
Kabinet moet schulden toeslagenouders desnoods overnemen
DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer dwingt het kabinet de schulden die toeslagenouders bij private bedrijven en organisaties hebben desnoods over te nemen. Op die manier kunnen slachtoffers van het toeslagenschandaal de beloofde 30.000 euro aan compensatie behouden, zonder dat het geld verdwijnt in de zakken van private schuldeisers.
Het kabinet kondigde eerder al aan dat alle openstaande schulden die ouders nog bij de overheid hebben, worden kwijtgescholden. Het gaat dus ook om schulden bij organisaties buiten de Belastingdienst, zoals het UWV. Ook praat staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Toeslagen) met andere bedrijven en organisaties waarbij de gedupeerden nog een schuld hebben. PVV-leider Geert Wilders vroeg Van Huffelen in het debat of ze bereid was de schulden over te nemen als ze niet met alle schuldeisers tot een akkoord komt.
Van Huffelen zag hier in eerste instantie weinig in, maar de Kamer wil dat het kabinet deze optie toch openhoudt. Met een stem van coalitiepartij ChristenUnie haalde het voorstel van Wilders een meerderheid.
BKR
Ook moet het kabinet ervoor zorgen dat de negatieve aantekening verdwijnt die toeslagenouders eventueel hebben bij het Bureau Kredietregistratie (BKR). De Kamer steunt een oproep aan het kabinet daartoe, onder leiding van D66-fractievoorzitter Rob Jetten en ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers. Het BKR registreert de leningen die mensen afsluiten, bijvoorbeeld voor het afbetalen van een duur product. Als ze niet op tijd betalen, krijgen ze een negatieve registratie.
Dat kan voor problemen zorgen bij het afsluiten van andere leningen, terwijl de slachtoffers van de toeslagenaffaire buiten hun schuld 'ongekend onrecht' is aangedaan. Doordat ze onterecht grote bedragen aan kinderopvangtoeslag moesten terugbetalen, kwamen ze in de geldproblemen. Daarom wil de Kamer dat de ouders van zo'n aantekening afkomen. Het kabinet wil ook dat ouders met een "schone lei" hun leven weer kunnen oppakken.
Meer uit Binnenland
LEEUWARDEN (ANP) - De organisatie van de hardloopwedstrijd LOOP Leeuwarden bevestigt dat een deelnemer is overleden. De organisatie meldt op sociale media dat tijdens de halve marathon "meerdere incidenten" zijn geweest en dat ze door de hulpdiensten is geïnformeerd dat één persoon is overleden.
3 uur geledenBASEL (ANP) - In Basel is zondagmiddag het Eurovisie Songfestival officieel begonnen. In de Zwitserse stad vindt een openingsceremonie plaats met de 'langste loper' in de geschiedenis van het evenement.
7 uur geledenLIVO (ANP) - De zoektocht naar de Nederlandse toerist die sinds eind april vermist is in de Noord-Italiaanse regio Como is zondagochtend hervat, melden lokale Italiaanse media. Er wordt onder meer gezocht met drones en een helikopter.
7 uur geledenLEEUWARDEN (ANP) - Hardloopevenement LOOP Leeuwarden heeft de 5 en 10 kilometer zondag afgelast "in verband met de veiligheid van de deelnemers", meldt de organisatie op Instagram. "Door de incidenten tijdens de halve marathon is de druk op de medische zorg zo intensief geworden dat de veiligheid van deelnemers aan LOOP Leeuwarden in het gedrang komt."
7 uur geledenALPHEN/ETTEN-LEUR (ANP) - Politieagenten zijn zaterdag gewond geraakt bij twee incidenten, in Alphen en in Etten-Leur (Noord-Brabant).
9 uur geledenROTTERDAM (ANP) - De brand aan de Kelloggplaats in Rotterdam-Ommoord is onder controle. De meeste bewoners van het getroffen appartementencomplex mogen weer terugkeren, nu de brandweer metingen heeft verricht op onder meer koolmonoxide. Enkele mensen kunnen nog niet naar huis omdat hun appartement schade heeft opgelopen, meldt de brandweer.
14 uur geledenROTTERDAM (ANP) - In een appartementencomplex aan de Kelloggplaats in Rotterdam is zondagochtend vroeg een uitslaande brand uitgebroken, aldus de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. De hulpdiensten zijn massaal uitgerukt. Ook door de rook in het hele pand was het noodzakelijk om extra voertuigen in te zetten.
17 uur geleden