
Kabinet: onderwijs moet draaien om lezen, schrijven en rekenen
DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Mariëlle Paul (Funderend Onderwijs) heeft een wetsvoorstel ingediend dat ervoor moet zorgen dat het onderwijs hoofdzakelijk om lezen, schrijven en rekenen gaat draaien. Deze vaardigheden moeten ook een belangrijke rol gaan spelen in andere vakken, zoals geschiedenis, natuurkunde en scheikunde. Daarmee zet de bewindsvrouw een belangrijke stap voor de eerste grote herziening van de zogeheten 'kerndoelen' van het onderwijs sinds 2006.
In deze doelen staat beschreven wat leerlingen precies moeten leren. Een aanpassing daarvan kan dus grote gevolgen krijgen in de schoolklas. Politiek Den Haag is al jaren bezig om deze doelen aan te passen. Bij dit wetsvoorstel gaat het om de kerndoelen voor de basisschool en de onderbouw van de middelbare school. Het landelijk expertisecentrum voor het curriculum (SLO) heeft in opdracht van het ministerie van Onderwijs de doelen uitgewerkt, samen met leraren, experts, wetenschappers en vertegenwoordigers van onderwijsorganisaties.
Leraren moeten momenteel aan te veel eisen voldoen die bovendien vaag zijn geformuleerd, schrijft Paul in een Kamerbrief. Aan deze "overladenheid" wil ze een einde maken door "focus" aan te brengen. Het aantal doelen gaat daarom omlaag en lezen, schrijven en rekenen krijgen de hoofdrol.
Alle vakken
Dat laatste moet te merken zijn in alle vakken. "Door het lezen van een rijke tekst bij bijvoorbeeld geschiedenis vergroot je je kennis en je woordenschat. En dat draagt bij aan een betere leesvaardigheid", licht een woordvoerder toe.
De wijzigingen over lezen, schrijven en rekenen worden augustus 2027 van kracht in de klas. In de jaren daarna volgen ook andere kerndoelen. Paul moedigt scholen aan om niet te wachten op de wetswijziging en daarvoor al aan de slag te gaan met de plannen.
Nederlandse scholieren zijn de afgelopen twaalf jaar veel slechter gaan lezen, blijkt uit internationaal vergelijkend onderzoek van de OESO. Ze behoorden nog niet zo lang geleden tot de beste lezers van Europa, maar inmiddels presteren ze benedengemiddeld. Ook bij rekenen zijn ze in enkele jaren hun voorsprong vrijwel kwijtgeraakt.
Meer uit Politiek
WARSCHAU (ANP) - Minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) wil niet als enige in het kabinet dat de EU onderzoekt of Israël zich nog wel houdt aan afgesproken regels over mensenrechten en democratische principes. "Je mag ervan uitgaan dat ik dit niet alleen doe", zei hij bij de inloop van een informele bijeenkomst van EU-ministers in Warschau.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Milieuorganisaties zijn kritisch op het besluit van luchtvaartminister Barry Madlener (PVV), die maatregelen wil treffen om de geluidsoverlast van Schiphol te verminderen. Als het doel van 2028 is gehaald, mag de luchthaven weer groeien, schrijft Madlener in de brief aan de Tweede Kamer.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De nieuwe plannen van de Israëlische regering over de Gazastrook zijn "zorgelijk", zei premier Dick Schoof dinsdag. Hij roept de Israëlische regering op "een andere koers te varen en gesprekken over een staakt-het-vuren te hervatten".
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Minister-president Dick Schoof heeft de nieuwe Duitse bondskanselier Friedrich Merz via X gefeliciteerd met zijn aantreden. De christendemocraat kreeg dinsdag voldoende steun in de Bondsdag om aan de slag te kunnen als regeringsleider.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - De oud-politici Rob Oudkerk en Ronald Plasterk (beiden PvdA) maken dit jaar kans op de Pim Fortuyn Prijs. Ook opiniemaker Marianne Zwagerman en schrijver Keyvan Shahbazi zijn genomineerd.
2 dagen geledenAMSTERDAM (ANP) - Premier Dick Schoof zei tijdens zijn toespraak bij de herdenking op de Dam in Amsterdam dat het de echo uit het verleden is die mensen oproept om tachtig jaar na de bevrijding te blijven herdenken. "En te overdenken wat dit in het hier en nu voor ons betekent. In ons eigen leven. In onze eigen keuzes. In alle grote en kleine daden van menselijkheid", aldus Schoof. De premier houdt eens in de vijf jaar een toespraak bij de Nationale Dodenherdenking.
3 dagen geledenAMSTERDAM (ANP) - Enkele tientallen mensen hebben premier Dick Schoof de rug toegekeerd toen hij zijn toespraak hield tijdens de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam. Ook toen PVV'er en Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma vlak daarna een krans legde draaiden zij zich om. Activist Frank van der Linde had hiertoe opgeroepen, omdat hij vindt dat de dodenherdenking niet gekaapt mag worden "door extreemrechts die medeplichtig is aan de genocide in Gaza".
4 dagen geleden