Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet neemt Toekomstfonds voor onderzoek mogelijk op de schop

Kabinet neemt Toekomstfonds voor onderzoek mogelijk op de schop

DEN HAAG (ANP) - Het Toekomstfonds, waarmee innovaties voor bedrijven worden gefinancierd, gaat mogelijk op de schop. De financiering droogt op: het fonds werd gevuld uit meevallers op de gasbaten, terwijl Nederland gaat stoppen met de gaswinning. Belangrijk is ook dat uit een evaluatie blijkt dat het fonds in zijn huidige vorm niet goed aansluit bij de doelen die het beoogt.

Het fonds is opgericht op voorstel van oud-D66-leider Alexander Pechtold in 2014. Het onderzoeksdeel van het fonds wordt gebruikt om "te investeren in fundamenteel en toegepast onderzoek". Specifiek gaat het geld naar onderzoek en innovaties die bedrijven uiteindelijk geld opleveren.

Uit een evaluatie blijkt dat de vorm van het fonds niet het beste middel is om de doelen te halen. Het fonds is namelijk 'revolverend': opbrengsten van succesvolle innovaties die uit de pot zijn gefinancierd, vloeien terug in het fonds. Door de specifieke vorm van het fonds is ook lastig te zeggen of een alternatieve manier om financiering te stimuleren, zoals een subsidie of een lening, beter zou werken. Omdat niet alle investeringen geld opleveren, en geld dus soms weglekt in plaats van dat het terugkomt in het fonds, is aanvullende financiering nodig. Dat was bij oprichting overigens al voorspeld.

Hoger dan verwachte inkomsten uit de gaswinning hebben zich de afgelopen tijd ook niet voorgedaan, meldden ministers Micky Adriaansens (Economische Zaken) en Robbert Dijkgraaf (Onderwijs) aan de Tweede Kamer. Daardoor droogt het vermogen in het fonds op. Volgens de bewindslieden geeft de evaluatie al met al "aanleiding om ons te beraden op de toekomst van het onderzoeksdeel van het Toekomstfonds". Dit zal wel enige tijd vergen, aldus de bewindspersonen. In het najaar zullen zij de Tweede Kamer op de hoogte brengen van de ontwikkelingen.

Meer uit Politiek

Wel meldingen, geen klachten over gedrag Laurentien bij Financiën

DEN HAAG (ANP) - Bij het ministerie van Financiën zijn wel meldingen binnengekomen over het gedrag van prinses Laurentien, die zich inspant voor herstel voor slachtoffers van het toeslagenschandaal, maar geen klachten. Dat staat in een intern memo waar de NOS als eerste over berichtte, en dat ook is ingezien door het ANP.

7 uur geleden
De Hoop blij dat OM uitspreekt dat belediging Derksen niet kon

DEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerlid Habtamu de Hoop (GroenLinks-PvdA) is blij dat het Openbaar Ministerie uitspreekt dat Johan Derksen fout zat toen die in april op televisie zei dat hij "geen Fries" kon zijn. "Het is goed dat hier aandacht voor is, want wanneer dit soort uitspraken op de landelijke televisie gedaan worden gaat dit verder dan mijn persoon", aldus de volksvertegenwoordiger.

7 uur geleden
Keijzer deelt zorgen om huurwet, maar pas volgend jaar evaluatie

DEN HAAG (ANP) - Woonminister Mona Keijzer (BBB) begrijpt zorgen die leven om de Wet betaalbare huur, waarmee huurprijzen in het middensegment gemaximeerd worden. Maar ze houdt vast aan het evaluatiemoment begin volgend jaar. Zowel de Eerste als Tweede Kamer hebben daar om gevraagd, en Keijzer houdt zich daaraan.

8 uur geleden
342 miljoen euro bezuinigd op subsidies onderwijs en wetenschap

DEN HAAG (ANP) - Onderwijsminister Eppo Bruins en staatssecretaris Mariëlle Paul (Funderend Onderwijs) bezuinigen afgerond 342 miljoen euro op subsidies voor onderwijs en wetenschap, melden ze in een Kamerbrief. Met Prinsjesdag was al bekendgemaakt dat op hun ministerie in totaal ruim 360 miljoen euro zou worden bezuinigd op subsidies, maar waarop precies was nog niet bekend. Op cultuursubsidies wordt ruim 10 miljoen euro bezuinigd.

9 uur geleden
Hermans 'met klimaatpet op' niet blij met alle coalitieafspraken

DEN HAAG (ANP) - Klimaatminister Sophie Hermans staat "alleen met een klimaatpet op" niet te juichen bij alle afspraken op haar vakgebied uit het hoofdlijnenakkoord en het regeerprogramma. Ze erkent dat die ertoe bijdragen dat het klimaatdoel voor 2030 verder uit zicht is geraakt. "Daar baal ik van", zei de bewindsvrouw nadat zij haar eerste klimaatnota had aangeboden aan de Tweede Kamer.

9 uur geleden
Ministerie bezuinigt 6,6 miljoen euro extra op publieke omroep

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap bezuinigt 6,6 miljoen euro extra op de Nederlandse Publieke Omroep, bovenop de 100 miljoen euro die hierop al wordt bezuinigd. Dat is onderdeel van een pakket bezuinigingen van 360 miljoen euro op subsidies van het departement, bevestigen ingewijden na berichtgeving van RTL.

9 uur geleden
Planbureau: heel onwaarschijnlijk dat Nederland klimaatdoel haalt

DEN HAAG (ANP) - Het is "heel erg onwaarschijnlijk" dat Nederland het wettelijk vastgelegde klimaatdoel van 55 procent minder uitstoot in 2030 haalt, stelt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). De kans dat dit lukt, is zelfs minder dan 5 procent. Het beleid van het nieuwe kabinet leidt er volgens het bureau mede toe dat deze kans gedaald is.

11 uur geleden