Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet: nu duidelijk dat vervuiling van Tata Steel komt

Kabinet: nu duidelijk dat vervuiling van Tata Steel komt

DEN HAAG (ANP) - Door het onderzoek van het RIVM is nu duidelijk dat de vervuiling in de omgeving van de hoogovens van Tata Steel komt, zegt staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat). Het is van "groot belang" dat de uitstoot naar beneden wordt gebracht.

Het RIVM meldde vrijdag dat de gegevens van Tata Steel over de uitstoot van diverse schadelijke stoffen mogelijk onvolledig zijn. In de omgeving van de staalfabriek worden veel hogere concentraties metalen en kankerverwekkende stoffen gemeten dan uit de opgegeven cijfers van het bedrijf blijkt.

"De concentraties zijn niet per se hoger dan gemeld. We wisten al hoe groot de luchtvervuiling was. Het enige wat het RIVM-rapport nu heeft geconcludeerd is dat de vervuiling voor een heel groot deel afkomstig is van Tata. Dat is natuurlijk een belangrijk gegeven. En daar moeten we nu wat mee", aldus Heijnen.

"Het is heel belangrijk dat de feiten kloppen", zegt de bewindsvrouw. "Ik ben ook heel benieuwd hoe Tata reageert op de onderzoeksresultaten van het RIVM." Ze wil over twee weken op werkbezoek gaan en dan spreken met Tata Steel, omwonenden en de provincie.

Het staalbedrijf is al wel bezig om de uitstoot naar beneden te brengen en heeft maatregelen naar voren gehaald. Deze zomer en aan het eind van het jaar kijkt het kabinet of Tata Steel zich hier ook aan houdt. "De gezondheid in de buurt staat voorop", zegt Heijnen.

Meer uit Politiek

Rutte vertrouwt erop na kabinetsberaad verder te kunnen komen

DEN HAAG (ANP) - Het overleg met de top van het kabinet is "belangrijk", zei premier Mark Rutte dinsdagavond bij aankomst op zijn ministerie van Algemene Zaken. Hij heeft er vertrouwen in dat "we vanavond weer verder kunnen komen". Rutte en de andere bewindslieden wilden niets zeggen over welke onderwerpen op tafel komen. Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) ontkent dat D66 het regeerakkoord zou willen openbreken. "Dat is ons huwelijkscontract."

44 minuten geleden
Heijnen teleurgesteld over trage milieuverbeteringen Tata Steel

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) vindt dat Tata Steel "echt aan de bak" moet om de uitstoot van schadelijke stoffen te verminderen. Het valt haar tegen "hoelang het duurt om tot resultaten te komen", zei Heijnen in reactie op de nieuwste bevindingen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Stof dat neerdaalt in de omgeving van Tata Steel was vorig najaar nog altijd flink verontreinigd, ziet het RIVM in zijn derde meting. Ondanks aanpassingen die het bedrijf heeft doorgevoerd, ziet het RIVM nog geen verbetering.

3 uur geleden
Rijna wordt speciaal economisch gezant voor Caribisch Nederland

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Koninkrijksrelaties) heeft Edison Rijna benoemd tot speciaal gezant voor Caribisch Nederland voor EU-fondsen, VN-fondsen en economische betrekkingen met Latijns Amerika. De huidige gezaghebber van Bonaire treedt op 18 april af; op die dag begint Rijna in zijn nieuwe functie.

21 uur geleden
Timmermans en Van der Plas bespreken stikstof toch in Den Haag

BRUSSEL/DEN HAAG (ANP) - Eurocommissaris Frans Timmermans komt naar Den Haag om met BBB-leider Caroline van der Plas te bespreken hoe het Nederlandse stikstofprobleem opgelost kan worden. De klimaatman van de Europese Commissie wilde de grote winnaar van de verkiezingen in Brussel "uitleggen wat de Europese regels zijn" over stikstof. Maar Van der Plas heeft geen tijd en ziet Timmermans liever naar Den Haag afreizen.

1 dag geleden
Rutte: Nederland en Duitsland eensgezind tegen agressie Rusland

ROTTERDAM (ANP) - Minister-president Mark Rutte en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz staan eensgezind in hun steun aan Oekraïne, in de wat Rutte noemt de "verschrikkelijke agressieoorlog" tegen dat land. De regeringsleiders van beide landen zijn het volgens Rutte "helemaal eens over de wapen- en munitieleveringen aan Oekraïne en andere vraagstukken zoals ontvoeringen van Oekraïense kinderen door Rusland".

1 dag geleden
Rutte voor het eerst na hard rapport aardbevingen in Groningen

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte is maandag in Loppersum en Garmerwolde geweest om te luisteren naar inwoners, bestuurders en maatschappelijke organisaties. Hij wilde weten hoe het rapport van de parlementaire enquêtecommissie, die de aardgaswinning in Groningen onderzocht, bij hen is geland. Het was de eerste keer dat Rutte weer naar Groningen ging na de presentatie van het vernietigende rapport eind februari. Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) was er ook bij.

1 dag geleden
Minister Bruins Slot: overheid moet dienstbaar en dichtbij zijn

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse overheid heeft zich te lang gericht "op alleen efficiëntie en doelmatigheid". Een overheid hoort juist ook "dienstbaar en dichtbij" te zijn. Dat zegt minister Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken). Ze reageert op een rapport dat drie adviesraden maandag gezamenlijk naar buiten hebben gebracht.

1 dag geleden