Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet overweegt 'aardbevingscoach' voor Groningse kinderen

Kabinet overweegt 'aardbevingscoach' voor Groningse kinderen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet overweegt verschillende opties om de mentale problemen van Groningse kinderen die met aardbevingen te maken hebben gehad op te lossen. Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) denkt bijvoorbeeld aan ‘aardbevingscoaches’ of een speciale kindertelefoon.

Dat meldt Vijlbrief woensdag per brief aan de Tweede Kamer. De staatssecretaris ontving de afgelopen tijd verschillende suggesties om de mentale problemen van kinderen en jongeren in het aardbevingsgebied te verhelpen of te voorkomen. Om er achter te komen waar de behoeften van kinderen en jongeren liggen, gaat de staatssecretaris in september met hen in gesprek.

Volgens Vijlbrief ondervinden namelijk niet alleen volwassenen de "sociaal-emotionele gevolgen" van de aardbevingen. "Angst voor een huis dat instort, heimwee door verhuizingen of minder buiten kunnen spelen vanwege bouwverkeer heeft zijn weerslag op het geestelijk welzijn van kinderen. Tevens ervaren kinderen de stress van ouders rondom de schadeafhandeling en versterking."

De Rijksuniversiteit Groningen gaat nader onderzoek doen naar omvang van de mentale problemen onder de kinderen en jongeren. Ook kijkt de universiteit daarbij naar wat nodig is om de problemen op te lossen. "Aan de hand van de prioriteiten waarmee de kinderen, hun ouders en jongeren zelf komen zal ik een definitief werkprogramma opstellen", schrijft de staatssecretaris.

Meer uit Politiek

Rutte in aanvaring met getergde oppositie in Groningendebat

DEN HAAG (ANP) - In het debat over de parlementaire enquête naar de gaswinning in Groningen, is premier Mark Rutte meerdere keren in aanvaring gekomen met oppositiepartijen. Er wordt vooral gesteggeld over de vraag in hoeverre het kabinet is te verwijten dat in 2013 niet is gekozen om minder gas te winnen, naar aanleiding van de zware beving bij het dorp Huizinge in het jaar ervoor.

28 minuten geleden
Overijssel: 24 miljard euro is te weinig voor provinciale plannen

ZWOLLE (ANP) - De provincie Overijssel vreest dat de 24,3 miljard euro die het Rijk heeft gereserveerd voor de aanpak van het landelijk gebied veel te weinig is. "De opgaven zijn groot en zeer ambitieus", zei gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher (Landbouw en Natuur) tijdens een commissievergadering van Provinciale Staten in Zwolle. "Vanuit provincies als Noord-Brabant en Friesland zijn al zeer stevige bedragen gekomen om dit voor elkaar te krijgen. Ik vermoed dat er nog zoveel verzoeken en plannen bij komen, dat er vanuit Den Haag misschien wel meer geld moet komen om dit allemaal te realiseren."

36 minuten geleden
Waterschap Limburg: natte voeten niet altijd te voorkomen

ROERMOND (ANP) - Het voorkomen van overstromingen in Limburg mag niet leiden tot de bouw van metershoge kades. Bij de aanpak moet uiteraard gekeken worden naar de veiligheid van inwoners, maar natte voeten zijn niet altijd te voorkomen. Dat bleek woensdag in Roermond bij de presentatie van het nieuwe dagelijks bestuur van Waterschap Limburg. Dit bestuur wordt gedomineerd door de aan het CDA verwante fractie Waterbelang Limburg en BBB+.

41 minuten geleden
Gelderland rekent op substantieel deel van stikstofgeld van Rijk

ARNHEM (ANP) - Gelderland rekent op een "substantieel deel" van de ruim 24 miljard euro die het Rijk heeft gereserveerd voor stikstofmaatregelen en andere gebiedsplannen in de provincies. Dat is nodig omdat de grootste provincie van Nederland bijna altijd bovenaan staat op de lijstjes van maatregelen die op allerlei gebied genomen moeten worden. Gelderland staat volgens verantwoordelijk gedeputeerde Peter Drenth voor "een enorme opgave, een unieke situatie die in Nederland zijn weerga niet kent", zei hij woensdag.

1 uur geleden
Rutte: in Gronings gasdossier 'ook door mij' grote fouten gemaakt

DEN HAAG (ANP) - Verschillende kabinetten zijn in de fout gegaan in de jaren dat Nederland profiteerde van gaswinning in Groningen, erkent premier Mark Rutte. Ook door zijn eigen kabinetten zijn grote en "ongekende fouten" gemaakt, zei hij aan het begin van het debat naar aanleiding van het parlementaire enquêterapport over het Groningse gasdossier. "En dus ook door mij", voegde hij daaraan toe.

1 uur geleden
Yeşilgöz na belagen journalisten Bloemendaal: van pers blijf je af

DEN HAAG (ANP) - Van de vrije pers blijf je af. Zo reageert minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) woensdag op het verhaal van De Telegraaf, die meldt dat twee journalisten van de krant na afloop van een extra raadsvergadering over een opvanglocatie voor asielzoekers in Bloemendaal zijn belaagd.

2 uur geleden
Minister Wiersma keurt aanvraag goed van 31 nieuwe scholen

DEN HAAG (ANP) - Onderwijsminister Dennis Wiersma heeft de aanvragen voor 31 nieuwe scholen goedgekeurd, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. In de meeste gevallen (22 scholen) gaat het om aanvragen van al bestaande schoolbesturen, die bijvoorbeeld een vestiging zelfstandig verder willen laten gaan. De nieuwe scholen mogen in augustus 2024 hun deuren openen.

5 uur geleden