedgekeurd.
1 dag geledenAPELDOORN (ANP) - Onderwijsminister Dennis Wiersma heeft tijdens het drukbezochte VVD-congres ook aan de VVD-leden zijn excuses aangeboden over zijn grensoverschrijdende gedrag. "Ik heb fouten gemaakt, ik ben te fel geweest. Dat is niet goed en daar heb ik enorme spijt van. Ik wil ook hier sorry zeggen." Wiersma trok als minister, maar ook als VVD-Kamerlid, fel van leer tegen zijn medewerkers.
1 dag geledenAPELDOORN (ANP) - VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans heeft tijdens het VVD-congres premier en VVD-leider Mark Rutte opgeroepen haast te maken met een pakket aan maatregelen om de asielinstroom in te perken. "Mark, schiet op." Ze vindt dat het kabinet pas op vakantie kan, als dat pakket er ligt. Onder meer gemeenten en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) moeten snel perspectief krijgen, vindt Hermans.
1 dag geledenAPELDOORN (ANP) - Het persoonlijk commitment van VVD-leider en premier Mark Rutte staat "onverkort", zei Rutte op het partijcongres van de liberalen. Hij beloofde op het vorige congres in november dat de asielinstroom substantieel naar beneden zou gaan. Dat is nog niet gelukt en bij kritische leden is het geduld op. Volgens Rutte zou hij "onverantwoorde risico's" hebben genomen als hij het overleg in het kabinet had geforceerd om voor het congres van zaterdag met een pakket aan maatregelen te komen.
1 dag geledenAPELDOORN (ANP) - Er valt met de ChristenUnie te praten over migratie, maar dan moeten die plannen wel "juridisch houdbaar en uitvoerbaar" zijn, benadrukte ChristenUnie-leider Mirjam Bikker op het congres van haar partij in Apeldoorn.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Discussies in de ministerraad zijn wel degelijk "veel politieker nu", zegt premier Mark Rutte. Het ANP becijferde dat ministerraden gemiddeld nog geen drie uur duren, terwijl Rutte na de val van zijn derde kabinet had gezegd dat die overleggen veel langer zullen duren, omdat het politieke zwaartepunt op het vrijdagse beraad komt te liggen. Dat laatste is wel het geval, stelt Rutte. Maar "het is natuurlijk niet zo dat het kabinet een debatclub is die de lengte van de vergadering een doel op zichzelf vindt".
2 dagen geleden