Kabinet neemt avondklok alsnog op in coronawet
DEN HAAG (ANP) - Na kritiek van de Raad van State heeft het kabinet er toch voor gekozen om de avondklok in de coronawet op te nemen. Die wet valt weer onder de wet publieke gezondheid. Na de uitspraak van de rechter dinsdag dat de avondklok niet voldoende juridisch onderbouwd is, kwam het ministerie van Justitie met een spoedwetje. De belangrijkste adviseur van het kabinet drong er opnieuw op aan om de maatregel toch in de coronawet op te nemen. Daar is uiteindelijk ook voor gekozen.
Overigens waarschuwde de Raad van State (RvS) bij de vorige avondklokregeling al dat deze beter in de coronawet past. De speciale Wet buitengewone bevoegdheden burgerlijk gezag (Wbbbg) die hier eerder voor was gebruikt, is er eigenlijk alleen voor zeer spoedeisende maatregelen. Dat de avondklok eerst nog door de Tweede Kamer is besproken en pas dagen later officieel van kracht werd, komt niet overeen met het doel van die wet, zei de rechter dinsdag ook.
Na een eerdere vraag van de RvS waarom de klok niet als spoedwetswijziging in de coronawet was opgenomen, zei Grapperhaus dat dit soort wetstrajecten "vanwege de haast waarmee deze afgerond moeten worden, niet de beste garanties voor een weloverwogen proces en resultaat" geven. Bij andere coronamaatregelen is soms wel voor spoedwetgeving gekozen, maar dat was volgens de minister niet omdat het "het beste middel was, maar simpelweg omdat dat het enige middel was". Volgens het kabinet werkte de Wbbbg wel als goede wet om de avondklok in vast te leggen.
Spoedadvies
Ook in de toelichting op de nieuwe spoedwet ontbrak nogal wat, oordeelde de Raad van State. Het kabinet had veel uitgebreider moeten aangeven waarom de avondklok, die het kabinet zelf een zeer ingrijpende maatregel noemt, proportioneel is. "De OMT-adviezen kunnen vanzelfsprekend daarbij een belangrijke rol spelen, maar de uiteindelijke afweging kan, gelet op de andere ook in het geding zijnde belangen, niet uitsluitend op die adviezen zijn gebaseerd", schrijft de Raad van State. De uitleg van de wet betrof "geen actuele en zelfstandig leesbare afweging" tussen de strijd tegen corona en de grond- en vrijheidsrechten die mogelijk door de avondklok worden beperkt.
De Raad van State moest een spoedadvies uitbrengen over de wet, die de 'Tijdelijke wet beperking vertoeven in de openlucht covid-19' is genoemd. Justitieminister Ferd Grapperhaus en premier Mark Rutte benadrukten na het vonnis van de rechtbank in Den Haag dat ze de avondklok "ten overvloede" vastleggen in de spoedwet. Het kabinet houdt vol dat de juridische onderbouwing van de avondklok wel degelijk deugde. Vrijdag dient een kort geding over de zaak.
Meer uit Binnenland
TER APEL (ANP) - "Het ziet er goed uit" wat betreft de opvang van asielzoekers in Ter Apel, liet een woordvoerster van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) donderdagmiddag weten. Het orgaan denkt in de nacht iedereen op te kunnen vangen, waardoor niemand buiten hoeft te slapen, omdat er geen plek voor hen is gevonden.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Door het verwachte warme weer kan het komende zondag een zware editie van de Dam tot Damloop worden. Organisator Le Champion waarschuwt deelnemers en roept hen op om het looptempo te verlagen. "Loop verstandig en houd medelopers in de gaten", zo klinkt het.
1 uur geledenMAASTRICHT (ANP) - Choreograaf Ed Wubbe krijgt tijdens de Nederlandse Dansdagen 2024 in Maastricht de Dansspeld uitgereikt voor zijn "indrukwekkende bijdrage aan de Nederlandse danssector", aldus de organisatie. Wubbe zwaait af als artistiek directeur van Scapino Ballet Rotterdam, het oudste dansgezelschap van het land. Wubbe bepaalde zo'n dertig jaar lang de koers van het in 1945 opgerichte gezelschap.
2 uur geledenHELMOND (ANP) - De politie heeft woensdag een 25-jarige man uit Helmond opgepakt in een zedenzaak. De precieze omvang van de zaak is nog onduidelijk, meldt het Openbaar Ministerie, dat wel kan zeggen dat meerdere ouders meldingen hebben gedaan over de medewerker. De man werkte tot enige tijd geleden als leerkrachtondersteuner op een basisschool in zijn woonplaats.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De ANWB Alarmcentrale heeft acht meldingen gekregen van Nederlanders die met vragen zitten over de bosbranden in Portugal. Het gaat niet om mensen in de problemen of met letsel, benadrukt een woordvoerster.
3 uur geledenHILVERSUM (ANP) - Het Commissariaat voor de Media (CvdM) maakt zich zorgen over de situatie bij Omroep WNL. Dat laat de mediawaakhond weten in een bericht op de website, waarin het CvdM stelt dat de situatie "de volste aandacht heeft". Bij de omroep heerst onrust sinds de raad van toezicht vorige week bekendmaakte dat Bert Huisjes mag terugkeren als bestuurder.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) wacht nog op informatie over de mogelijkheid voor gemeenten om zelf langdurige asielopvang te organiseren. Donderdag werd bekend dat zo'n tien gemeenten dit overwegen. De VNG wil van asielminister Marjolein Faber meer weten over de juridische, praktische en financiƫle kant hiervan.
4 uur geleden