Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet neigt naar tegemoetkoming 'pechgeneratie' vanaf 2025

Kabinet neigt naar tegemoetkoming 'pechgeneratie' vanaf 2025

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet denkt aan een tegemoetkoming van maximaal ruim 1400 euro om de 'pechgeneratie', de studenten voor wie geen studiebeurs beschikbaar was, te compenseren. Dat zegt onderwijsminister Robbert Dijkgraaf. Omdat de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) de komende jaren de handen vol heeft aan het terugbrengen van de studiebeurs, kan de uitvoerder de tegemoetkomingen pas vanaf 2025 uitkeren.

De hoogte van de tegemoetkoming hangt af "van het aantal maanden zonder basisbeursrecht", schrijft Dijkgraaf in een brief aan de Tweede Kamer. Ook "waar sprake is van een schuld wordt de tegemoetkoming in mindering gebracht", stelt hij voor. "Wie geen schuld heeft opgebouwd, of de schuld heeft afbetaald, krijgt het bedrag uitgekeerd."

Omdat er aan elk voorstel om de pechgeneratie tegemoet te komen nadelen kleven, heeft Dijkgraaf een aantal opties naar de Kamer gestuurd. Daarbij wordt wel steeds uitgegaan van een bedrag van 1 miljard euro. Studentenbonden zeiden eerder dat dit omgerekend zou neerkomen op 1000 euro per student die onder het leenstelsel viel.

Prestatiebeurscriterium

Dijkgraaf zegt dat aan de tegemoetkoming een "prestatiebeurscriterium" zit. "Je moet sowieso binnen een aantal jaren afgestudeerd zijn. Dat is sowieso een belangrijk criterium." Dat het pas vanaf 2025 kan, komt ook omdat de tegemoetkoming wat "uitzoekwerk" vergt wie waar recht op had, legt de minister uit.

Voor studenten die moesten lenen onder het leenstelsel gelden andere voorwaarden voor het terugbetalen. Onder de vorige regels had men 15 jaar om terug te betalen, waarna een eventuele restschuld werd kwijtgescholden. Voor studenten onder het leenstelsel staat daar 35 jaar voor. Hun maandelijkse betaling aan DUO is wel lager. De belofte van het kabinet dat lenen onder het leenstelsel een hypotheek niet in de weg zou staan, lijkt niet uit te komen: het maandbedrag weegt weliswaar minder mee, maar de totale schuld is gemiddeld veel hoger dan eerder. Daardoor vallen hypotheken vaak alsnog lager uit.

Dijkgraaf wil nog eens "heel goed gaan kijken" hoe de regels er in de toekomst uit gaan zien. Volgens hem komt de discussie over de studieschuld voornamelijk door andere ontwikkelingen in de samenleving, zoals de hoge huizenprijzen en vele flexcontracten. "Ik denk dat het heel belangrijk is voor het kabinet dat we een soort generatietoets gaan doen: hoe valt ons beleid uit voor jongeren ten opzichte van ouderen?"

Meer uit Binnenland

Twentse burgemeesters pleiten voor strengere wetten voor sekten

TUBBERGEN (ANP) - De veertien burgemeesters in de regio Twente roepen het Rijk in een brandbrief op om strengere regels op te stellen voor sektes. Ze willen onder meer dat sekteleiders en misbruik harder aangepakt kunnen worden en dat er een nieuw meldpunt komt.

3 minuten geleden
Eerste zelfrijdende bus in Nederland op de openbare weg

ROTTERDAM (ANP) - Reizigers voor het ritje tussen metrostation Meijersplein/Airport en Rotterdam The Hague Airport kunnen binnenkort in een zelfrijdende bus stappen. Het is volgens het samenwerkingsverband met onder meer de RET, Rotterdam The Hague Airport en gemeente Rotterdam voor het eerst dat een automatisch rijdende bus op de openbare weg rijdt in Nederland.

6 minuten geleden
Acht lichtgewonden bij botsing tussen trams in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Bij een kop-staartbotsing tussen twee trams in Rotterdam zijn vrijdagochtend acht mensen lichtgewond geraakt. Drie van hen moesten naar het ziekenhuis. Hun verwondingen lijken niet ernstig, zegt een politiewoordvoerder. "Dan moet je denken aan hechtingen."

8 minuten geleden
Brabant start proef met 'realtime' meten uitstoot veehouderijen

DEN BOSCH (ANP) - De provincie Noord-Brabant een proef begonnen waarbij op 33 veehouderijen een jaar lang continu de uitstoot van ammoniak en methaan wordt gemeten. Sensoren in de stallen registreren de emissies, zodat de boeren precies kunnen zien wat het effect is van aanpassingen van bijvoorbeeld het voer voor de dieren. Volgens Brabant is dit het eerste experiment met continue metingen op zo'n grote schaal.

10 minuten geleden
Van Hijum lijkt het 'logisch' als Soepboer NSC-fractie verlaat

DEN HAAG (ANP) - NSC-vicepremier Eddy van Hijum "keek wel even op" toen hij hoorde dat partijgenoot Aant Jelle Soepboer lijsttrekker wordt van de Fryske Nasjonale Partij (FNP) bij de Tweede Kamerverkiezingen op 29 oktober. Of Soepboer tot de verkiezingen in de NSC-fractie kan blijven, wordt nog besproken met het partijbestuur. Maar het lijkt Van Hijum "logisch" als hij zelf opstapt.

57 minuten geleden
Alkmaar, Hengelo, Apeldoorn en Helmond krijgen nieuwe woonwijken

DEN HAAG (ANP) - In de omgeving van Alkmaar, Hengelo en Enschede, Apeldoorn en Helmond worden de komende jaren grote nieuwe woonwijken gebouwd, bevestigt woonminister Mona Keijzer (BBB) na berichtgeving van RTL Nieuws. Deze nieuwe grote bouwlocaties worden toegewezen in de Nota Ruimte, die Keijzer vrijdag bespreekt in de ministerraad.

58 minuten geleden
Jeroen Rietbergen definitief niet vervolgd in zedenzaak The Voice

ARNHEM (ANP) - Jeroen Rietbergen wordt definitief niet vervolgd in de zedenzaak rond The Voice of Holland waarin hij beschuldigd werd van verkrachting. Daartoe heeft het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden besloten. Zangeres Nienke Wijnhoven startte eerder een artikel 12-procedure om alsnog vervolging af te dwingen.

1 uur geleden