Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet neemt signalen over foute biomassa 'uiteraard serieus'

Kabinet neemt signalen over foute biomassa 'uiteraard serieus'

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Dilan Yesilgöz-Zegerius neemt signalen dat met Nederlands subsidiegeld waardevolle bossen in Estland gekapt worden voor de productie van biomassa "uiteraard serieus". Zij gaat een onderzoeksrapport van Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) waar dat in staat grondig bestuderen, belooft zij tijdens een Kamerdebat over klimaat en energie.

Volgens de onderzoekers is de productie in Estland van houtpellets, die mogelijk ook in Nederlandse elektriciteitscentrales worden verstookt, verre van duurzaam. Afspraken hierover zouden niet zijn nagekomen. Voor vijf natuurorganisaties zijn de bevindingen aanleiding om hun steun voor biomassa als duurzame energiebron in te trekken. Zij vinden dat daar per direct geen subsidie meer voor moet worden gegeven.

Meerdere fracties in de Tweede kamer stelden vragen naar aanleiding van het rapport, opgesteld in opdracht van Greenpeace. "Er is niets duurzaam aan het verbranden van bomen", aldus Kamerlid Christine Teunissen van de Partij voor de Dieren. "Dit rapport wijst daar nog eens op, bevestigt wat wij al eerder zagen." Zij pleit voor een verbod op de grootschalige import van zogenoemde houtige biomassa.

Afspraken

PvdA'er Joris Thijssen wil "nog wel een stapje verder gaan" dan de organisaties die pleiten voor een subsidiestop. "Want volgens mij zijn we gewoon voor de gek gehouden." Wat hem betreft vordert de staatssecretaris al verstrekte subsidies terug bij sjoemelende energiebedrijven. Yesilgöz is daartoe "uiteraard" bereid, als er zaken niet volgens de afspraken zijn gegaan. "Maar laat me dat eerst even goed uitzoeken."

Energie-Nederland zegt kennis te hebben genomen van het rapport dat door SOMO is opgesteld en het besluit van de milieuorganisaties om uit het Convenant Duurzame Biomassa te stappen. "We zijn verbaasd dat dit niet eerder in de overleggen die we met elkaar hebben is besproken of aangekondigd."

De branchevereniging zegt verder dat de zaken die uit het rapport naar voren komen niet te verenigen zijn met de strenge duurzaamheidseisen die in Nederland zijn overeengekomen. Er zijn afspraken gemaakt om te waarborgen dat de gebruikte biomassa aan die eisen voldoet. Die waarborg heeft de basis in door de overheid goedgekeurde certificaten en door verificatie van onafhankelijke deskundigen. De energiebedrijven gaan er dan ook vanuit dat de biomassa niet door hen is gebruikt, aldus Energie-Nederland.

Meer uit Binnenland

Zege van BBB in Eerste Kamer kan nog wat groter worden

DEN HAAG (ANP) - De BoerBurgerBeweging wordt dinsdag de grootste partij in de Eerste Kamer, dat staat wel vast. De boerenpartij krijgt vrijwel zeker zeventien zetels. Maar met hulp van andere partijen kunnen dat er misschien achttien worden, heeft de Verkiezingsdienst van het ANP doorberekend.

1 uur geleden
Ontploffing bij Surinaams geldwisselkantoor in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - Bij een Surinaams geldwisselkantoor aan de De Heemstraat in Den Haag is in de nacht van zondag op maandag iets tot ontploffing gebracht. Het gaat om een pand van de keten Suri-Change, die de laatste tijd vaker doelwit is geweest van explosies. De schade beperkt zich tot de voordeur, er is niemand gewond geraakt, meldt de politie.

2 uur geleden
Anadolu: Erdogan opnieuw populairste kandidaat in Nederland

ANKARA (ANP) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan, die zondag is herkozen, is ook tijdens de tweede ronde van de presidentsverkiezingen de populairste kandidaat onder kiezers in Nederland gebleken. Hij kreeg 70,5 procent van de stemmen en rivaal Kemal Kilicdaroglu 29,6 procent, meldt het Turkse persbureau Anadolu.

3 uur geleden
Kastelen en kerken in heel Nederland openen deuren met Pinksteren

DEN HAAG (ANP) - Meer dan honderd kastelen en zo'n driehonderd kerken in Nederland openen op tweede pinksterdag hun deuren voor bezoekers. Dit jaar is de eerste landelijke Open Kerkendag na twee regionale edities in Noord-Brabant en Zeeland. Volgens coördinator Liam Borger van organisator Stichting Open Kerken zijn kerken "het grootste cultuurbezit van Nederland" en is het evenement vooral bedoeld om de cultuurhistorische waarde te laten zien.

5 uur geleden
Dode en twee gewonden na steekpartij Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Drie mannen zijn zondagavond zodanig gewond geraakt door een steekpartij in Amsterdam dat ze naar het ziekenhuis moesten worden gebracht. Iets voor 01.00 uur in de nacht van zondag op maandag maakte de politie bekend dat een van de drie slachtoffers, ondanks de medische behandeling die hij kreeg, aan zijn verwondingen is overleden. Het gaat om een 21-jarige man.

9 uur geleden
Premier Rutte feliciteert Erdogan met herverkiezing

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan gefeliciteerd met zijn herverkiezing. "Ik wens hem alle succes de komende jaren. Ik zie er naar uit om verder te gaan met het versterken van de banden en samen te werken als vrienden en bondgenoten", twitterde Rutte.

13 uur geleden
Turkse Nederlanders vieren toeterend de Turkse verkiezingsuitslag

DEN HAAG (ANP) - In meerdere steden wordt gevierd dat Recep Tayyip Erdogan waarschijnlijk de Turkse verkiezingen heeft gewonnen. Veel Turken zijn met de nationale vlag van Turkije in de auto gestapt om rond te rijden en te toeteren of staan met de vlag op straat te zwaaien.

13 uur geleden