Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Kabinet moet bedrijven aansporen te vertrekken uit Xinjiang'

'Kabinet moet bedrijven aansporen te vertrekken uit Xinjiang'

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet Nederlandse textiel- en kledingbedrijven aansporen om weg te gaan uit de Chinese regio Xinjiang waar de Oeigoeren worden onderdrukt. Dat willen GroenLinks, PvdA, ChristenUnie, SP en SGP. De Nederlandse ambassade in Peking zou de ondernemingen desnoods moeten helpen naar een ander land te verhuizen.

China ligt al lang in de Kamer onder vuur vanwege de mensenrechtenschendingen van de Oeigoerse moslimminderheid. Meer dan een miljoen Oeigoeren zitten volgens mensenrechtenorganisaties vast in zogenoemde opvoedkampen. Ook worden massaal Oeigoeren gedwongen arbeid te verrichten in fabrieken door het hele land. Eerder pleitte de Kamer al voor sancties tegen China om deze kwestie.

Textiel- en kledingbedrijven in China kunnen gewoon niet garanderen dat ze niet bijdragen aan mensenrechtenschendingen in Xinjiang, aldus Tom van Nieuwenhuijzen van GroenLinks tijdens de behandeling van de begroting van minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking). De dialoog met China over verbetering van mensenrechten levert volgens de GroenLinkser niks op. Daarom moet het anders. "Laten we China raken waar het pijn doet", zegt hij.

Volgens de bewindsvrouw kunnen Nederlandse diplomaten bedrijven wijzen op misstanden en adviseren, maar aansporen om te vertrekken is niet mogelijk. "Dat gaat verder dan wettelijk is toegestaan", aldus Kaag. De keuze is altijd aan bedrijven zelf om te blijven of te vertrekken, zei ze.

Meer uit Binnenland

Politiechef Paauw: weiger uitpubliek bij risicovolle wedstrijden

AMSTERDAM (ANP) - Er zou geen uitpubliek meer welkom moeten zijn bij risicovolle voetbalwedstrijden. Volgens de Amsterdamse politiechef Frank Paauw kost het in toom houden van fanatieke supporters te veel politiecapaciteit. Zo waren er bij de wedstrijd tussen Ajax en Olympique Marseille vorige week zevenhonderd agenten nodig "om 2500 Olympiquefans door de stad heen te loodsen", zei hij zondagochtend in WNL op zondag.

26 minuten geleden
Meer dan 100.000 euro opgehaald voor nabestaanden schietpartij

ROTTERDAM (ANP) - De inzamelingsactie voor de familie van de 39-jarige vrouw en haar 14-jarige dochter die omkwamen door de schietpartij in Rotterdam heeft al meer dan 100.000 euro opgebracht. Zondagochtend om 10.56 uur stond de teller van de actie op 100.067 euro.

27 minuten geleden
Woning in Rotterdam beschadigd door explosie, geen gewonden

ROTTERDAM (ANP) - Bij een woning aan de Karmozijnbes in Rotterdam is zondag rond 05.30 uur een explosief afgegaan. Door de ontploffing zijn het rolluik en een ruit van het huis in de wijk Ommoord beschadigd. Niemand is gewond geraakt.

4 uur geleden
Dode en drie gewonden na brand in woning in Gouda

GOUDA (ANP) - In een woning aan de Westerkade in Gouda is zondagmorgen vroeg na een brand een overleden persoon aangetroffen. Ook zijn drie gewonden naar het ziekenhuis gebracht. Hoe zij er aan toe zijn is niet bekend.

4 uur geleden
Ontploffing in woning in Hoofddorp

HOOFDDORP (ANP) - In een woning in het Noord-Hollandse Hoofddorp is zondag rond 05.50 uur een ontploffing geweest. Er is schade aan de voordeur van het huis aan de Kelloggstraat en de benedenverdieping staat vol rook. Niemand is gewond geraakt.

4 uur geleden
Gaskraan in Groningen dichtgedraaid

GRONINGEN (ANP) - De gaskraan in Groningen is zondag om 06.00 uur in het kantoor van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) dichtgedraaid, meldt een ANP-fotograaf die ter plaatse is. Daarmee stopt de gaswinning in de noordelijke provincie na zestig jaar.

4 uur geleden
Gaswinning stopt na zestig jaar, maar nog geen feest in Groningen

GRONINGEN (ANP) - Na zestig jaar stopt zondag de gaswinning in Groningen, vanwege de aardbevingsrisico's en het leed dat de inwoners is aangedaan. Maar omdat in uitzonderlijke gevallen de kans bestaat dat de gaskraan komend jaar toch weer wordt opengezet, vinden velen in de provincie het nog geen tijd voor een feestje.

7 uur geleden