
Kabinet opent subsidiepot: 13 miljard voor duurzame projecten
DEN HAAG (ANP) - Bedrijven kunnen vanaf 28 juni subsidie aanvragen voor duurzame energieprojecten en het ontwikkelen van technieken om de uitstoot van koolstofdioxide terug te dringen. Het kabinet heeft groen licht gegeven voor de forse subsidiepot van 13 miljard euro. Het bedrag is onder meer opgehoogd met subsidie die eerder niet nodig bleek door de hoge Europese CO2-prijs en een bedrag dat het vorige kabinet op Prinsjesdag aankondigde.
Het kabinet besloot vorig jaar om 6 miljard extra uit te trekken voor klimaatsubsidies, om de klimaatdoelen te halen en te voldoen aan het vonnis dat is opgelegd in de zaak aangespannen door milieuclub Urgenda.
De subsidie wordt tussen 28 juni en 6 oktober opengesteld in vijf verschillende fases. De 'goedkoopste' projecten (technieken met het laagste bedrag per bespaarde ton CO2) komen als eerste in aanmerking, in latere fases komen projecten met 'duurdere' technieken aan de beurt.
Door het hoge subsidieplafond komen meer technologieën en projecten in aanmerking. De regeling gold in eerste instantie alleen voor hernieuwbare energieprojecten (zoals windmolens), maar mag sinds 2020 ook gebruikt worden voor andere groene technieken. Dit jaar wordt de subsidie (SDE++ genoemd) opengesteld voor weer nieuwe categorieën "zoals waterstofinstallaties die direct aan wind- of zonneparken gekoppeld zijn en elektrificatie in de industrie door middel van hybride glasovens", aldus het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.
Meer uit Binnenland
ASSEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie geeft vrijdagochtend in de rechtbank in Assen een toelichting op de stand van zaken in het onderzoek naar de kunstroof uit het Drents Museum in Assen op 25 januari. Twee verdachten staan terecht tijdens deze eerste openbare zitting in de internationaal geruchtmakende zaak. De buit is nog altijd zoek.
4 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Reizigers in Den Haag zouden tijdens de NAVO-top eind juni gratis gebruik moeten kunnen maken van bijvoorbeeld bus en tram. Het kabinet moet regelen dat het openbaar vervoer tijdelijk kosteloos beschikbaar is "als gebaar naar Hagenaars", vindt de Haagse gemeenteraad unaniem. De partijen willen dat er daarom een verzoek naar de overheid gaat.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Als het aan de gemeenteraad van Den Haag ligt, worden beelden van de jongeren die vorige week deelnamen aan rellen in Scheveningen zo snel mogelijk online gezet. De meeste fracties steunden in een raadsvergadering donderdagavond een motie daarvoor. Ze willen dat burgemeester Jan van Zanen bij het Openbaar Ministerie en de politie aandringt op publicatie van de beelden.
2 uur geledenWAGENINGEN (ANP) - Veel bijen hebben de afgelopen winter niet overleefd. Ongeveer 22 procent van de bijenvolken is overleden, iets meer dan de winter ervoor. Volgens de universiteit in Wageningen is het de derde winter op rij dat meer dan 20 procent van de bijenvolken niet door de winter komt.
7 uur geledenOSLO (ANP) - Het compromisvoorstel van NAVO-topman Mark Rutte voor een hoger defensiebudget van de NAVO-landen zou weleens kansrijk kunnen zijn, denkt premier Dick Schoof. Hij rekent er voorzichtig op dat de Verenigde Staten, die volgens velen een onhaalbaar hoge eis stelden, met Ruttes plan zouden kunnen leven. Maar Schoofs eigen kabinet is nog niet zover, tekent hij aan.
8 uur geledenWARSCHAU (ANP) - EU-ministers van Buitenlandse Zaken, onder wie Caspar Veldkamp, vinden dat de druk op Rusland moet worden opgevoerd om een einde te maken aan de oorlog in Oekraïne. "We zien dat Rusland nog geen serieuze plannen heeft tot vrede", zei Veldkamp tegen het ANP, na afloop van een bijeenkomst met de ministers in Warschau. "Ze blijven letterlijk en figuurlijk ook burgerdoelen beschieten."
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De gemeente Den Haag en de politie hadden geen signalen vooraf dat er vorige week rellen konden uitbreken in Den Haag. Dat heeft burgemeester Jan van Zanen donderdag gezegd. De gemeenteraad vroeg hem om opheldering over de aanpak van de ongeregeldheden.
10 uur geleden