Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet ontslaat staatssecretaris Keijzer na kritiek op coronapas

Kabinet ontslaat staatssecretaris Keijzer na kritiek op coronapas

DEN HAAG (ANP) - Demissionair premier Mark Rutte heeft de uitzonderlijke stap genomen en staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) per direct ontslagen na kritiek op de invoering van het coronatoegangstbewijs.

"De uitspraken (...) gedaan in het interview van De Telegraaf van vandaag, verdragen zich niet met besluiten die de ministerraad recentelijk heeft genomen, en die van belangrijke en zwaarwegende aard zijn", aldus een verklaring van de premier.

Rutte heeft het besluit genomen na overleg met de vicepremiers Hugo de Jonge (Volksgezondheid - CDA), Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken - D66) en Carola Schouten (Landbouw - ChristenUnie). Ook CDA-leider Wopke Hoekstra was erbij betrokken.

Inspanningen

"Ik betreur dit zeer en ik bedank Mona Keijzer voor haar enorme inspanningen voor het midden- en kleinbedrijf als staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat", laat Hoekstra in reactie op het ontslag op Twitter weten.

Minister Stef Blok van Economische Zaken en Klimaat stemt in met het besluit om zijn staatssecretaris te ontslaan. Hij neemt de werkzaamheden van Keijzer over.

Bedenkingen

De CDA-bewindsvrouw zei in De Telegraaf bedenkingen te hebben bij de invoering van het coronatoegangsbewijs. "Als je in een samenleving bent beland waar je bang voor elkaar moet zijn, tenzij je een bewijsje kunt laten zien, dan moet je je echt even achter je oren krabben en je afvragen: willen we deze kant op?"

De kritiek van Keijzer kwam op de dag dat het coronatoegangsbewijs verplicht wordt om toegang te krijgen tot horeca, evenementen en andere activiteiten. Ook een negatief testbewijs kan dienen als toegangsbewijs. De coronapas is nodig om de anderhalvemeterregel af te kunnen schaffen, aldus het kabinet.

Verzet

Het interview leidde tot druk overleg zaterdag binnen het kabinet en het CDA. Vanuit de Tweede Kamer kwam direct scherpe kritiek op de woorden van de staatssecretaris. Partijen eisten opheldering en een debat over de zaak.

In het verleden heeft Keijzer zich vaker verzet tegen coronamaatregelen, maar nooit sprak ze zich zo in het openbaar uit tegen een besluit van het kabinet. Volgens de regels van de ministerraad moet een bewindspersoon de besluiten altijd steunen. "In geen geval handelt een minister of staatssecretaris tegen een besluit van de raad", staat in het Reglement van orde voor de ministerraad.

Het afgelopen jaar is er in het kabinet wel vaker onenigheid geweest over in te voeren coronamaatregelen. Vooral de gevolgen voor de economie van de voorgenomen besluiten zorgden voor ernstige meningsverschillen. Het kwam daarbij tot flinke botsingen in de ministerraad.

8 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

JoMePi 3 weken geleden
Als ik Mona was sloot ik mij aan bij dhr Omtzigt
bung 87 4 weken geleden
rutte en co: "OF je spreekt zoals wij wensen--of je krijgt de zak" en dat stel noemt zich democratisch. ik noem het dictators. mona: goed gedaan meid. laat dat stel haagse idioten maar barsten. zo moeten allemaal als slaven achter de grote misleider staan. rurre--donder zelf asap op met je leugens--beloftes en bedrog en neem dat stel vieze premiers meteen mee. schande dat zoiets mogelijk is. bos bloemen voor mona, en teer en veren voor dat laffe zooitje.
Boefdeboef 4 weken geleden
Weer een bewijs dat de jongere uit Urk gelijk hebben. Rutte blijft ook gewoon door gaan, net als Hitler.
Braspenning 4 weken geleden
zegt iemand eindelijk de waarheid, moet ze weg van dat stelleltje leugenaars en bedriegers.nu aan het nederlandse volk oprotten met rutte en zijn waardeloze bende en nieuwe verkiezingen
Zeeuw uut Zeeland 4 weken geleden
Ze heeft groot gelijk, er wordt met 2 maten gemeten. Als je van de kerk ben heb je geen pas nodig.
R.van Duin 4 weken geleden
Ik denk dat meer dan half Nederland tegen een Corona pas .. en daar is geen woord van gelogen.
R.van Duin 4 weken geleden
Dit Kabinet wil alles door je strot duwen , geen tegenspraak , opzouten met die lui.
Breen Handel 4 weken geleden
Sinds wanneer mag een staatssecretaris geen eigen mening meer hebben en uiten? Dit ontslag is een ernstige zaak in mijn ogen.

Meer uit Gezond

Aantal nieuwe coronagevallen licht gedaald

BILTHOVEN (ANP) - Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft in het afgelopen etmaal 5719 nieuwe coronagevallen geteld. Dat zijn er iets minder dan een dag eerder, toen er op vrijdag volgens gecorrigeerde cijfers 5874 nieuwe besmettingen werden vastgesteld.

23 uur geleden
Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen licht gestegen

ZEIST (ANP) - Het totale aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is licht gestegen naar 703. Het is voor het eerst sinds half augustus dat de ziekenhuizen meer dan 700 coronapatiënten behandelen.

1 dag geleden
Haagse bronnen: kabinet grijpt nu niet in om hogere coronacijfers

DEN HAAG (ANP) - In het kabinet is momenteel geen paniek vanwege de stijgende coronacijfers, zeggen Haagse bronnen. Het kabinet blijft waakzaam, maar ziet geen reden om al eerder te besluiten over het al dan niet aanscherpen van de coronaregels, aldus ingewijden.

1 dag geleden
Aantal nieuwe coronagevallen stijgt verder naar bijna 6000

BILTHOVEN (ANP) - Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft in het afgelopen etmaal 5903 nieuw bevestigde coronagevallen geteld. Dat is alweer een fikse stijging ten opzichte van een dag eerder, toen het er volgens het inmiddels gecorrigeerde aantal 5203 waren.

1 dag geleden
Vlaanderen wil boosterprik corona voor hele bevolking

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De Vlaamse regering wil iedereen van twaalf jaar en ouder de kans geven een zogeheten boosterprik van het coronavaccin te krijgen. Dat heeft het kabinet van minister-president Jan Jambon vrijdag laten weten. Vlaanderen wil op die manier de bescherming tegen een coronabesmetting verhogen.

2 dagen geleden
Bijna 120 nieuwe Covid-patiënten op verpleegafdelingen

ZEIST (ANP) - De verpleegafdelingen van de Nederlandse ziekenhuizen namen afgelopen etmaal 118 nieuwe mensen met een coronabesmetting op. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) meldt dat voor het eerst sinds eind juli het aantal nieuwe opnames op de verpleegafdelingen op één dag 100 of hoger is.

2 dagen geleden
Douane neemt illegale 'coronamedicijnen' in beslag

DEN HAAG (ANP) - De douane heeft 665 illegale zendingen met geneesmiddelen in beslag genomen die op internet werden aangeprezen voor de behandeling van Covid-19. Het grootste deel van de medicijnen bestond uit ivermectine, een geneesmiddel dat vooral voor dieren wordt gebruik tegen schurft en worminfecties. Ook onderschepte de douane antibiotica en middelen tegen malaria.

2 dagen geleden