Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet neemt Toekomstfonds voor onderzoek mogelijk op de schop

Kabinet neemt Toekomstfonds voor onderzoek mogelijk op de schop

DEN HAAG (ANP) - Het Toekomstfonds, waarmee innovaties voor bedrijven worden gefinancierd, gaat mogelijk op de schop. De financiering droogt op: het fonds werd gevuld uit meevallers op de gasbaten, terwijl Nederland gaat stoppen met de gaswinning. Belangrijk is ook dat uit een evaluatie blijkt dat het fonds in zijn huidige vorm niet goed aansluit bij de doelen die het beoogt.

Het fonds is opgericht op voorstel van oud-D66-leider Alexander Pechtold in 2014. Het onderzoeksdeel van het fonds wordt gebruikt om "te investeren in fundamenteel en toegepast onderzoek". Specifiek gaat het geld naar onderzoek en innovaties die bedrijven uiteindelijk geld opleveren.

Uit een evaluatie blijkt dat de vorm van het fonds niet het beste middel is om de doelen te halen. Het fonds is namelijk 'revolverend': opbrengsten van succesvolle innovaties die uit de pot zijn gefinancierd, vloeien terug in het fonds. Door de specifieke vorm van het fonds is ook lastig te zeggen of een alternatieve manier om financiering te stimuleren, zoals een subsidie of een lening, beter zou werken. Omdat niet alle investeringen geld opleveren, en geld dus soms weglekt in plaats van dat het terugkomt in het fonds, is aanvullende financiering nodig. Dat was bij oprichting overigens al voorspeld.

Hoger dan verwachte inkomsten uit de gaswinning hebben zich de afgelopen tijd ook niet voorgedaan, meldden ministers Micky Adriaansens (Economische Zaken) en Robbert Dijkgraaf (Onderwijs) aan de Tweede Kamer. Daardoor droogt het vermogen in het fonds op. Volgens de bewindslieden geeft de evaluatie al met al "aanleiding om ons te beraden op de toekomst van het onderzoeksdeel van het Toekomstfonds". Dit zal wel enige tijd vergen, aldus de bewindspersonen. In het najaar zullen zij de Tweede Kamer op de hoogte brengen van de ontwikkelingen.

Meer uit Politiek

Schoof na MH17-herdenking: ik stond hier niet alleen als premier

VIJFHUIZEN (ANP) - "Ik stond hier niet alleen als premier." Dat zei Dick Schoof woensdag na afloop van de herdenking van de MH17-vliegtuigramp. In de eerste jaren na de ramp sprak hij als hoge ambtenaar in verschillende functies veel met nabestaanden. "Mijn voorgaande rollen maken dat ik hier toch anders sta."

19 uur geleden
Advies aan kabinet: doe meer tegen verkeerde studiekeuzes

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet meer doen om te voorkomen dat studenten beginnen aan een studie die bij nader inzien niet bij hen past, schrijft een werkgroep van ambtenaren in een advies aan onderwijsminister Eppo Bruins. Ze noemen het een "hardnekkig probleem" dat veel studenten hierdoor uitvallen of van studie wisselen. Dit is volgens de ambtenaren ook één van de oorzaken van het hoge aantal langstudeerders.

21 uur geleden
Overijssel neemt afscheid van PVV-Europarlementariër Stöteler

ZWOLLE (ANP) - De provincie Overijssel heeft afscheid genomen van Sebastiaan Stöteler, die namens de PVV het Europees Parlement in is gegaan. Stöteler was sinds eind 2022 fractievoorzitter van PVV in de Provinciale Staten en hij zat ook in de gemeenteraad van Almelo. Beide functies legt hij neer.

23 uur geleden
Statenvragen over nieuw incident met wolf op Utrechtse Heuvelrug

UTRECHT (ANP) - Partijen in Provinciale Staten van Utrecht maken zich "grote zorgen" over een nieuw incident met een wolf op de Utrechtse Heuvelrug. VVD, BBB en SGP willen van Gedeputeerde Staten weten wat die doen om herhaling of erger te voorkomen van het voorval dinsdag in Leusden waarbij een wolf en een kind betrokken waren.

23 uur geleden
Politiek Den Haag staat stil bij MH17, vlaggen halfstok

DEN HAAG (ANP) - Ook politiek Den Haag herdenkt het neerhalen van vlucht MH17, woensdag precies tien jaar geleden. Op veel ministeries hangt de vlag halfstok. Het was een "gitzwarte dag", zegt minister Caspar Veldkamp van Buitenlandse Zaken, die van een "open wond" spreekt. "298 onschuldige mensen, onder wie 196 Nederlanders, kwamen om toen vlucht MH17 werd neergehaald." Hij staat stil bij "dit enorme verlies met de nabestaanden van de slachtoffers".

1 dag geleden
VVD en NSC willen boycot van EU-vergaderingen Hongarije

DEN HAAG (ANP) - Coalitiepartijen VVD en NSC willen dat ook het kabinet vergaderingen boycot die roulerend EU-voorzitter Hongarije in eigen land organiseert. Ze scharen zich daarmee achter de ban van de Europese Commissie die boos is over de reis van de Hongaarse premier Viktor Orbán naar Rusland en China.

1 dag geleden
Eindhoven krijgt 275 miljoen euro voor opleidingen chipsector

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet stelt de regio Eindhoven 275 miljoen euro in het vooruitzicht om mensen op te leiden voor werk in de microchipsector, melden ministers Dirk Beljaarts (Economische Zaken) en Eppo Bruins (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap). Delft maakt aanspraak op 43 miljoen euro, Twente op 72 miljoen euro en Groningen op 29 miljoen euro.

1 dag geleden