Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet ook verrast door Oostenrijkse steun natuurherstelwet

Kabinet ook verrast door Oostenrijkse steun natuurherstelwet

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet is "verrast" door het besluit van Oostenrijk om voor de Europese natuurherstelwet te stemmen, laat demissionair minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) aan de Tweede Kamer weten. Het betekent volgens haar onder meer dat Nederland over twee jaar een nationaal natuurherstelplan bij de Europese Commissie moet inleveren.

Van der Wal had geen signalen dat de verordening een meerderheid zou krijgen. "Eerder waren er signalen dat de blokkerende minderheid groter zou worden, doordat enkele lidstaten zich alsnog tegen het voorlopig akkoord zouden keren", aldus Van der Wal. Nederland stemde tegen nadat een meerderheid van de Tweede Kamer daarom had gevraagd.

De uitvoering van de natuurherstelwet zal "implicaties" hebben voor beleid en er moeten "belangrijke keuzes" gemaakt worden, aldus de bewindsvrouw. Zij gaat daar verder niet meer over. In het nieuwe kabinet verdwijnt haar post. De BoerBurgerBeweging (BBB) levert straks beide bewindslieden voor het ministerie van Landbouw.

BBB: ongekende schoffering

De BBB is boos dat de verordening is aangenomen. "Dit is een ongekende schoffering van kiezers in EU-landen en een miskenning van de veranderde politieke realiteit. De gevolgen van het aannemen van de omstreden Natuurherstelverordening voor Nederland zijn enorm", meent partijleider Caroline van der Plas in een verklaring.

Thom van Campen van coalitiepartij VVD spreekt van een "ongekende draai" van de Oostenrijkse minister. Voor Nederland komt het nu aan op maatwerk bij de uitwerking. De VVD zal ervoor knokken dat de wet zo sober mogelijk wordt ingevoerd", laat hij op X weten.

Ook positieve reacties

"Een eenheidsworst zoals de natuurherstelwet is niet de oplossing voor het versterken van de Nederlandse natuur, maatwerk per lidstaat wel. Het nieuwe kabinet moet die ruimte vinden om natuur en economie in balans te brengen, met een belangrijke rol voor boeren bij natuurbeheer", aldus Eline Vedder van het CDA.

Partijen als GroenLinks-PvdA, D66 en Volt reageren wel positief. "Hoera voor schoon water, voor een gezonde bodem, een sterke natuur en voor Europese samenwerking!", liet D66'er Anne-Marijke Podt op X weten. Volgens Marieke Koekkoek (Volt) kiest Europa "op het nippertje (...) voor de natuur! Belangrijk voor het klimaat, een gezonde lucht en gezonde mens".

Meer uit Politiek

Veldkamp belt collega Jordanië na diplomatieke rel om tweet Wilders

DEN HAAG (ANP) - Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp belt later vrijdag met zijn Jordaanse evenknie naar aanleiding van een tweet van PVV-leider Geert Wilders. Dat zei de minister in het NOS Radio 1 Journaal.

22 uur geleden
BuZa heeft last van storing, geen hinder bij andere ministeries

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft last van de wereldwijde computerstoring, bevestigt een woordvoerster na een rondgang door het ANP. Waar het departement precies last van heeft, kon ze nog niet zeggen.

23 uur geleden
Diverse Europese landen willen migratiedeal zoals met Albanië

WOODSTOCK (ANP) - Verschillende Europese landen voelen voor vergelijkbare migratie-overeenkomsten zoals Italië die heeft gesloten met Albanië. Premier Dick Schoof zei na afloop van de top van de Europese Politieke Gemeenschap dat het hem op de top was opgevallen dat ook Albanië duidelijk had aangegeven deze constructie te willen.

1 dag geleden
Premier Schoof had 'leuk gesprekje' met koning Charles

WOODSTOCK (ANP) - Premier Dick Schoof heeft op een top van Europese staatshoofden en regeringsleiders op het Engelse landgoed Blenheim een "leuk gesprekje" gevoerd met koning Charles.

1 dag geleden
Geen boycot van Hongarije: Van Weel gaat naar Boedapest

WOODSTOCK (ANP) - Minister David van Weel van Justitie en Veiligheid (VVD) gaat maandag naar een informeel ministersoverleg in Boedapest. Verschillende partijen in de Europese Unie en ook binnen Van Weels eigen VVD roepen inmiddels op tot een boycot van Hongarije om het solistische optreden van de Hongaarse premier Viktor Orbán. Maar volgens premier Dick Schoof "is hier in het kabinet geen discussie over geweest".

1 dag geleden
Kabinet belooft gedupeerden in oktober opheldering over spaartaks

DEN HAAG (ANP) - Spaarders en beleggers die de afgelopen jaren mogelijk te veel belasting hebben betaald over hun beleggingen, ontvangen in oktober een brief over de stappen die ze kunnen ondernemen om geld terug te vragen. Dat meldt staatssecretaris Folkert Idsinga (Fiscaliteit en Belastingdienst) aan de Tweede Kamer. Hij reageert daarmee op een uitspraak van de Hoge Raad. Die keurde in juni een herstelregeling af voor Nederlanders die zijn gedupeerd door de zogeheten vermogensrendementsheffing in box 3, ofwel de spaartaks.

1 dag geleden
Brekelmans: F-16 kan Oekraïense grondtroepen nog niet ondersteunen

DEN HAAG (ANP) - De F-16's die Nederland naar Oekraïne heeft gestuurd worden voorlopig nog niet gebruikt om grondtroepen te ondersteunen, zegt defensieminister Ruben Brekelmans (VVD) in het radioprogramma BNR De Wereld. De vliegers zijn daar nog niet ervaren genoeg voor.

1 dag geleden