Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet neigt naar tegemoetkoming 'pechgeneratie' vanaf 2025

Kabinet neigt naar tegemoetkoming 'pechgeneratie' vanaf 2025

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet denkt aan een tegemoetkoming van maximaal ruim 1400 euro om de 'pechgeneratie', de studenten voor wie geen studiebeurs beschikbaar was, te compenseren. Dat zegt onderwijsminister Robbert Dijkgraaf. Omdat de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) de komende jaren de handen vol heeft aan het terugbrengen van de studiebeurs, kan de uitvoerder de tegemoetkomingen pas vanaf 2025 uitkeren.

De hoogte van de tegemoetkoming hangt af "van het aantal maanden zonder basisbeursrecht", schrijft Dijkgraaf in een brief aan de Tweede Kamer. Ook "waar sprake is van een schuld wordt de tegemoetkoming in mindering gebracht", stelt hij voor. "Wie geen schuld heeft opgebouwd, of de schuld heeft afbetaald, krijgt het bedrag uitgekeerd."

Omdat er aan elk voorstel om de pechgeneratie tegemoet te komen nadelen kleven, heeft Dijkgraaf een aantal opties naar de Kamer gestuurd. Daarbij wordt wel steeds uitgegaan van een bedrag van 1 miljard euro. Studentenbonden zeiden eerder dat dit omgerekend zou neerkomen op 1000 euro per student die onder het leenstelsel viel.

Prestatiebeurscriterium

Dijkgraaf zegt dat aan de tegemoetkoming een "prestatiebeurscriterium" zit. "Je moet sowieso binnen een aantal jaren afgestudeerd zijn. Dat is sowieso een belangrijk criterium." Dat het pas vanaf 2025 kan, komt ook omdat de tegemoetkoming wat "uitzoekwerk" vergt wie waar recht op had, legt de minister uit.

Voor studenten die moesten lenen onder het leenstelsel gelden andere voorwaarden voor het terugbetalen. Onder de vorige regels had men 15 jaar om terug te betalen, waarna een eventuele restschuld werd kwijtgescholden. Voor studenten onder het leenstelsel staat daar 35 jaar voor. Hun maandelijkse betaling aan DUO is wel lager. De belofte van het kabinet dat lenen onder het leenstelsel een hypotheek niet in de weg zou staan, lijkt niet uit te komen: het maandbedrag weegt weliswaar minder mee, maar de totale schuld is gemiddeld veel hoger dan eerder. Daardoor vallen hypotheken vaak alsnog lager uit.

Dijkgraaf wil nog eens "heel goed gaan kijken" hoe de regels er in de toekomst uit gaan zien. Volgens hem komt de discussie over de studieschuld voornamelijk door andere ontwikkelingen in de samenleving, zoals de hoge huizenprijzen en vele flexcontracten. "Ik denk dat het heel belangrijk is voor het kabinet dat we een soort generatietoets gaan doen: hoe valt ons beleid uit voor jongeren ten opzichte van ouderen?"

Meer uit Binnenland

Nieuw persoonsbeveiligingstelsel, maar geen beroepsinstantie

DEN HAAG (ANP) - Justitieminister Dilan Yeşilgöz neemt niet alle aanbevelingen over uit het rapport Bewaken en Beveiligen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). Er komt een nieuw stelsel voor het beveiligen van personen, maar een onafhankelijke beroepsinstantie in dat stelsel komt er niet.

4 minuten geleden
Gehandicaptenorganisatie onaangenaam getroffen door wangedrag

UTRECHT (ANP) - De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) is "onaangenaam getroffen" door de toename van het aantal meldingen van grensoverschrijdend gedrag van zorgverleners tegen cliënten. Uit een rapport van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) blijkt dat het aantal meldingen uit die sector vorig jaar is verdubbeld van vijftig naar honderd.

1 uur geleden
Rover: plaats NS en ProRail onder streng toezicht

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse Spoorwegen (NS) en ProRail moeten onder streng toezicht worden geplaatst, totdat de prestaties op het spoor verbeteren. Ook moet de NS structureel 120 miljoen euro per jaar krijgen om te voorkomen dat de trein onbetaalbaar en nog onbetrouwbaarder wordt voor reizigers. Dat stelt reizigersvereniging Rover, voorafgaand aan een hoorzitting dinsdagmiddag in de Tweede Kamer.

3 uur geleden
Duizenden hartpatiënten dood door uitstel zorg in coronatijd

DRIEBERGEN (ANP) - Tijdens de coronapandemie zijn enkele duizenden mensen extra overleden aan hartklachten. Ongeveer de helft van hen had waarschijnlijk eerder gedotterd moeten worden, maar dat lukte niet doordat de reguliere zorg in die tijd vrijwel stillag. Dat constateert gezondheidseconoom Eline van den Broek-Altenburg.

4 uur geleden
Kamer stemt over uitbreiden dan wel pauzeren van wietexperiment

DEN HAAG (ANP) - Het is dinsdag een spannende dag voor gemeenten en coffeeshops waar als experiment legaal geteelde cannabis wordt verkocht. Sinds december gebeurt dit al in Breda en Tilburg, die voorlopers zijn van acht andere gemeenten die binnenkort gaan meedoen. De Tweede Kamer sprak vorige week over een mogelijke uitbreiding naar een elfde deelnemer, Amsterdam-Oost, maar daar lijkt geen meerderheid voor. Pikanter is de motie die de PVV op tafel legde die oproept het hele wietexperiment "on hold" te zetten.

8 uur geleden
SCP: we moeten investeren in vitale senioren

DEN HAAG (ANP) - Nederland vergrijst snel, maar met driekwart van de gepensioneerden gaat het eigenlijk prima: ze zijn vitaal en ondernemend. Houden zo en verder stimuleren, vindt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Het wil dat in deze fitte ouderen speciaal wordt geïnvesteerd. Daar heeft iedereen baat bij.

8 uur geleden
Kwart van alle hoofdmaaltijden vorig jaar vegetarisch

DEN HAAG (ANP) - Van alle hoofdmaaltijden die vorig jaar werden verorberd, was volgens het CBS een kwart vegetarisch. "De meeste Nederlanders kozen een of twee dagen per week voor een vegetarische hoofdmaaltijd", concludeert het statistiekbureau.

11 uur geleden