Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet neemt signalen over foute biomassa 'uiteraard serieus'

Kabinet neemt signalen over foute biomassa 'uiteraard serieus'

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Dilan Yesilgöz-Zegerius neemt signalen dat met Nederlands subsidiegeld waardevolle bossen in Estland gekapt worden voor de productie van biomassa "uiteraard serieus". Zij gaat een onderzoeksrapport van Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) waar dat in staat grondig bestuderen, belooft zij tijdens een Kamerdebat over klimaat en energie.

Volgens de onderzoekers is de productie in Estland van houtpellets, die mogelijk ook in Nederlandse elektriciteitscentrales worden verstookt, verre van duurzaam. Afspraken hierover zouden niet zijn nagekomen. Voor vijf natuurorganisaties zijn de bevindingen aanleiding om hun steun voor biomassa als duurzame energiebron in te trekken. Zij vinden dat daar per direct geen subsidie meer voor moet worden gegeven.

Meerdere fracties in de Tweede kamer stelden vragen naar aanleiding van het rapport, opgesteld in opdracht van Greenpeace. "Er is niets duurzaam aan het verbranden van bomen", aldus Kamerlid Christine Teunissen van de Partij voor de Dieren. "Dit rapport wijst daar nog eens op, bevestigt wat wij al eerder zagen." Zij pleit voor een verbod op de grootschalige import van zogenoemde houtige biomassa.

Afspraken

PvdA'er Joris Thijssen wil "nog wel een stapje verder gaan" dan de organisaties die pleiten voor een subsidiestop. "Want volgens mij zijn we gewoon voor de gek gehouden." Wat hem betreft vordert de staatssecretaris al verstrekte subsidies terug bij sjoemelende energiebedrijven. Yesilgöz is daartoe "uiteraard" bereid, als er zaken niet volgens de afspraken zijn gegaan. "Maar laat me dat eerst even goed uitzoeken."

Energie-Nederland zegt kennis te hebben genomen van het rapport dat door SOMO is opgesteld en het besluit van de milieuorganisaties om uit het Convenant Duurzame Biomassa te stappen. "We zijn verbaasd dat dit niet eerder in de overleggen die we met elkaar hebben is besproken of aangekondigd."

De branchevereniging zegt verder dat de zaken die uit het rapport naar voren komen niet te verenigen zijn met de strenge duurzaamheidseisen die in Nederland zijn overeengekomen. Er zijn afspraken gemaakt om te waarborgen dat de gebruikte biomassa aan die eisen voldoet. Die waarborg heeft de basis in door de overheid goedgekeurde certificaten en door verificatie van onafhankelijke deskundigen. De energiebedrijven gaan er dan ook vanuit dat de biomassa niet door hen is gebruikt, aldus Energie-Nederland.

Meer uit Binnenland

Tweede zitting over drugsproductie in geëxplodeerde garagebox

ROTTERDAM (ANP) - In de rechtbank in Rotterdam begint dinsdag een tweede inleidende zitting in de zaak tegen de man die verdacht wordt van betrokkenheid bij de productie van drugs in een garagebox aan de Schammenkamp in Rotterdam. Mogelijk was het drugslab de oorzaak van de enorme explosie waarbij op maandagavond 29 januari drie mensen om het leven kwamen.

4 uur geleden
Nijmeegse Vierdaagse officieel van start met Dag van Elst

NIJMEGEN (ANP) - De wandelaars van de Nijmeegse Vierdaagse beginnen dinsdag met hun wandeltocht van 30, 40 of 50 kilometer. Alle 47.000 beschikbare plaatsen waren dit jaar vergeven, maar niet iedereen heeft zich gemeld. Ruim 1500 mensen die zich wel hadden ingeschreven, hebben zich de afgelopen dagen niet aangemeld in Nijmegen en doen dus niet mee aan het wandelevenement. Later op dinsdag zal blijken hoeveel mensen er ook daadwerkelijk gestart zijn.

4 uur geleden
Duizenden buitenlandse militairen lopen weer mee in Vierdaagse

NIJMEGEN (ANP) - Aan de Nijmeegse Vierdaagse die dinsdag begint, doen ook ruim 6400 militairen mee. 2446 militairen komen uit Nederland, maar traditiegetrouw is er ook veel buitenlandse inbreng. Militairen uit veel NAVO-lidstaten, maar ook uit onder meer Ghana, Indonesië, Nepal en de Caribische eilandstaat Saint Vincent en de Grenadines lopen de komende dagen door Nijmegen en omgeving. De Vierdaagse en Defensie zijn al sinds het begin met elkaar verbonden: in 1909 begon het wandelevenement als een militaire mars.

4 uur geleden
Huurprijzen blijven stijgen, aanbod droogt op mede door wet

ROTTERDAM (ANP) - Het vinden van een betaalbare huurwoning wordt met de dag lastiger. De gemiddelde vierkantemeterprijs steeg de afgelopen drie maanden met bijna 10 procent vergeleken met een jaar eerder, het aanbod nam met bijna een derde af. Volgens woningplatform Pararius komt dit voor een belangrijk deel door overheidsmaatregelen die de huurmarkt juist toegankelijker zouden moeten maken.

5 uur geleden
Alkmaarse gemeenteraad stemt in met vuurwerkverbod

ALKMAAR (ANP) - De Alkmaarse gemeenteraad heeft maandagavond ingestemd met een algemeen vuurwerkverbod. Begin juni stemde een meerderheid van de Alkmaarders via een raadplegend referendum voor zo'n verbod. De details van het verbod moeten nog worden uitgewerkt, maar het geldt in principe vanaf "de komende jaarwisseling", aldus een woordvoerder van de Noord-Hollandse gemeente.

9 uur geleden
Bijna 45.500 wandelaars hebben startnummer Vierdaagse opgehaald

NIJMEGEN (ANP) - Precies 45.445 wandelaars hebben hun startnummer voor de Vierdaagse in Nijmegen opgehaald, meldt de organisatie na afloop van de aanmelddagen. Zo'n 1555 deelnemers hebben zich niet gemeld.

13 uur geleden
Extra Nederlandse getuigen in zaak Joost Klein gehoord door OM

DEN HAAG (ANP) - Het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) heeft voor de zaak rondom Joost Klein de extra Nederlandse getuigen gehoord voor wie een Europees onderzoeksbevel was gestuurd door het OM in Zweden. Dat laat een woordvoerder van het Landelijk Parket weten aan het ANP.

15 uur geleden