
Kabinet neemt 2030 als stikstofdeadline niet meer op in de wet
DEN HAAG (ANP) - Het jaar 2030 zal niet meer als einddoel voor de stikstofplannen worden opgenomen in de wet, bevestigen ingewijden na berichtgeving door De Telegraaf. Nu staat 2035 nog als doel in de wet, maar het vorige kabinet wilde dat vervroegen. Het CDA legde daar een bom onder: in een interview met het AD verklaarde toenmalig CDA-leider Wopke Hoekstra dat jaartal "niet heilig". Later zei hij het coalitieakkoord hierover te willen openbreken. Zo ver kwam het niet: het kabinet viel nog voordat het tot onderhandelen kwam.
Stikstofminister Christianne van der Wal zei voor de zomer nog dat ze 2030 als jaartal in de wet wil hebben, maar daarvoor moest eerst het een en ander gebeuren. Zo moest onder meer haar collega Piet Adema (Landbouw) met zijn eigen landbouwplannen komen, nadat het landbouwakkoord was geklapt. Die voorzag hij ergens in september. Parallel aan zijn landbouwplannen, zou in het kabinet verder onderhandeld worden over het jaartal naar wens van het CDA.
Aangezien dit alles niet doorging vanwege de val van het kabinet, is het feitelijk niet meer aan de orde om 2030 nog in de wet te verankeren, zeggen bronnen. De minister zou haar wetgeving eventueel nog kunnen opsturen als de Kamer daarom vraagt, maar dat lijkt uitgesloten.
2028
Ironisch genoeg moet er nu meer haast worden gemaakt met het halen van de stikstofdoelen, dan als de wet van Van der Wal met de eerdere deadline was aangenomen. In haar nieuwe wet stond namelijk 2028 als tussendoel, terwijl dit in de huidige wet 2025 is. Dan mag 40 procent van de stikstofgevoelige natuur niet langer bedreigd worden door een te grote neerslag van stikstof. Het kabinet lag naar verwachting op koers met 39 procent, maar volgens het RIVM bleek dat dit percentage eerder rond de 30 procent ligt.
De Tweede Kamercommissie voor Landbouw bepaalde woensdag dat geen enkel onderwerp zogenoemd controversieel wordt verklaard. Dat betekent dat over alle onderwerpen wat betreft stikstof nog gedebatteerd kan worden. In de Tweede Kamer lag geen nieuwe wetgeving voor wat geblokkeerd kon worden, maar dat is in de senaat nog wel het geval. De Eerste Kamer moet namelijk nog goedkeuring geven voor het stikstoffonds, ter waarde van ruim 24 miljard euro. Als de senaat dit controversieel verklaart, zal dat op de lange baan worden geschoven.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Het plan om de sociale huren twee jaar te bevriezen is voor minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting (BBB) een "gegeven". Dat schrijft haar ministerie in een reactie nadat ongeveer tweehonderd woningcorporaties een eerste juridische stap hebben gezet richting een rechtszaak om de huurbevriezing terug te draaien. Wel erkent Keijzer dat het huurplan "grote gevolgen heeft voor de investeringscapaciteit van woningcorporaties".
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Jean Rummenie (Natuur, BBB) heeft een wetsvoorstel klaarliggen om in Nederland probleemwolven in uitzonderlijke gevallen af te kunnen schieten. Dat laat een woordvoerder van het ministerie weten, in reactie op de Europese verlaagde status van de wolf.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Caspar Veldkamp heeft een "belangrijke stap" gezet met zijn brief aan EU-buitenlandchef Kaja Kallas waarin hij kritiek uit op de Israëlische blokkade van Gaza, vindt Karel Hendriks. De directeur van Artsen zonder Grenzen hoopt dat de "streep in het zand" waar de NSC-bewindsman over spreekt "een harde rode lijn zal blijken".
2 dagen geledenWARSCHAU (ANP) - Minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) wil niet als enige in het kabinet dat de EU onderzoekt of Israël zich nog wel houdt aan afgesproken regels over mensenrechten en democratische principes. "Je mag ervan uitgaan dat ik dit niet alleen doe", zei hij bij de inloop van een informele bijeenkomst van EU-ministers in Warschau.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Milieuorganisaties zijn kritisch op het besluit van luchtvaartminister Barry Madlener (PVV), die maatregelen wil treffen om de geluidsoverlast van Schiphol te verminderen. Als het doel van 2028 is gehaald, mag de luchthaven weer groeien, schrijft Madlener in de brief aan de Tweede Kamer.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - De nieuwe plannen van de Israëlische regering over de Gazastrook zijn "zorgelijk", zei premier Dick Schoof dinsdag. Hij roept de Israëlische regering op "een andere koers te varen en gesprekken over een staakt-het-vuren te hervatten".
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Minister-president Dick Schoof heeft de nieuwe Duitse bondskanselier Friedrich Merz via X gefeliciteerd met zijn aantreden. De christendemocraat kreeg dinsdag voldoende steun in de Bondsdag om aan de slag te kunnen als regeringsleider.
3 dagen geleden