Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet onderzoekt ophalen ex-bewakers ambassade in Kabul

Kabinet onderzoekt ophalen ex-bewakers ambassade in Kabul

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet wil toch nog voormalige Afghaanse bewakers van de ambassade in Kabul over laten komen naar Nederland. Er wordt nu onderzocht wie daarvoor in aanmerking komen. De Tweede Kamer heeft hier lang op aangedrongen. Ook van andere Afghanen die voor Nederland hebben gewerkt, wordt opnieuw gekeken of zij alsnog kunnen worden overgebracht.

Om hoeveel bewakers het gaat, is nog niet duidelijk. Het gaat om een groep "breder dan achttien mensen", zei minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) in een debat waarin het rapport van de commissie-Ruys werd besproken. Die onderzocht de chaotische evacuatie uit Kabul twee jaar geleden.

De totale groep ambassadebewakers beslaat ongeveer tweehonderd mensen. Met hun kerngezin komt dat dan op zo'n duizend personen. Het kabinet verzette zich tot dusver tegen het ophalen van deze groep, ondanks aandringen van de Kamer. Uiterlijk eind februari zal duidelijk zijn hoeveel bewakers en gezinnen naar Nederland mogen komen.

EU-politiemissie

Een andere groep waarnaar gekeken gaat worden zijn achtergebleven Afghanen die hebben gewerkt voor de EU-politiemissie (EUPOL). Een deel van hen bleef achter in Afghanistan, terwijl zij volgens de Kamer wel in aanmerking kwamen voor evacuatie. Het gaat volgens Kati Piri (PvdA) om veertien mensen.

Een derde groep die opnieuw onder de loep wordt genomen zijn Afghaanse beveiligers die hebben gewerkt voor de Nederlandse missie in Uruzgan (2006-2010). Zij zouden gevaar lopen onder het huidige Talibanregime. Minister Kajsa Ollongren (Defensie) gaat kijken hoeveel van hen nog in aanmerking komen om opgehaald te worden. Dat moet eind dit jaar helder zijn.

Oordeel

De commissie-Ruys was hard in haar oordeel over de evacuatie. Het rapport roept "pijnlijke herinneringen" op, zei Bruins Slot. Volgens Ruys was het een collectieve inschattingsfout dat Kabul niet zo snel onder de voet zou worden gelopen door de extremistische Taliban. Verder waren de evacuatieplannen niet

Volgens Bruins Slot zijn al veel aanbevelingen van Ruys uitgevoerd. De crisisorganisatie is verbeterd. Ook is er duidelijkheid geschapen wie zal worden geëvacueerd bij crises in de toekomst. Lokale medewerkers in vaste dienst zullen in zo'n geval worden overgebracht naar Nederland.

Sinds de val van Kabul zijn ruim 4500 Afghanen naar Nederland overgebracht. Het gaat onder meer om tolken en Afghanen die hebben gewerkt voor hulp- en ontwikkelingsprojecten gefinancierd door Nederland. Het is heel lastig voor Afghanen om het land te verlaten. De Taliban laten weinig mensen gaan. Als Afghanen die in aanmerking komen voor asiel een buurland bereiken, worden ze daarvandaan geholpen om naar Nederland te komen.

Meer uit Binnenland

ProRail start maandagavond met herstel spoor in Zuid-Limburg

UTRECHT (ANP) - Spoorbeheerder ProRail zegt dat het treinverkeer tussen Sittard en Maastricht ook dinsdag niet volgens dienstregeling kan rijden. Door de zware regenval was er zondagochtend een verzakking, waardoor schade aan het spoor is ontstaan. Sinds zondag rijden er daardoor minder treinen tussen de twee Limburgse steden.

4 uur geleden
ANWB roept automobilisten op hele zomer Parijs te mijden

DEN HAAG (ANP) - De ANWB roept Nederlandse automobilisten op de hele zomer de wegen rondom Parijs te mijden. De organisatie volgt daarmee het dringende advies van de Franse politie, ook al zijn de Olympische Spelen nog niet begonnen.

7 uur geleden
Bedreigde vogelsoort heeft gebroed op de Hoge Veluwe

OTTERLO (ANP) - Afgelopen voorjaar heeft er een hop gebroed in Het Nationale Park De Hoge Veluwe. De vogel verdween rond 1950 als broedvogel uit ons land en staat daarom op de zogeheten rode lijst van bedreigde soorten weergegeven als 'verdwenen in Nederland'. Het Park brengt het nieuws bewust nu pas naar buiten zodat het broedproces niet verstoord kon worden.

8 uur geleden
Eerste exemplaar van encyclopedie over christendom is voor paus

TILBURG (ANP) - Paus Franciscus krijgt op 18 september het eerste exemplaar van een nieuwe encyclopedie over de geschiedenis van het christendom. Die is in de afgelopen vijftien jaar samengesteld onder leiding van hoogleraren Bert Jan Lietaert Peerbolte van de Vrije Universiteit in Amsterdam en Paul van Geest van de Erasmus Universiteit in Rotterdam en de universiteit in Tilburg.

9 uur geleden
Brussel keurt subsidieprogramma voor verhuizing van boeren goed

BRUSSEL (ANP) - Nederland krijgt toestemming van de Europese Commissie veehouders financieel te ondersteunen die vrijwillig vertrekken uit de buurt van een gevoelig natuurgebied. De boeren mogen bij elkaar voor 105 miljoen euro geholpen worden om een nieuw agrarisch bedrijf te beginnen. Dat mag zowel in een andere regio in Nederland als elders in de Europese Unie.

9 uur geleden
Tekstkarren weggehaald bij 'wolvengebied' Leusden na vandalisme

LEUSDEN (ANP) - De gemeente Leusden heeft de tekstkarren weggehaald die waren geplaatst bij het afgesloten gebied waar enkele incidenten met een wolf zijn geweest, nadat een van de lichtborden het doelwit was geworden van vandalisme. Een woordvoerster van de gemeente laat weten dat onder meer een accu van een tekstkar is meegenomen.

10 uur geleden
Lichaam in Frankrijk vermiste Nederlandse vrouw (73) gevonden

VACQUIÈRES (ANP) - Het lichaam van de in Frankrijk vermiste Nederlandse vrouw is gevonden, laat Stichting Reddingshonden RHWW weten. De 73-jarige Marjan Roozendaal had op 14 juli camping Parc Le Duc in Vacquières verlaten, daarna ontbrak elk spoor. Haar lichaam is "redelijk dicht bij de camping gevonden", aldus een woordvoerder van RHWW. Duidelijk is dat ze door een ongeval om het leven is gekomen.

10 uur geleden