Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Kabinet moet vakantiereizen naar oranje gebieden tegengaan'

'Kabinet moet vakantiereizen naar oranje gebieden tegengaan'

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet veel meer doen om reizen naar oranje gebieden actief tegen te gaan als die niet noodzakelijk zijn, stellen GroenLinks en SP in een Kamerdebat. Veel mensen gaan toch nog op vakantie naar die landen of regio's, terwijl het risico op besmetting met het coronavirus daar hoog is. Het gevaar bestaat dat de terugkeerders het virus meenemen, zeker nu er een tweede golf gaande is.

Een groot deel van de Kamer wil dat de teststraat op Schiphol terugkomt wanneer de testcapaciteit dat weer toelaat. Het CDA vindt wel dat het kabinet voor "de juiste prioriteiten" moet kiezen. Volgens Mustafa Amhaouch (CDA) is het een kwestie van keuzes maken, waarbij ook gekeken moet worden naar de voorrang bij testen voor leraren en zorgpersoneel.

Selçuk Öztürk (DENK) vindt dat het CDA "een zielig verhaal" houdt over het tekort aan testcapaciteit, terwijl zorgminister en CDA-prominent Hugo de Jonge hier volgens hem wat aan had moeten doen. Amhaouch vindt dat een bewindspersoon keuzes moet durven te maken in crisistijd en dat Kamerleden niet "langs de zijlijn" moeten roepen.

Harde afspraken

Verder moeten er harde afspraken worden gemaakt met de reisbranche, bijvoorbeeld over stuntaanbiedingen, testen en quarantaine na terugkeer, zei Kamerlid Suzanne Kröger (GroenLinks). Ze noemde het "volstrekt verwerpelijk" dat bijvoorbeeld Ryanair vluchten aanbiedt van 5 euro naar hoog-risicogebieden en zelfs het tweede ticket gratis maakt.

D66-Kamerlid Jan Paternotte zegt dat mensen hiermee verleid worden op vakantie te gaan naar risicogebieden. Hij roept minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) op "moreel leiderschap" te nemen en stuntende luchtvaartmaatschappijen op het matje te roepen.

Het CDA vindt het niet uit te leggen dat er tickets voor "dumpprijzen" worden aangeboden voor gebieden met code oranje. Amhaouch wil van de minister weten of dit het kabinetsbeleid niet ondermijnt en wat zij hier aan gaat doen.

De SP wil ook dat er meer vat komt op terugkeerders uit oranje gebieden met de auto, bus of trein. Daarnaast moeten reizigers kunnen aantonen dat hun reis noodzakelijk is, vindt SP-er Cem Laçin.

Remco Dijkstra (VVD) denkt dat die maatregel niet uit te voeren is, omdat die in strijd is met privacywetten. Verder noemt hij de prijzen van bijvoorbeeld Ryanair "niet fraai", maar vindt hij dat mensen zelf hun verantwoordelijkheid moeten nemen om niet naar risicogebieden te reizen.

Meer uit Binnenland

Provincie Utrecht kondigt informatiebijeenkomsten over wolf aan

UTRECHT (ANP) - De provincie Utrecht is van plan eind augustus informatiebijeenkomsten te houden over de wolvenpopulatie op de Utrechtse Heuvelrug. Ook onderzoekt de provincie de mogelijkheid een wolvencommissie in te stellen. Dat schrijft gedeputeerde Mirjam Sterk (natuur) in een memo aan Provinciale Staten naar aanleiding van meerdere incidenten met wolven in Utrecht.

18 minuten geleden
Politie onderzoekt tips over mishandeling Somaliër in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - De politie spreekt "dagelijks nog" met getuigen en onderzoekt "verschillende tips" in de zaak rond de dodelijke mishandeling van een Somalische man in Den Haag afgelopen weekend. Over de identiteit van de mannen die als verdachten worden gezocht, wil een woordvoerster vanwege het lopende onderzoek geen uitspraken doen.

1 uur geleden
Busvervoerders die naar Spelen rijden zijn voorbereid op file

DEN HAAG (ANP) - Verschillende busvervoerders in Nederland brengen de komende twee weken mensen naar Parijs waar vrijdag de Olympische Spelen beginnen. Er is vraag naar de busritten, maar van een stormloop zoals tijdens de halve finale van het EK-voetbal is geen sprake, blijkt uit een korte rondgang van het ANP. De busmaatschappijen die naar Parijs rijden, zijn voorbereid op de verwachte drukte rond de Franse hoofdstad.

1 uur geleden
Reddingsbrigade pleit voor meer zwemles onder migrantenkinderen

IJMUIDEN (ANP) - Het is van groot belang dat onder kinderen met een migratieachtergrond meer voorlichting komt over zwemveiligheid en dat meer kinderen zwemles krijgen. Dat zegt de Reddingsbrigade in reactie op de CBS-cijfers over het aantal verdrinkingsdoden in de afgelopen tien jaar. Uit de cijfers komt naar voren dat jonge kinderen van migranten de afgelopen tien jaar vaker verdronken.

2 uur geleden
Politiemedewerkster vast voor voorbereiden moord op ex-partner

ROTTERDAM (ANP) - Een 41-jarige politiemedewerkster is op 5 juni aangehouden op verdenking van het voorbereiden van de moord op haar ex-partner. Het Openbaar Ministerie maakte de aanhouding van de vrouw uit Gorinchem donderdag bekend. Dat kon volgens het OM niet eerder om "onderzoeksbelangen". Haar voorarrest is op 16 juli met zestig dagen verlengd door de rechtbank.

2 uur geleden
Aantal besmettingen met blauwtongvirus stijgt naar bijna 800

DEN HAAG (ANP) - Het blauwtongvirus is in de afgelopen weken op 791 plekken in Nederland vastgesteld. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Dat is ruim twee keer zo veel als een week geleden. Vorige week vrijdag stond de teller op 318 gevallen en afgelopen maandag op 503.

3 uur geleden
Griffier rechtbank Rotterdam aangehouden om schenden ambtsgeheim

ROTTERDAM (ANP) - De rijksrecherche heeft woensdag een 36-jarige medewerker van de rechtbank Rotterdam aangehouden voor schending van het ambtsgeheim en computervredebreuk. Dat heeft het Openbaar Ministerie donderdag bekendgemaakt. De verdachte werkt als griffier bij het kabinet van de rechter-commissaris.

3 uur geleden