Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet over boeren bij huis minister: volstrekt onacceptabel

Kabinet over boeren bij huis minister: volstrekt onacceptabel

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet vindt het "onacceptabel" dat boeren met tractoren zijn gaan demonstreren bij minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof). Maar er zijn bij de demonstratie vrijdagavond geen strafbare feiten gepleegd, zei staatssecretaris Eric van der Burg (Justitie en Veiligheid) tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer.

Volgens de bewindsman is het demonstratierecht "bijna heilig" in Nederland. Een burgemeester kan in het kader van de openbare veiligheid besluiten dat ergens in zijn gemeente niet gedemonstreerd mag worden, zei hij. Maar dat was niet het geval bij het woonhuis van minister Van der Wal. "De demonstratie voldeed aan de wet."

D66-fractievoorzitter Jan Paternotte vond het optreden van de boeren intimiderend. Hij wilde weten of niet iets gedaan kan worden tegen demonstraties in dit soort gevallen. Dat is volgens de staatssecretaris "erg ingewikkeld". Het gaat hier vooral om "moraal en niet om de wet". Van der Burg noemde het een "idiote actie" en hij heeft er "geen enkel begrip voor".

Intimiderend

Demonstreren met tractoren kan "zeer intimiderend" overkomen, zei de staatssecretaris. "Maar het is niet automatisch daarmee een strafbaar feit."

Enkele tientallen boeren demonstreerden tegen het stikstofbeleid van het kabinet bij het woonhuis van minister. De politie had geen aanwijzingen dat er bij de bewindsvrouw zou worden gedemonstreerd. Van der Wal zei later dat ze geschrokken was van de betoging. Na een gesprek met haar vertrokken de boeren.

Betoging in Den Haag

De boeren gaan volgende week woensdag demonstreren tegen de stikstofplannen in Den Haag. Van der Burg gaat ervan uit dat die betoging ordentelijk zal verlopen. Als de burgemeester hulp nodig heeft, zal het Rijk die geven. Bij eerdere boerenprotesten sloten militairen met vrachtwagens een deel van het centrum af.

De staatssecretaris wees er nog op dat de meeste demonstraties in het land, ook die van de boeren, zonder problemen verlopen. Het overgrote deel van de partijen in Tweede Kamer vindt dat er niet bij bewindslieden of Kamerleden thuis moet worden geprotesteerd.

Meer uit Politiek

Idsinga heeft nog geen 'panklaar' antwoord op tegenvaller box 3

DEN HAAG (ANP) - Toekomstig staatssecretaris Folkert Idsinga (Fiscaliteit) wil nog niet zeggen hoe hij de verwachte miljardentegenvaller bij de belasting op vermogensrendement (box 3) denkt op te vangen. "Daar is een analyse voor nodig die ik niet panklaar heb", zegt hij in een hoorzitting in de Tweede Kamer. "Maar ik neem aan dat daar op het ministerie aan wordt gewerkt."

5 minuten geleden
Beoogd minister Heinen noemt financiële tegenvallers zorgelijk

DEN HAAG (ANP) - Financiële tegenvallers, waaronder de dure compensatie voor gedupeerden van de onrechtmatige 'spaartaks', zijn wat de aanstaande minister van Financiën betreft "zorgelijk". Eelco Heinen, die door de VVD naar voren wordt geschoven als schatkistbewaarder, zegt tegen de Tweede Kamer dat hij de opstapeling van tegenvallers "schrikken" vindt.

41 minuten geleden
Rutte zit zijn laatste ministerraad voor

DEN HAAG (ANP) - Mark Rutte zit deze vrijdag voor de laatste keer de wekelijkse ministerraad voor. De bewindspersonen komen weliswaar eind volgende week nog een keer bijeen voordat het nieuwe kabinet aantreedt, maar de demissionair premier neemt dan deel aan zijn laatste Europese top.

4 uur geleden
Motie van wantrouwen en motie van afkeuring tegen Yeşilgöz

DEN HAAG (ANP) - In de laatste dagen van haar ministerschap is een motie van wantrouwen ingediend tegen demissionair justitieminister Dilan Yeşilgöz door de SP, Partij voor de Dieren en DENK. GroenLinks-PvdA diende een motie van afkeuring in tegen de VVD-minister, die in ieder geval door Volt wordt gesteund. Dinsdag wordt over beide moties gestemd.

11 uur geleden
Deel Kamer neemt geen genoegen met verweer Yeşilgöz

DEN HAAG (ANP) - Een groot aantal oppositiepartijen in de Tweede Kamer neemt geen genoegen met het verweer van demissionair justitieminister Dilan Yeşilgöz. Ze nemen het haar kwalijk dat ze geen excuses aanbiedt voor het gebruik van onjuiste cijfers over gestapelde nareis van asielzoekers. Ook het feit dat Yeşilgöz bij haar ambtenaren niet om actuele cijfers heeft gevraagd toen er maatschappelijke onrust over ontstond, leidt tot veel onbegrip.

12 uur geleden
VVD'er Brekelmans: Rutte 'beste man voor deze cruciale positie'

DEN HAAG (ANP) - "De beste man voor deze cruciale positie in deze cruciale tijd!" Dat twittert VVD-Tweede Kamerlid en toekomstig minister van Defensie, Ruben Brekelmans, over Mark Rutte nu die de nieuwe topman van de NAVO kan worden na het besluit van Roemenië om zijn kandidaat terug te trekken.

20 uur geleden
D66 vindt NAVO-baan Rutte 'goed nieuws voor Westen en Nederland'

DEN HAAG (ANP) - D66-Kamerlid Jan Paternotte noemt het "goed nieuws voor het Westen én voor Nederland" dat Mark Rutte zo goed als zeker de nieuwe secretaris-generaal wordt van de NAVO. Dat schrijft de woordvoerder Buitenlandse Zaken van de D66-fractie in een bericht op X.

20 uur geleden