Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet over boeren bij huis minister: volstrekt onacceptabel

Kabinet over boeren bij huis minister: volstrekt onacceptabel

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet vindt het "onacceptabel" dat boeren met tractoren zijn gaan demonstreren bij minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof). Maar er zijn bij de demonstratie vrijdagavond geen strafbare feiten gepleegd, zei staatssecretaris Eric van der Burg (Justitie en Veiligheid) tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer.

Volgens de bewindsman is het demonstratierecht "bijna heilig" in Nederland. Een burgemeester kan in het kader van de openbare veiligheid besluiten dat ergens in zijn gemeente niet gedemonstreerd mag worden, zei hij. Maar dat was niet het geval bij het woonhuis van minister Van der Wal. "De demonstratie voldeed aan de wet."

D66-fractievoorzitter Jan Paternotte vond het optreden van de boeren intimiderend. Hij wilde weten of niet iets gedaan kan worden tegen demonstraties in dit soort gevallen. Dat is volgens de staatssecretaris "erg ingewikkeld". Het gaat hier vooral om "moraal en niet om de wet". Van der Burg noemde het een "idiote actie" en hij heeft er "geen enkel begrip voor".

Intimiderend

Demonstreren met tractoren kan "zeer intimiderend" overkomen, zei de staatssecretaris. "Maar het is niet automatisch daarmee een strafbaar feit."

Enkele tientallen boeren demonstreerden tegen het stikstofbeleid van het kabinet bij het woonhuis van minister. De politie had geen aanwijzingen dat er bij de bewindsvrouw zou worden gedemonstreerd. Van der Wal zei later dat ze geschrokken was van de betoging. Na een gesprek met haar vertrokken de boeren.

Betoging in Den Haag

De boeren gaan volgende week woensdag demonstreren tegen de stikstofplannen in Den Haag. Van der Burg gaat ervan uit dat die betoging ordentelijk zal verlopen. Als de burgemeester hulp nodig heeft, zal het Rijk die geven. Bij eerdere boerenprotesten sloten militairen met vrachtwagens een deel van het centrum af.

De staatssecretaris wees er nog op dat de meeste demonstraties in het land, ook die van de boeren, zonder problemen verlopen. Het overgrote deel van de partijen in Tweede Kamer vindt dat er niet bij bewindslieden of Kamerleden thuis moet worden geprotesteerd.

Meer uit Politiek

GroenLinks verliest flink maar blijft grootste in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Ondanks een verlies van ruim 5 procentpunten ten opzichte van vier jaar geleden is GroenLinks (GL) met 18,3 procent van de stemmen ook bij deze Provinciale Statenverkiezingen de grootste partij in Amsterdam, nadat in die stad alle stemmen zijn geteld.

40 minuten geleden
Eerste gesprekken met verkenners in provincies starten deze week

DEN HAAG (ANP) - De eerste coalitiegesprekken met de verkenners na de Provinciale Statenverkiezingen starten veelal deze week, maar de exacte data zijn nog niet in alle provincies bekend. Bijna overal zijn de verkenners aangekondigd, behalve in Flevoland. Dat gebeurt waarschijnlijk maandagavond. "BBB heeft alle fractievoorzitters maandagmiddag uitgenodigd voor een overleg. Als iedereen akkoord gaat met de voorgestelde verkenner wordt diens naam openbaar gemaakt", aldus Anja Keuter, fractievoorzitter van BoerBurgerBeweging (BBB) in Flevoland.

1 uur geleden
Kamerleden roepen op tot actie na alarmerend klimaatrapport

DEN HAAG (ANP) - Kamerleden van verschillende partijen in de coalitie en oppositie reageren gealarmeerd op het nieuwste klimaatrapport van het VN-klimaatpanel IPCC. Linkse oppositiepartijen roepen op tot actie en wijzen op de ernstige gevolgen als de aarde meer opwarmt dan 1,5 graad. De kans dat de opwarming onder dit afgesproken doel blijft, wordt volgens de onderzoekers steeds kleiner.

1 uur geleden
Vijlbrief grijpt in om bezwaarmakers Groningen tegemoet te komen

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) grijpt in bij de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) om te voorkomen dat ongeveer tweehonderd bezwaarmakers in het aardbevingsgebied langer moeten wachten op een beslissing. "Ik vind het ongewenst dat bewoners zo lang op een uitspraak naar aanleiding van hun bezwaar moeten wachten", schrijft de bewindsman aan de Kamer.

2 uur geleden
Jetten: belang doel 1,5 graad is te groot, meer klimaatactie nodig

DEN HAAG (ANP) - "Het belang van de 1,5 graad is te groot, er is meer klimaatactie en commitment nodig". Dat zegt minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) via zijn woordvoerder over de conclusie van het IPCC-rapport dat het doel om de aarde niet meer dan 1,5 graad te laten opwarmen uit zicht raakt. Bij de volgende klimaatconferentie in Dubai wil de minister zich ook inzetten om dit doel alsnog te halen.

2 uur geleden
Timmermans over IPCC: meer ambitie nodig om 1,5 graad te halen

BRUSSEL (ANP) - Het nieuwe rapport van het VN-klimaatpanel IPCC maakt "ondubbelzinnig" duidelijk dat de inspanningen om emissies te verminderen, moeten worden opgevoerd. Er is meer ambitie nodig, twittert vicevoorzitter Frans Timmermans van de Europese Commissie in een reactie. "Dit is existentieel. We moeten versnellen."

2 uur geleden
Yeşilgöz: aanhoudingsbevel Poetin onderstreept belang ICC

LONDEN (ANP) - Minister van Justitie Dilan Yeşilgöz hoopt dat het arrestatiebevel tegen de Russische president Vladimir Poetin leidt tot meer internationale steun voor het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Dat heeft ze gezegd voor aanvang van een conferentie in Londen die zij samen met de Britse minister van Justitie Dominic Raab organiseert. "Ik denk dat het vooral onderstreept waarom het zo urgent is en waarom het zo belangrijk is dat we dit doen."

2 uur geleden