Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet moet 'onverminderd' door met aanpak migratieproblemen

Kabinet moet 'onverminderd' door met aanpak migratieproblemen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet is gevallen over het inperken van de asielinstroom, maar de Tweede Kamer wil dat het kabinet "onverminderd" blijft werken aan het grip krijgen op asiel-, arbeids- en studiemigratie. Een motie van de VVD en eenpitter Pieter Omtzigt kreeg een ruime Kamermeerderheid achter zich op de tweede dag van de Algemene Politieke Beschouwingen.

De aanpak van de problemen die volgens de VVD en Omtzigt worden veroorzaakt door "migratiestromen die de draagkracht van onze samenleving overstijgen" dulden geen uitstel, stelden zij in hun motie. Die werd onder meer gesteund door de voormalige coalitiepartijen CDA en ChristenUnie en oppositiepartij SGP.

Het demissionaire kabinet moet zich van de Kamer in Europees verband blijven inzetten voor steviger buitengrensbewaking voor asielzoekers en naleving van Dublinafspraken. Die behelzen dat asielzoekers in het land van aankomst de asielprocedure moeten doorlopen.

Rapporteur

Bij arbeidsmigratie moet ervoor worden gezorgd dat het type arbeidsmigranten dat naar Nederland mag komen beter aansluit op de personeelsbehoefte van werkgevers.

De Kamer wil dat er een rapporteur wordt aangesteld die moet onderzoeken naar welke landen buiten Europa de asielopvang en -procedure kan worden verplaatst. Met die landen moet een partnerschap worden gesloten. Een motie van deze strekking van JA21 en PVV is eveneens aangenomen.

Omstreden wetsvoorstel

Een soortgelijk idee is in het Verenigd Koninkrijk neergelegd in een omstreden wetsvoorstel. Dat komt er grofweg op neer dat iedereen die illegaal per boot aankomt in het VK het recht verliest om asiel aan te vragen. De migranten mogen vervolgens worden uitgezet naar "veilige" derde landen zoals Rwanda. Het Brits gerechtshof heeft dit plan verboden, maar de juridische strijd woedt voort. Ook internationaal is er veel kritiek op het plan van de Britse regering.

Beide moties waren ontraden door minister-president Mark Rutte.

Tunesiëdeal

Het demissionaire kabinet hoeft zich van een Kamermeerderheid niet publiekelijk uit te spreken tegen de omstreden Tunesiëdeal. Een motie van Sylvana Simons van BIJ1 hiertoe werd verworpen.

In ruil voor het tegengaan van levensgevaarlijke mensensmokkel over de Middellandse Zee is de Tunesische president Kais Saied geld in het vooruitzicht gesteld door de Europese Commissie. Die deal werd in juli gesloten door EC-voorzitter Ursula von der Leyen, premier Rutte en zijn Italiaanse ambtgenoot Giorgia Meloni. Een deel van de Kamer heeft er grote moeite mee dat een dergelijke deal is gesloten met een land dat mensrechten schendt.

Meer uit Politiek

Plannen stikstofcommissie Schoof vertraagd

DEN HAAG (ANP) - Het kost het kabinet langer dan gepland om met plannen te komen om uit de stikstofcrisis te komen. Landbouwminister Femke Wiersma (BBB) verwacht bij de voorjaarsnota de "eerste contouren" af te hebben, schrijft zij in een brief aan de Tweede Kamer. "Het kabinet is in volle vaart bezig."

2 dagen geleden
Protest bij bezoek Keijzer aan opvang statushouders in Castricum

CASTRICUM (ANP) - Woonminister Mona Keijzer is begroet door tientallen demonstranten bij een werkbezoek in Castricum aan een opvanglocatie voor vluchtelingen met verblijfspapieren. "Kijk maar goed hoe het niet moet", scandeerden zij. De bewindsvrouw van BBB ging meteen bij aankomst met betogers in gesprek.

3 dagen geleden
Faber verlengt grenscontroles na 'bemoedigende' resultaten

DEN HAAG (ANP) - De grenscontroles die het kabinet vorig jaar invoerde om illegale immigratie tegen te gaan, hebben tot "bemoedigende" resultaten geleid en worden daarom de komende maanden zoals gepland voortgezet. Dat heeft asielminister Marjolein Faber gemeld aan de Tweede Kamer.

3 dagen geleden
Wiersma: focus ligt op defensie, maar het begint bij voedsel

MARKELO (ANP) - Voedselzekerheid is de afgelopen tijd onderbelicht, vindt landbouwminister Femke Wiersma (BBB). "We zien nu in tijden van geopolitieke spanningen dat de focus heel erg ligt op defensie en op veiligheid, maar uiteindelijk begint het allemaal bij voedsel", zei Wiersma. "Als je dat niet voor elkaar hebt, dan krijg je pas echt onrust en een ontwrichte samenleving."

4 dagen geleden
EU-geld voor arme regio kan in Nederland lastig naar Defensie

DEN HAAG (ANP) - Het wordt in Nederland "lastig" om Europees geld voor arme regio's naar defensie te geleiden. Voor "99 procent" is het geld al vastgelegd, zei minister Dirk Beljaarts (Economische Zaken, PVV) donderdag in de Tweede Kamer. Hij wees erop dat deze zogeheten cohesiemiddelen wel al mogen worden ingezet voor veiligheid.

4 dagen geleden
Kamerleden willen dat Faber meer opvangplekken Oekraïners regelt

DEN HAAG (ANP) - Coalitiepartijen VVD en NSC en oppositiepartijen GroenLinks-PvdA en D66 vinden dat migratieminister Marjolein Faber meer moet doen om opvangplekken te regelen voor Oekraïners. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vreest dat gemeenten binnenkort niet meer in staat zijn om alle gevluchte Oekraïners op te vangen door een tekort aan plekken. Tijdens een debat hierover kondigde de PVV-minister ondanks aandringen van Kamerleden geen extra maatregelen aan.

4 dagen geleden
Minister wil buitenlandse topwetenschappers naar Nederland halen

DEN HAAG (ANP) - Onderwijsminister Eppo Bruins (NSC) richt een fonds op om buitenlandse topwetenschappers naar Nederland te halen. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Bruins dat "tientallen topwetenschappers" van alle nationaliteiten naar Nederland moeten komen. Het fonds moet zo snel mogelijk operationeel zijn.

4 dagen geleden