
Kabinet neemt Toekomstfonds voor onderzoek mogelijk op de schop
DEN HAAG (ANP) - Het Toekomstfonds, waarmee innovaties voor bedrijven worden gefinancierd, gaat mogelijk op de schop. De financiering droogt op: het fonds werd gevuld uit meevallers op de gasbaten, terwijl Nederland gaat stoppen met de gaswinning. Belangrijk is ook dat uit een evaluatie blijkt dat het fonds in zijn huidige vorm niet goed aansluit bij de doelen die het beoogt.
Het fonds is opgericht op voorstel van oud-D66-leider Alexander Pechtold in 2014. Het onderzoeksdeel van het fonds wordt gebruikt om "te investeren in fundamenteel en toegepast onderzoek". Specifiek gaat het geld naar onderzoek en innovaties die bedrijven uiteindelijk geld opleveren.
Uit een evaluatie blijkt dat de vorm van het fonds niet het beste middel is om de doelen te halen. Het fonds is namelijk 'revolverend': opbrengsten van succesvolle innovaties die uit de pot zijn gefinancierd, vloeien terug in het fonds. Door de specifieke vorm van het fonds is ook lastig te zeggen of een alternatieve manier om financiering te stimuleren, zoals een subsidie of een lening, beter zou werken. Omdat niet alle investeringen geld opleveren, en geld dus soms weglekt in plaats van dat het terugkomt in het fonds, is aanvullende financiering nodig. Dat was bij oprichting overigens al voorspeld.
Hoger dan verwachte inkomsten uit de gaswinning hebben zich de afgelopen tijd ook niet voorgedaan, meldden ministers Micky Adriaansens (Economische Zaken) en Robbert Dijkgraaf (Onderwijs) aan de Tweede Kamer. Daardoor droogt het vermogen in het fonds op. Volgens de bewindslieden geeft de evaluatie al met al "aanleiding om ons te beraden op de toekomst van het onderzoeksdeel van het Toekomstfonds". Dit zal wel enige tijd vergen, aldus de bewindspersonen. In het najaar zullen zij de Tweede Kamer op de hoogte brengen van de ontwikkelingen.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Onderwijsminister Eppo Bruins is bereid om op zoek te gaan naar alternatieven voor onderwijsbezuinigingen, als de Tweede Kamer daarom vraagt. Dat heeft de NSC-minister gezegd in een debat over de onderwijsbegroting.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nu de Tweede Kamer een aanpassing heeft aangenomen om illegaal verblijf van vreemdelingen strafbaar te stellen, stemt de PVV hoe dan ook voor de Asielnoodmaatregelenwet. Dat schrijft PVV-leider Geert Wilders op X. De wet schaft asielvergunningen voor onbepaalde tijd af en verkort de maximale duur van tijdelijke vergunningen van vijf naar drie jaar.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Een Kamermeerderheid tekent zich af tegen de bezuiniging van jaarlijks 177 miljoen euro die het kabinet wil doorvoeren op een regeling waardoor voornamelijk vmbo-scholieren extra ondersteuning krijgen. NSC-Kamerlid Aant Jelle Soepboer zei in een debat over de onderwijsbegroting dat hij een motie ondertekent die het kabinet vraagt om de bezuiniging op deze onderwijskansenregeling te "heroverwegen" richting Prinsjesdag.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - NSC reageert niet meteen afwijzend op het oppositieplan om geld dat eigenlijk is bedoeld voor een constitutioneel hof, uit te geven om het nijpende cellentekort te verkleinen. "Ik zeg niet 'nee', ik zeg alleen ook nog geen 'ja'. Ik ben zonder meer bereid om met alle partijen hier aan tafel in gesprek te gaan om te zien hoe we dit rondkrijgen", zei NSC-Kamerlid Willem Koops dinsdagmiddag tijdens een debat.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Defensie krijgt er veel geld bij. Voor de VVD was het dinsdag aanleiding om te vragen of een vliegdekschip voor de Koninklijke Marine geen optie is. Demissionair staatssecretaris Gijs Tuinman was duidelijk: een vliegdekschip is voor Nederland niet te betalen. "Het is extreem duur in aanschaf en exploitatie." Bovendien vraagt de NAVO ons land ook niet om zo'n schip te kopen, zei hij.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet wil het aantal overheidswebsites verminderen om informatie makkelijker vindbaar te maken. De overheid heeft zeker ruim 8800 websites en apps, waarvan bijna de helft niet voldoet aan de regels voor digitale toegankelijkheid. Staatssecretaris Eddie van Marum heeft dinsdag het nationaal actieplan webbeleid naar de Tweede Kamer gestuurd.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat statushouders niet langer met voorrang kans maken op een sociale huurwoning. Een voorstel van de PVV om dat in de wet aan te passen, is dinsdag aangenomen. SGP, VVD, BBB, FVD en JA21 stemden voor het PVV-amendement, goed voor 75 zetels. Niet alle Kamerleden waren aanwezig, de hoofdelijke stemming kwam uit op 72 voor en 69 tegen.
6 uur geleden