Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet: niet gezocht naar alternatieven leveren F-35-onderdelen

Kabinet: niet gezocht naar alternatieven leveren F-35-onderdelen

DEN HAAG (ANP) - Er is niet gevraagd om naar alternatieve routes te zoeken om alsnog F-35-onderdelen te kunnen leveren aan Israël, ondanks een vonnis van de rechter dat dat niet mag. "Absoluut niet", zegt demissionair minister Kajsa Ollongren van Defensie in reactie op berichtgeving van de NOS. Volgens minister Geoffrey van Leeuwen (Buitenlandse Handel) is sinds de uitspraak niet gekeken hoe "via ons" onderdelen kunnen worden geëxporteerd naar Israël.

Het gerechtshof in Den Haag oordeelde eerder dit jaar dat Nederland moet stoppen met de uitvoer van de straaljageronderdelen naar Israël. Dat land houdt bij de aanvallen op Gaza "onvoldoende rekening met de gevolgen voor de burgerbevolking", volgens de rechter. Nederland is wel in cassatie te gaan

Er is "geen sprake van" dat onderdelen die normaal gesproken via Nederland direct naar Israël zouden worden geleverd nu via Amerika daar alsnog terechtkomen, aldus Van Leeuwen. Er wordt wel gesproken met partnerlanden in het F-35-samenwerkingsverband om te kijken wat het uitvallen van Nederland als toeleverancier aan Israël betekent. Het is aan de andere landen "om dat over te nemen". Ook zijn er scenario's uitgewerkt voorafgaand aan de beslissing van het hof.

Die uitspraak "voeren we uit. We leven in een rechtstaat. Dus daar kan geen twijfel over bestaan", zegt Ollongren. Er wordt "niet via het Nederlandse distributiecentrum" aan Israël geleverd. Volgens haar is "absoluut niet" in het samenwerkingsverband met Nederland overlegd hoe onderdelen via een omweg alsnog Israël zouden kunnen bereiken.

Meer uit Politiek

Mark Rutte en Wende ontsteken Bevrijdingsvuur in Roermond

ROERMOND (ANP) - Op het feestterrein aan de Maas in Roermond hebben demissionair premier Mark Rutte en Ambassadeur van de Vrijheid Wende zondagmiddag het landelijke Bevrijdingsfeest afgetrapt. Rutte ontstak het bevrijdingsvuur, waarna Wende een optreden verzorgde. Limburg is dit jaar gastprovincie voor het nationaal startsein van de 5 mei-vieringen.

2 uur geleden
Voorzitter Bosma herdenkt oorlogsslachtoffers in de Tweede Kamer

DEN HAAG (ANP) - In de Tweede Kamer heeft voorzitter Martin Bosma de oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog herdacht. Hij bracht in zijn toespraak een hommage aan de helden van de oorlog.

1 dag geleden
Formerende partijen aan de slag met doorrekening CPB van plannen

DEN HAAG (ANP) - PVV, VVD, NSC en BBB hebben vrijdag van het Centraal Planbureau (CPB) de doorrekening ontvangen van de plannen die ze op tafel hebben gelegd tijdens hun onderhandelingen, meldt een woordvoerster van de kabinetsformatie. Nu de financieel-economische gevolgen van de beoogde maatregelen zijn berekend, zullen de formerende partijen knopen moeten gaan doorhakken, zo kondigden de twee informateurs Elbert Dijkgraaf en Richard van Zwol onlangs aan.

1 dag geleden
VVD en BBB niet bezorgd over beknotting persvrijheid

DEN HAAG (ANP) - VVD, NSC en BBB maken zich geen zorgen over beknotting van de persvrijheid, ook niet als PVV in een nieuw kabinet komt. "We hebben voldoende vertrouwen in de democratie en de rechtstaat dat het niet zo ver komt", zegt BBB-Kamerlid Henk Vermeer. De VVD zegt zich altijd te hebben ingezet voor de vrijheid en veiligheid van de pers "en dat zullen we blijven doen, in welke politieke constellatie dan ook", zegt VVD-Kamerlid Claire Martens.

2 dagen geleden
Jezus Leeft in beroep tegen uitsluiting Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - De partij Jezus Leeft stapt naar de Raad van State, omdat ze niet mag meedoen aan de Europese verkiezingen op 6 juni. De Raad van State, de hoogste bestuursrechter, behandelt de zaak komende maandag om 11.00 uur. Uiterlijk volgende week vrijdag moet de raad uitspraak doen.

2 dagen geleden
Slob benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' bij kanaaldrama Overijssel

ZWOLLE (ANP) - Oud-minister van Onderwijs Arie Slob (ChristenUnie) is benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' voor het zogeheten drama rond het Kanaal Almelo-De Haandrik in Overijssel. In die rol moet Slob beslissen over gevallen waarbij de provincie en bewoners het onderling niet eens zijn geworden over een vergoeding voor schade die het gevolg is van werkzaamheden aan het kanaal.

4 dagen geleden
Kamer boos over mogelijk versoepelde stikstofregels Schiphol

DEN HAAG (ANP) - Partijen in de Tweede Kamer reageren boos op mogelijk versoepelde stikstofregels voor Schiphol. Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) heeft volgens NRC de regels zo afgezwakt dat de luchthaven vorig jaar makkelijker een natuurvergunning kon krijgen, waardoor het aantal vluchten niet omlaag hoefde.

5 dagen geleden