
Kabinet onderzoekt ophalen ex-bewakers ambassade in Kabul
DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet wil toch nog voormalige Afghaanse bewakers van de ambassade in Kabul over laten komen naar Nederland. Er wordt nu onderzocht wie daarvoor in aanmerking komen. De Tweede Kamer heeft hier lang op aangedrongen. Ook van andere Afghanen die voor Nederland hebben gewerkt, wordt opnieuw gekeken of zij alsnog kunnen worden overgebracht.
Om hoeveel bewakers het gaat, is nog niet duidelijk. Het gaat om een groep "breder dan achttien mensen", zei minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) in een debat waarin het rapport van de commissie-Ruys werd besproken. Die onderzocht de chaotische evacuatie uit Kabul twee jaar geleden.
De totale groep ambassadebewakers beslaat ongeveer tweehonderd mensen. Met hun kerngezin komt dat dan op zo'n duizend personen. Het kabinet verzette zich tot dusver tegen het ophalen van deze groep, ondanks aandringen van de Kamer. Uiterlijk eind februari zal duidelijk zijn hoeveel bewakers en gezinnen naar Nederland mogen komen.
EU-politiemissie
Een andere groep waarnaar gekeken gaat worden zijn achtergebleven Afghanen die hebben gewerkt voor de EU-politiemissie (EUPOL). Een deel van hen bleef achter in Afghanistan, terwijl zij volgens de Kamer wel in aanmerking kwamen voor evacuatie. Het gaat volgens Kati Piri (PvdA) om veertien mensen.
Een derde groep die opnieuw onder de loep wordt genomen zijn Afghaanse beveiligers die hebben gewerkt voor de Nederlandse missie in Uruzgan (2006-2010). Zij zouden gevaar lopen onder het huidige Talibanregime. Minister Kajsa Ollongren (Defensie) gaat kijken hoeveel van hen nog in aanmerking komen om opgehaald te worden. Dat moet eind dit jaar helder zijn.
Oordeel
De commissie-Ruys was hard in haar oordeel over de evacuatie. Het rapport roept "pijnlijke herinneringen" op, zei Bruins Slot. Volgens Ruys was het een collectieve inschattingsfout dat Kabul niet zo snel onder de voet zou worden gelopen door de extremistische Taliban. Verder waren de evacuatieplannen niet
Volgens Bruins Slot zijn al veel aanbevelingen van Ruys uitgevoerd. De crisisorganisatie is verbeterd. Ook is er duidelijkheid geschapen wie zal worden geëvacueerd bij crises in de toekomst. Lokale medewerkers in vaste dienst zullen in zo'n geval worden overgebracht naar Nederland.
Sinds de val van Kabul zijn ruim 4500 Afghanen naar Nederland overgebracht. Het gaat onder meer om tolken en Afghanen die hebben gewerkt voor hulp- en ontwikkelingsprojecten gefinancierd door Nederland. Het is heel lastig voor Afghanen om het land te verlaten. De Taliban laten weinig mensen gaan. Als Afghanen die in aanmerking komen voor asiel een buurland bereiken, worden ze daarvandaan geholpen om naar Nederland te komen.
Meer uit Binnenland
AMSTERDAM (ANP) - Een groep queer activisten organiseert de komende weken, in aanloop naar de Pride, een verkiezing om meer straten in Amsterdam naar historische Nederlandse queer personen te vernoemen. Zij lanceren vrijdag een website met acht bekenden uit de Nederlandse queer geschiedenis. Tot de dag van de botenparade, 2 augustus, kan iedereen op de website Loveyourhistory.nl een stem uitbrengen. Onder de genomineerden bevinden zich presentator en theatermaker Jos Brink en zanger René Klijn, die in 1992 op televisie openhartig vertelde over aids en de ziekte zo een gezicht gaf.
2 uur geledenGRONINGEN (ANP) - Om beter te kunnen bepalen of een hoogzwangere vrouw moet worden ingeleid als ze de baby wat minder voelt, biedt een extra echometing uitkomst. Die betere inschatting zorgt uiteindelijk voor minder complicaties bij de baby. Dat meldt het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Dit jaar zijn er meer plekken waar je op de kwaliteit van het zwemwater moet letten. In 2025 hebben 176 locaties minstens één keer een veiligheidswaarschuwing gekregen. Vorig jaar waren dat er in dezelfde periode nog 111, een stijging van bijna 60 procent. Dat blijkt uit een analyse van het ANP op basis van gegevens van Zwemwater.nl.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Rode Kruis waarschuwt vakantiegangers die naar het zuiden van Europa gaan zich goed voor te bereiden. Met bosbranden en heel hoge temperaturen ligt een noodsituatie deze zomer op de loer, stelt de organisatie.
3 uur geledenHOOGEVEEN (ANP) - De gemeenteraad van Hoogeveen heeft donderdagavond voor een plan gestemd om fatbikes uit het stadscentrum te weren. De Drentse gemeente treedt daarmee in de voetsporen van Enschede, waar eerder deze week een vergelijkbare motie werd aangenomen.
4 uur geledenBREDA (ANP) - De douane heeft woensdag 108 kilo cocaïne gevonden in een lading bananen bij een fruitbedrijf in Breda. De drugs kwamen uit Ecuador en waren bestemd voor verder transport naar Spanje.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Belastingdienst moet twee systemen die worden gebruikt om de gegevens van burgers te verwerken, op den duur vervangen. Vier andere systemen moeten worden aangepast. Persoonlijke gegevens van mensen zijn niet goed genoeg beschermd, oordeelt de Autoriteit Persoonsgegevens, de privacytoezichthouder.
19 uur geleden