Kabinet: onderwijs moet draaien om lezen, schrijven en rekenen
DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Mariëlle Paul (Funderend Onderwijs) heeft een wetsvoorstel ingediend dat ervoor moet zorgen dat het onderwijs hoofdzakelijk om lezen, schrijven en rekenen gaat draaien. Deze vaardigheden moeten ook een belangrijke rol gaan spelen in andere vakken, zoals geschiedenis, natuurkunde en scheikunde. Daarmee zet de bewindsvrouw een belangrijke stap voor de eerste grote herziening van de zogeheten 'kerndoelen' van het onderwijs sinds 2006.
In deze doelen staat beschreven wat leerlingen precies moeten leren. Een aanpassing daarvan kan dus grote gevolgen krijgen in de schoolklas. Politiek Den Haag is al jaren bezig om deze doelen aan te passen. Bij dit wetsvoorstel gaat het om de kerndoelen voor de basisschool en de onderbouw van de middelbare school. Het landelijk expertisecentrum voor het curriculum (SLO) heeft in opdracht van het ministerie van Onderwijs de doelen uitgewerkt, samen met leraren, experts, wetenschappers en vertegenwoordigers van onderwijsorganisaties.
Leraren moeten momenteel aan te veel eisen voldoen die bovendien vaag zijn geformuleerd, schrijft Paul in een Kamerbrief. Aan deze "overladenheid" wil ze een einde maken door "focus" aan te brengen. Het aantal doelen gaat daarom omlaag en lezen, schrijven en rekenen krijgen de hoofdrol.
Alle vakken
Dat laatste moet te merken zijn in alle vakken. "Door het lezen van een rijke tekst bij bijvoorbeeld geschiedenis vergroot je je kennis en je woordenschat. En dat draagt bij aan een betere leesvaardigheid", licht een woordvoerder toe.
De wijzigingen over lezen, schrijven en rekenen worden augustus 2027 van kracht in de klas. In de jaren daarna volgen ook andere kerndoelen. Paul moedigt scholen aan om niet te wachten op de wetswijziging en daarvoor al aan de slag te gaan met de plannen.
Nederlandse scholieren zijn de afgelopen twaalf jaar veel slechter gaan lezen, blijkt uit internationaal vergelijkend onderzoek van de OESO. Ze behoorden nog niet zo lang geleden tot de beste lezers van Europa, maar inmiddels presteren ze benedengemiddeld. Ook bij rekenen zijn ze in enkele jaren hun voorsprong vrijwel kwijtgeraakt.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat kijken of daders van antisemitisme verplicht kunnen worden om een bezoek te brengen aan voormalige nazikampen zoals bij Westerbork of Vught. Premier Dick Schoof noemde het verzoek van het CDA tot zo'n leerstraf voor jongeren "sympathiek". Volgens CDA-fractieleider Henri Bontenbal zou dat "heel zinnig kunnen zijn". Hij wees erop dat er jaarlijks al duizenden jongeren naar de kampen toe gaan om te zien wat er toen is gebeurd.
24 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil verschillende vergaande ingrepen onderzoeken in reactie op het geweld tegen Israëlische voetbalsupporters in Amsterdam vorige week. Premier Dick Schoof zei in debat met de Tweede Kamer dat hij wil kijken naar een verbod op gezichtsbedekkende kleding, het verruimen van de bevoegdheden van de politie en het inzetten van snelrecht.
36 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Dick Schoof blijft naar aanleiding van de onrust in Amsterdam vorige week spreken van een integratieprobleem, maar verzekert dat hij nog steeds de premier is van alle Nederlanders. "Nee, dit gaat niet over jou, dit gaat niet over jullie", richt hij zich tot Nederlanders met een migratieachtergrond die een "positieve bijdrage" leveren. "Jullie zijn geen onderdeel van het probleem, het gaat om een andere groep."
44 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat het Openbaar Ministerie wijzen op de mogelijkheid om de schuldigen van het geweld in Amsterdam te vervolgen voor terrorisme. Als ze daarvoor worden veroordeeld en ze hebben ook een tweede nationaliteit, dan kunnen zij het Nederlanderschap verliezen.
45 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Volgens minister-president Dick Schoof "kunnen we niet meer voorbij" aan het feit dat er een "groep jongeren" is die de Nederlandse waarden niet deelt. "We moeten stoppen met doen alsof dat probleem van jongeren met een migratieachtergrond die antisemitisch geweld gebruiken geen integratieprobleem zou zijn", zegt de premier. "We mogen het niet kleiner maken dan het is."
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De christelijke partijen ChristenUnie, SGP en CDA waarschuwen voor de gevolgen als ook zondagsscholen onder toezicht van de Inspectie van het Onderwijs komen. Staatssecretaris Mariëlle Paul (Funderend Onderwijs) werkt aan een wet die regelt dat de inspectie een bezoek kan brengen aan weekendscholen bij signalen van misstanden. CU-leider Mirjam Bikker vreest dat zondagsscholen hierdoor verdacht worden gemaakt.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - "We hebben te maken met een gezagscrisis", zei Nicolien van Vroonhoven van NSC in het debat over het geweld in Amsterdam. "Het feit dat de burgemeester een noodverordening afkondigt en een demonstratieverbod heeft uitgeroepen, maar dat groepen mensen desondanks gaan demonstreren, en daar geen serieuze consequenties aan verbinden, dat is onbestaanbaar."
2 uur geleden