Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet: over maand besluit over een nieuwe corona-app

Kabinet: over maand besluit over een nieuwe corona-app

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet laat een nieuwe app ontwikkelen en hoopt hierover over een maand een besluit te nemen. Dat meldt zorgminister Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer. Vanuit verschillende organisaties kwam flinke kritiek op de zeven overgebleven voorstellen en de snelheid waarmee het ministerie van Volksgezondheid een app wilde lanceren.

Het kabinet doet daarom een pas op de plaats. "Mede op basis van de conclusies van KPMG, de Landsadvocaat, het college van de Rechten van de Mens en de AP, heb ik besloten nu geen opdracht te geven voor de inzet van een of meer specifieke oplossingen zoals die tot nu toe zijn ingediend", zegt De Jonge. "Mijn verwachting is dat ikover vier weken een goed vervolgbesluit zal kunnen nemen over of en hoe apps kunnen worden ingezet."

Wel is er genoeg kennis onder de appbouwers die afgelopen weekeinde hun voorstellen presenteerden. De Jonge is "onder de indruk" van deze finalisten, die uit honderden voorstellen werden geselecteerd. Hij wil dan ook de juiste mensen bij elkaar brengen, en kijkt nog hoe hij zo'n team kan samenstellen. Privacy- en IT-experts zullen dan de krachten bundelen om zo tot een goede app te komen, die veilig en privacyproof is.

Zo'n app moet het onderzoek naar onderling contact tussen Nederlanders ondersteunen. Zo wil het kabinet makkelijker kunnen traceren wanneer iemand in contact is geweest met een besmet persoon. Die mensen weten dan dat ze thuis moeten blijven en kunnen bij klachten straks mogelijk getest worden. Premier Mark Rutte hield na een belangrijk crisisberaad op dinsdag vol dat de app een belangrijk onderdeel moet worden van het Nederlandse testbeleid.

Meer uit Binnenland

Startschot 'Amsterdam 750 jaar' eind oktober in de Ziggo Dome

AMSTERDAM (ANP) - Het 750-jarig bestaan van Amsterdam wordt op 27 oktober gevierd met een groot concert in de Ziggo Dome. Onder anderen André Hazes, René Froger, Trijntje Oosterhuis en S10 treden op, heeft de gemeente maandag bekendgemaakt.

50 seconden geleden
Veel patiënten denken onnodige zorg te hebben gekregen

UTRECHT (ANP) - Van de mensen die in de afgelopen twee jaar zorg hebben gekregen, heeft 40 procent ook zorg als onnodig ervaren. Dat maakt Patiëntenfederatie Nederland op uit de resultaten van een onderzoek onder het eigen Zorgpanel. Bijna 11.000 mensen deden er aan mee.

56 minuten geleden
Medewerkers mediasector doen vanaf maart cursus respectvol gedrag

HILVERSUM (ANP) - Een onlinecursus over respectvol samenwerken is vanaf deze maand beschikbaar voor medewerkers van de bedrijven die zich hebben aangesloten bij het Mediapact Respectvol Samenwerken. De cursus moet bijdragen aan een "gedeelde norm" als het gaat om respectvol gedrag, aldus een woordvoerder van het samenwerkingsverband. Het is de bedoeling dat alle medewerkers in de mediasector, ongeacht contractvorm, de cursus voor eind juni voltooien. Het gaat volgens het Mediapact om duizenden mensen.

57 minuten geleden
Fiks meer obesitas dan decennia terug

DEN HAAG (ANP) - Vorig jaar had 16 procent van de 20-plussers in ons land obesitas ofwel ernstig overgewicht, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat is drie keer zoveel als zo'n veertig jaar geleden, constateert de organisatie, die voor de zogenoemde Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor samenwerkte met gezondheidsinstituut RIVM.

7 uur geleden
Persoon zwaargewond door schietpartij in woning Schiedam

SCHIEDAM (ANP) - Een persoon is zondagavond gewond geraakt door een schietincident in een woning aan de Nieuwe Maasstraat in Schiedam. Het slachtoffer is met ernstige verwondingen naar het ziekenhuis gebracht, meldt de politie. Er zijn drie verdachten aangehouden in Schiedam en Maassluis.

10 uur geleden
Partijleiders PVV, VVD, NSC en BBB in koppels naar informateur

DEN HAAG (ANP) - Informateur Kim Putters praat maandag met de partijleiders van PVV, VVD, NSC en BBB. Ze worden in koppeltjes ontvangen, om verder te praten over de mogelijke vorming van een nieuw kabinet.

12 uur geleden
Brand in verzorgingshuis in Drachten, pand ontruimd

DRACHTEN (ANP) - Zeventig bewoners van een zorgcomplex in Drachten zijn zondagmiddag elders opgevangen na een korte brand. Het vuur is uit, maar vanwege de rookontwikkeling moest een deel van het pand worden ontruimd. Er werd opgeschaald naar zeer grote brand, zodat meerdere brandweereenheden konden worden opgeroepen.

13 uur geleden