Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet overweegt 'aardbevingscoach' voor Groningse kinderen

Kabinet overweegt 'aardbevingscoach' voor Groningse kinderen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet overweegt verschillende opties om de mentale problemen van Groningse kinderen die met aardbevingen te maken hebben gehad op te lossen. Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) denkt bijvoorbeeld aan ‘aardbevingscoaches’ of een speciale kindertelefoon.

Dat meldt Vijlbrief woensdag per brief aan de Tweede Kamer. De staatssecretaris ontving de afgelopen tijd verschillende suggesties om de mentale problemen van kinderen en jongeren in het aardbevingsgebied te verhelpen of te voorkomen. Om er achter te komen waar de behoeften van kinderen en jongeren liggen, gaat de staatssecretaris in september met hen in gesprek.

Volgens Vijlbrief ondervinden namelijk niet alleen volwassenen de "sociaal-emotionele gevolgen" van de aardbevingen. "Angst voor een huis dat instort, heimwee door verhuizingen of minder buiten kunnen spelen vanwege bouwverkeer heeft zijn weerslag op het geestelijk welzijn van kinderen. Tevens ervaren kinderen de stress van ouders rondom de schadeafhandeling en versterking."

De Rijksuniversiteit Groningen gaat nader onderzoek doen naar omvang van de mentale problemen onder de kinderen en jongeren. Ook kijkt de universiteit daarbij naar wat nodig is om de problemen op te lossen. "Aan de hand van de prioriteiten waarmee de kinderen, hun ouders en jongeren zelf komen zal ik een definitief werkprogramma opstellen", schrijft de staatssecretaris.

Meer uit Politiek

Premier Schoof: boycot Hongaarse EU-vergadering per keer bekijken

LUXEMBURG (ANP) - De Nederlandse premier Dick Schoof wil per gelegenheid bekijken of Nederland EU-vergaderingen gaat boycotten die Hongarije organiseert.

1 uur geleden
Minister Heinen van Financiën in Brussel: Nederland blijft streng

BRUSSEL (ANP) - De nieuwe Nederlandse regering blijft in Brussel op begrotingsdiscipline hameren. Dat heeft minister Eelco Heinen van Financiën in Brussel gezegd.

3 uur geleden
NSC-Kamerlid Hertzberger: 'groot ongemak' bij coalitie met PVV

DEN HAAG (ANP) - NSC-Kamerlid Rosanne Hertzberger voelt "groot ongemak" bij de samenwerking met de PVV, schrijft ze op LinkedIn. Ze zegt daarbij ook dat ze niet de enige is in haar partij die hier zo over denkt. Ze verdedigt de keuze om met de partij van Geert Wilders in een coalitie te stappen. Maar meteen in de eerste week van het nieuwe kabinet waren volgens Hertzberger ook de "lelijke kanten van deze samenwerking" te zien.

6 uur geleden
Kamerleden pleiten voor noodvisums voor journalisten Moscow Times

DEN HAAG (ANP) - De journalisten van de Moscow Times moeten noodvisums krijgen nu de kritische onlinekrant als "ongewenste organisatie" is aangemerkt door de Russische autoriteiten, vinden Kamerleden van D66, VVD, CDA, SP, PvdD en Volt. Zij hebben hier Kamervragen over gesteld aan de ministers Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) en Marjolein Faber (Asiel en Migratie).

7 uur geleden
Eurocommissaris Hoekstra krijgt uitbreiding van zijn taak

BRUSSEL (ANP) - Eurocommissaris Wopke Hoekstra krijgt er tijdelijk een taak bij. De portefeuille 'Transport' wordt toegevoegd aan zijn functie als Klimaatcommissaris. Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen heeft dat beslist omdat de Eurocommissaris voor Transport, Adina Valean, met haar taak stopt.

11 uur geleden
Minister Wiersma van Landbouw begint charmeoffensief in Brussel

BRUSSEL (ANP) - Minister Femke Marije Wiersma van Landbouw begint met een "charmeoffensief" in Brussel, heeft ze gezegd bij aankomst van haar eerste vergadering met haar collega-ministers van Landbouw uit de 27 EU-lidstaten.

13 uur geleden
Adema: gepolst door Van der Plas om opnieuw minister te worden

AMERSFOORT (ANP) - Oud-landbouwminister Piet Adema (ChristenUnie) zegt dat hij door BBB-leider Caroline van der Plas "informeel gepolst" is om opnieuw minister te worden. Dat was wel al voor de Tweede Kamerverkiezingen, geeft Adema aan in een interview in het Nederlands Dagblad.

16 uur geleden