Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet opent subsidiepot: 13 miljard voor duurzame projecten

Kabinet opent subsidiepot: 13 miljard voor duurzame projecten

DEN HAAG (ANP) - Bedrijven kunnen vanaf 28 juni subsidie aanvragen voor duurzame energieprojecten en het ontwikkelen van technieken om de uitstoot van koolstofdioxide terug te dringen. Het kabinet heeft groen licht gegeven voor de forse subsidiepot van 13 miljard euro. Het bedrag is onder meer opgehoogd met subsidie die eerder niet nodig bleek door de hoge Europese CO2-prijs en een bedrag dat het vorige kabinet op Prinsjesdag aankondigde.

Het kabinet besloot vorig jaar om 6 miljard extra uit te trekken voor klimaatsubsidies, om de klimaatdoelen te halen en te voldoen aan het vonnis dat is opgelegd in de zaak aangespannen door milieuclub Urgenda.

De subsidie wordt tussen 28 juni en 6 oktober opengesteld in vijf verschillende fases. De 'goedkoopste' projecten (technieken met het laagste bedrag per bespaarde ton CO2) komen als eerste in aanmerking, in latere fases komen projecten met 'duurdere' technieken aan de beurt.

Door het hoge subsidieplafond komen meer technologieën en projecten in aanmerking. De regeling gold in eerste instantie alleen voor hernieuwbare energieprojecten (zoals windmolens), maar mag sinds 2020 ook gebruikt worden voor andere groene technieken. Dit jaar wordt de subsidie (SDE++ genoemd) opengesteld voor weer nieuwe categorieën "zoals waterstofinstallaties die direct aan wind- of zonneparken gekoppeld zijn en elektrificatie in de industrie door middel van hybride glasovens", aldus het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Meer uit Binnenland

Nederlandse versie Brits royaltyboek per direct uit de handel

HAARLEM (ANP) - Eindstrijd, de Nederlandse versie van het nieuwe boek van de Britse schrijver Omid Scobie over het Britse koningshuis, wordt tijdelijk uit de handel gehaald. Dat bevestigt een zegsvrouw van Xander Uitgevers na berichtgeving van royaltyverslaggever Rick Evers.

52 minuten geleden
Voor 1,7 miljoen euro aan iPhones gestolen bij bedrijf Schiphol

SCHIPHOL (ANP) - De Koninklijke Marechaussee doet onderzoek naar de diefstal van een lading nieuwe iPhones ter waarde van 1,7 miljoen euro bij een vrachtbedrijf op Schiphol. Ook zaten er anderhalf miljoen diodes in de gestolen lading. Dat zijn onderdelen die worden gebruikt bij de fabricage van printplaten. De telefoons zijn iPhones 15 Pro Max, in verschillende kleuren.

1 uur geleden
Verbieden hoofddoek mag ook voor ambtenaar achter de schermen

LUXEMBURG (ANP) - Overheden mogen ambtenaren, ook die achter de schermen werken, verbieden om een hoofddoek te dragen. Ze moeten dan wel consequent zijn en ook andere religieuze uitingen als kruisjes en keppeltjes niet toestaan, oordeelt de hoogste Europese rechter.

2 uur geleden
OM eist 20 jaar cel tegen minderjarige verdachte huurmoord

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft twintig jaar cel geëist tegen de verdachte die nog minderjarig was toen hij opdracht zou hebben gegeven voor de moord op de 56-jarige Itzhak Meiri. Het slachtoffer uit Almere werd op 22 december 2021 na een bezoek aan de tandarts doodgeschoten in de Wieringerstraat in Amstelveen.

3 uur geleden
Asielzoekers blijven nog 3 jaar langer in Gronings dorp Farmsum

DELFZIJL (ANP) - De tijdelijke opvang voor asielzoekers in het Groningse dorp Farmsum blijft nog drie jaar open. De locatie wordt verlengd tot 31 december 2026. In het gebouw zitten 160 kansrijke asielzoekers.

3 uur geleden
Brand in gemeentehuis Soest mogelijk aangestoken

SOEST (ANP) - De brand die maandag rond middernacht woedde in het gemeentehuis in Soest is mogelijk aangestoken. De politie sluit dat niet uit na forensisch onderzoek en een buurtonderzoek.

4 uur geleden
Trevor Noah vindt winnen Erasmusprijs 'werkelijk een eer'

AMSTERDAM (ANP) - Trevor Noah vindt het winnen van de Erasmusprijs "werkelijk een eer". Dat zei de Zuid-Afrikaanse komiek en televisiepresentator dinsdag in zijn dankwoord na het in ontvangst nemen van de prijs. Hij kreeg de prijs uit handen van koning Willem-Alexander in het Koninklijk Paleis Amsterdam. De Erasmusprijs gaat jaarlijks naar een persoon of instelling die een belangrijke bijdrage heeft geleverd op het gebied van de geesteswetenschappen, sociale wetenschappen en kunsten.

5 uur geleden