Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet overweegt coronasteun voor seizoensbedrijven

Kabinet overweegt coronasteun voor seizoensbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil kijken of extra steun voor getroffen seizoensbedrijven waarvoor de loonkostenregeling niet goed uitpakt "nodig en mogelijk" is. Een mogelijke oplossing zal buiten de zogenoemde NOW-regeling omgaan, zegt minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken).

De bestaande NOW-regeling waardoor bedrijven met omzetverlies door de coronacrisis hun loonkosten deels vergoed krijgen, houdt weinig rekening met seizoensbedrijven, signaleren brancheverenigingen en partijen in de Tweede Kamer. De loonkostenvergoeding wordt, om fraude tegen te gaan, juist berekend op basis van de loonsom in januari. Maar bijvoorbeeld strandtenthouders en bloementelers hebben in die wintermaand weinig of geen mensen in dienst.

Bovendien geldt de regeling voor de maanden maart, april mei. Om te kijken hoeveel omzet bedrijven mislopen, wordt naar het totaalplaatje over 2019 gekeken, terwijl sommige bedrijven het grootste deel van hun omzet in de lentemaanden draaien.

Ingewikkeld

Coalitiepartijen VVD, CDA en D66 vroegen daarom om actie van het kabinet. VVD-Kamerlid Judith Tielen hoopt "een manier te vinden om seizoensondernemingen te steunen in het behoud van werkgelegenheid". D66'er Steven van Weyenberg ziet dat het seizoenswerk "klem zit" en wil ook dat de minister daarnaar kijkt. "Dat geldt voor zaken als de horeca, de sierteelt, vakantieparken maar denk ook aan de cultuur, festivals en evenementen."

Koolmees wil zoeken naar een oplossing. "Voor de meeste bedrijven gaat het helemaal goed. In sommige specifieke sectoren gaat dit knellen. Dat zien wij ook als kabinet." Wel moet de bewindsman nog maar zien of aanvullende maatregelen mogelijk zijn. Het wordt ingewikkeld om met specifieke gevallen rekening te houden: "Maatwerk kunnen wij niet leveren."

Meer uit Politiek

VVD pleit voor verbod op zelfdodingspoeders als middel X

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet zelfdodingspoeders zoals middel X verbieden, vinden VVD-Kamerleden Judith Tielen en Sophie Hermans. Zij zijn geschrokken van het bericht van GGD Amsterdam en 113 Zelfmoordpreventie dat tussen 2015 en 2022 zeker 172 mensen zijn overleden na inname van deze stof die wordt gebruikt in de chemische industrie. Middel X zou voor "niemand beschikbaar en toegankelijk" moeten zijn, vinden de Kamerleden.

2 dagen geleden
Nederland geeft 200 miljoen euro voor luchtverdediging Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Nederland maakt per direct meer dan 200 miljoen euro vrij voor extra luchtverdediging voor Oekraïne. Dat maakte demissionair minister Kajsa Ollongren (Defensie) vrijdag bekend na de ingelaste NAVO-Oekraïne-raad. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky nam ook deel aan de digitale bijeenkomst.

2 dagen geleden
Kabinet gaat geen verbod op verbranding koran instellen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat geen verbod instellen op het verbranden van de koran bij demonstraties of acties. Het ziet daar geen aanleiding toe, schrijven demissionair ministers Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) en Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) aan de Tweede Kamer.

2 dagen geleden
Hardere aanpak van mensenhandelaren die arbeidsmigranten uitbuiten

DEN HAAG (ANP) - Mensenhandelaren die arbeidsmigranten uitbuiten en daar ook financieel van profiteren, worden strenger gestraft. Dit wil het kabinet regelen in een nieuwe wet die mensenhandel makkelijker strafbaar stelt. Het opsporen en vervolgen van mensen die kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt uitbuiten, moet daarmee eenvoudiger worden. Dat heeft het kabinet vrijdag bekendgemaakt.

2 dagen geleden
Informateurs voorzichtig positief over chemie tussen partijleiders

DEN HAAG (ANP) - De informateurs zijn toch nog voorzichtig positief over de chemie tussen de partijleiders van PVV, VVD, NSC en BBB na een week van verwijten over en weer. "Als je het vergelijkt met vier weken geleden, dan denk ik, op onderwerpen vinden ze elkaar wel meer", zegt een van de twee, Elbert Dijkgraaf. Dat de onderhandelaars in de openbaarheid met elkaar discussiëren is volgens de informateurs van alle tijden. "Nu is dat via Twitter en tv. Vroeger was dat via de krant", aldus Dijkgraaf.

2 dagen geleden
Sluiten Groningenveld is volledig verantwoord, herhaalt Vijlbrief

KOLHAM (ANP) - Het is ook met het oog op de Nederlandse gasvoorziening volledig verantwoord om het Groningenveld definitief te sluiten. Dat herhaalde demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) vrijdag in het Groningse Kolham, waar hij in een schuur op het Groningse platteland symbolisch de wet ondertekende die formeel een einde maakt aan de gaswinning in de provincie.

2 dagen geleden
Kabinet laat populaire Snapchat en TikTok onderzoeken

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet gaat een zogeheten Kinderrechten Impact Assessment (KIA) uitvoeren op Snapchat, Instagram en TikTok. Deze sociale platforms zijn uiterst populair bij jongeren. Zo'n onderzoek moet risico's in kaart brengen voor kinderen, hun rechten en hun welzijn.

2 dagen geleden