Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet: over maand besluit over een nieuwe corona-app

Kabinet: over maand besluit over een nieuwe corona-app

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet laat een nieuwe app ontwikkelen en hoopt hierover over een maand een besluit te nemen. Dat meldt zorgminister Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer. Vanuit verschillende organisaties kwam flinke kritiek op de zeven overgebleven voorstellen en de snelheid waarmee het ministerie van Volksgezondheid een app wilde lanceren.

Het kabinet doet daarom een pas op de plaats. "Mede op basis van de conclusies van KPMG, de Landsadvocaat, het college van de Rechten van de Mens en de AP, heb ik besloten nu geen opdracht te geven voor de inzet van een of meer specifieke oplossingen zoals die tot nu toe zijn ingediend", zegt De Jonge. "Mijn verwachting is dat ikover vier weken een goed vervolgbesluit zal kunnen nemen over of en hoe apps kunnen worden ingezet."

Wel is er genoeg kennis onder de appbouwers die afgelopen weekeinde hun voorstellen presenteerden. De Jonge is "onder de indruk" van deze finalisten, die uit honderden voorstellen werden geselecteerd. Hij wil dan ook de juiste mensen bij elkaar brengen, en kijkt nog hoe hij zo'n team kan samenstellen. Privacy- en IT-experts zullen dan de krachten bundelen om zo tot een goede app te komen, die veilig en privacyproof is.

Zo'n app moet het onderzoek naar onderling contact tussen Nederlanders ondersteunen. Zo wil het kabinet makkelijker kunnen traceren wanneer iemand in contact is geweest met een besmet persoon. Die mensen weten dan dat ze thuis moeten blijven en kunnen bij klachten straks mogelijk getest worden. Premier Mark Rutte hield na een belangrijk crisisberaad op dinsdag vol dat de app een belangrijk onderdeel moet worden van het Nederlandse testbeleid.

Meer uit Binnenland

Rechtbank doet uitspraak in zaak van vrouwen tegen kloosters

DEN HAAG (ANP) - De rechtbank in Haarlem doet woensdag uitspraak in een zaak die vrouwen aanspanden tegen de organisatie achter de kloosters van de Zusters van de Goede Herder, waar ze naar eigen zeggen onder barre omstandigheden dwangarbeid moesten verrichten.

2 uur geleden
Programma gratis schoolmaaltijden van start in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - De lancering van het programma voor gratis schoolmaaltijden vindt woensdag plaats op de SBO Merlijn in Den Haag, een school voor speciaal basisonderwijs in het Laakkwartier, meldt het ministerie van Onderwijs. Dat stelt 100 miljoen euro beschikbaar voor schoolmaaltijden voor leerlingen op basis- en middelbare scholen die de hulp het best kunnen gebruiken.

2 uur geleden
MOB eist dat provincies vergunningen 40 'piekbelasters' intrekken

NIJMEGEN (ANP) - Provincies moeten de vergunningen intrekken van veertig veehouderijen waarvan duidelijk is dat ze veel stikstof uitstoten die in natuurgebieden terechtkomt, eist milieuorganisatie MOB. De organisatie heeft de provincies Gelderland, Noord-Brabant, Overijssel en Limburg daar dinsdag over aangeschreven, bevestigt raadsman Valentijn Wösten na berichtgeving door NRC. Dit is de eerste stap in een juridische procedure.

12 uur geleden
Verdachten doden hulpverlener Emmen ook verdacht van overval

ASSEN (ANP) - De drie jeugdige verdachten van de fatale steekpartij in jeugdzorginstelling Yorneo in Emmen in januari, worden ook verdacht van andere incidenten. Dit meldt het Openbaar Ministerie dinsdag. Zo worden twee van hen verdacht van een gewelddadige overval op de McDonald's in Emmen eerder die maand. Het drietal blijft langer vastzitten.

12 uur geleden
Jumbo roept stollen terug vanwege verkeerd etiket

VEGHEL (ANP) - Jumbo roept per direct een bepaald soort stol terug omdat op dat product een verkeerd etiket zit. Daarop staat niet vermeld dat in de stol de allergenen ei, melk en noten zitten. Dit kan een gevaar opleveren voor mensen die allergisch zijn voor ei, melk en/of noten.

13 uur geleden
Gemeente Amsterdam gaat TikTok weren op werktelefoons

AMSTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam wil apps als TikTok weren van werktelefoons van ambtenaren. Dat schrijft verantwoordelijk wethouder Touria Meliani in een brief aan de gemeenteraad.

13 uur geleden
Gemeente Amsterdam wil af van overlast toeristen: 'Stay Away'

AMSTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam wil af van de overlast van toeristen en begint daarom een campagne: Stay Away. De ontmoedigingscampagne maakt deel uit van het maatregelenpakket dat de gemeenteraad in december aannam.

13 uur geleden