Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet presenteert 'deltaplan' tegen achterstanden onderwijs

Kabinet presenteert 'deltaplan' tegen achterstanden onderwijs

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil de komende jaren fors inzetten om achterstanden in het onderwijs terug te dringen. Daarom komt het met een nationaal programma tegen onderwijsachterstanden, van basisschool tot universiteit. Hoe dit programma er precies uit gaat zien, maken onderwijsministers Ingrid van Engelshoven en Arie Slob woensdag bekend.

Vermoedelijk zeggen ze hoe lang het "deltaplan" tegen de achterstanden van kracht blijft en hoeveel het gaat kosten. Het kabinet heeft eerder toegezegd desnoods jarenlang geld voor het programma vrij te maken. Eerder trok de regering al honderden miljoenen euro's uit om leerachterstanden tegen te gaan.

De zogeheten 'schakelmomenten' die van belang zijn voor de ontwikkeling van leerlingen, zoals het leren lezen in groep 3 of de brug- en examenklassen, vormen waarschijnlijk een belangrijk onderdeel van het programma. Slob zei eerder al dat zomerscholen, bijles of weekendscholen opties zijn tegen achterstanden.

Inmiddels zijn er al verschillende plannen aangekondigd om de schade bij leerlingen en studenten te beperken. Zo krijgen leerlingen in groep 8 dit jaar het voordeel van de twijfel bij het advies voor de middelbare school.

Eindexamenleerlingen mogen dit jaar hun examens meer spreiden, een extra onvoldoende halen en een keer vaker herkansen. En in het hoger onderwijs krijgen studenten mogelijk compensatie als ze door corona vertraging oplopen. Hoe dat er precies uitziet, liet Van Engelshoven eerder deze maand nog in het midden.

Meer uit Binnenland

Duizenden mensen bezoeken asielzoekerscentra tijdens open dag

DEN HAAG (ANP) - Duizenden geïnteresseerden hebben zaterdag een bezoek gebracht aan een van de azc's die de deuren hadden opengezet tijdens een open dag. Volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en de Immigratie- en Naturalisatiedienst IND is deze dag "zeer geschikt om te benadrukken dat asielzoekers buren zijn van iedereen in hun omgeving". De azc's zetten de deuren open op Burendag, een door het Oranjefonds georganiseerde dag.

11 uur geleden
COA: ook voldoende opvangplekken asielzoekers begin komende week

TER APEL (ANP) - De acute nood voor de opvang van asielzoekers is opgelost, zo meldt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zaterdagavond. Er is vanuit de gemeenten voldoende aanbod om iedereen een plek te bieden "om in ieder geval dit weekend en begin volgende week door te komen". Welke gemeenten specifiek hebben gereageerd op de oproep van demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) om meer plaatsen voor de opvang van asielzoekers beschikbaar te stellen is niet bekend.

12 uur geleden
COA verwacht dit weekeinde opvang voor alle asielzoekers

TER APEL (ANP) - Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) verwacht dat alle asielzoekers die zich melden dit weekeinde onderdak krijgen. Meerdere gemeenten hebben volgens het COA gereageerd op de oproep van demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) om meer plaatsen voor de opvang van asielzoekers beschikbaar te stellen.

15 uur geleden
Waarschuwing voor pinda's in kalfsvleeskroket van Aldi

DEN HAAG (ANP) - Mensen met een pinda-allergie moeten oppassen als ze onlangs kalfsvleeskroketten bij de Aldi hebben gekocht. Door een productiefout zijn er mogelijk kipsatékroketten in de verpakking terechtgekomen en bevatten ze pindapasta. Daarvoor waarschuwt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

16 uur geleden
Fremantle Highway aangekomen bij Damen voor ontmanteling

ROTTERDAM (ANP) - De Fremantle Highway is zaterdagmiddag aangekomen bij Damen Shiprepair in de Botlek, bijna twee maanden nadat op het vrachtschip brand uitbrak. Het schip vertrok donderdagmiddag uit de Groningse Eemshaven, waar het sinds begin augustus lag.

17 uur geleden
Demonstratie voor behoud spoedeisende hulp Heerlens ziekenhuis

HEERLEN (ANP) - Ruim 3000 mensen hebben zaterdagmiddag in Heerlen gedemonstreerd voor het behoud van de spoedeisende hulp (SEH) van het Zuyderland-ziekenhuis in die Limburgse gemeente. Ze liepen van de instelling voor geestelijke gezondheidszorg Mondriaan in Heerlen naar het ziekenhuis.

17 uur geleden
Honderden klimaatactivisten aangehouden op A12

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft zaterdag 552 klimaatactivisten aangehouden die de A12 in Den Haag deels blokkeerden. Dat zijn er meer dan bij de wegblokkades van de afgelopen dagen: vrijdag werden ruim tweehonderd demonstranten opgepakt, de twee dagen daarvoor waren dat er rond de honderd.

18 uur geleden