Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet overweegt andere regels termijn nareizigers

Kabinet overweegt andere regels termijn nareizigers

DEN HAAG (ANP) - Een van de opties die bij het kabinet op tafel ligt om de asielcrisis aan te pakken, is het aanpassen van de termijn waarop statushouders met hun achtergebleven gezinsleden kunnen worden herenigd. Dat stellen Haagse bronnen. Mogelijk vrijdag of volgende week neemt het kabinet hierover een definitief besluit.

Een statushouder - een vluchteling die in Nederland asiel heeft gekregen - heeft het recht om zijn of haar gezin naar Nederland te laten komen. Dit gaat via de gezinsherenigingsprocedure. Binnen drie maanden nadat de statushouder zijn verblijfsvergunning heeft gekregen, moet hij een verzoek tot gezinshereniging indienen. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) neemt na controle op de identiteit en het gezinsverband van de nareizigers een besluit.

Het is niet duidelijk op welke manier het kabinet overweegt om aan de termijn te sleutelen. Wellicht dat statushouders langer moeten wachten voordat zij een verzoek tot gezinshereniging mogen indienen.

Ter Apel

De druk in het kabinet is groot om meer te doen aan de asielcrisis dan het nu doet, en sneller. Niet in de laatste plaats omdat de situatie in het aanmeldcentrum in Ter Apel uit de hand is gelopen. Premier Mark Rutte zei donderdagavond dat het kabinet met niets anders bezig is dan met "de vreselijke situatie" in Ter Apel. Vicepremier Carola Schouten noemt die "niet menselijk".

In discussies die de afgelopen maanden in kabinet en Kamer zijn gevoerd, ging het om grofweg drie manieren waarop de asielcrisis kan worden aangepakt. Het beperken van de instroom van asielzoekers, het (snel) terugsturen van uitgeprocedeerde asielzoekers en het bevorderen van de doorstroom van statushouders uit asielzoekerscentra (azc's) naar gemeenten. De fracties van VVD, D66 en CDA zijn verdeeld over de manier waarop de asielcrisis moet worden aangepakt.

Meer uit Politiek

Van der Burg: inzet Rode Kruis toont dat nood hoog is in Ter Apel

DEN HAAG (ANP) - Dat het Rode Kruis wordt ingezet om de opvang van asielzoekers in Ter Apel te ondersteunen, laat zien dat de nood hoog is, zegt demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) via zijn woordvoerder. Zijn ambtenaren werken bellijsten af om burgemeesters te overtuigen om opvangplekken te regelen.

14 uur geleden
Tilburg: hertelling levert geen veranderingen op in uitslag

TILBURG (ANP) - Het hertellen van de uitgebrachte stemmen bij vier stembureaus in Tilburg tijdens de Tweede Kamerverkiezingen leidt hoogstwaarschijnlijk niet tot aanpassing van de verkiezingsuitslag. Dat laat een woordvoerster van de gemeente Tilburg desgevraagd aan het ANP weten. Zo'n veertig mensen zijn zaterdagmiddag bezig geweest en hebben hun werk even voor 18.00 uur afgerond.

18 uur geleden
Yeşilgöz verdedigt VVD-positie om te gedogen in krantadvertenties

DEN HAAG (ANP) - Partijleider van de VVD Dilan Yeşilgöz verdedigt in een advertentie die is afgedrukt in meerdere zaterdagkranten haar keuze om een nieuwe coalitie alleen te ondersteunen als gedoogpartner. Zij heeft veel kritiek gekregen op dit besluit, onder meer van haar eigen leden en van andere politiek leiders. De politica herhaalt de boodschap die ze deze week herhaaldelijk en in vrijwel dezelfde bewoordingen heeft verkondigd tegen journalisten. Ze vindt dat het zetelverlies van haar partij rechtvaardigt om te gedogen en denkt zo het meest te kunnen bereiken voor VVD-kiezers.

23 uur geleden
Tweede Kamer stemt voor hertelling van vier stembureaus Tilburg

DEN HAAG (ANP) - De stemmen die zijn uitgebracht in vier stembureaus in Tilburg worden opnieuw geteld. Dat heeft de Tweede Kamer tijdens een uitzonderlijke vergadering op zaterdag besloten. De kans is minimaal dat door de hertelling de zetelverdeling in de Kamer verandert.

1 dag geleden
D66: kans op extra zetel heel klein bij mogelijke hertelling

DEN HAAG (ANP) - D66 acht de kans "heel klein" dat een mogelijke hertelling bij vier stembureaus in Tilburg nog tot een extra zetel in de Tweede Kamer kan leiden. "Die kans is heel klein. Want dan moeten in vier stembureaus nog 160 stemmen naar ons gaan en moet er bij de SP niks veranderen", laat een woordvoerder van de partij weten.

1 dag geleden
Politiek Den Haag maakt zich op voor grote stoelendans

DEN HAAG (ANP) - Politiek Den Haag maakt zich op voor een stoelendans. Een groot deel van de leden van de oude Tweede Kamer vertrekt en daar komen 81 nieuwe parlementariërs voor in de plaats. Daar zitten ook bekende gezichten bij: zeven zetels worden vanaf 6 december gevuld door bewindslieden van het nu demissionaire kabinet.

1 dag geleden
Kamer zaterdag bijeen om te besluiten over hertelling stemmen

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer komt zaterdag onverwacht bijeen om te besluiten over een mogelijke hertelling van de stemmen die zijn uitgebracht tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. Er staat een korte vergadering geagendeerd om te stemmen over een hertelling.

1 dag geleden