Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet moet bank dwingen slachtoffers SMS-fraude te compenseren

Kabinet moet bank dwingen slachtoffers SMS-fraude te compenseren

DEN HAAG (ANP) - Alle banken moeten klanten compenseren die slachtoffer zijn geworden van een vorm van SMS-fraude waarbij criminelen zich voordoen als de bank van de gedupeerde. De Tweede Kamer roept het kabinet op banken er desnoods met een wetswijziging toe te dwingen slachtoffers tegemoet te komen als ze door 'spoofing' of 'phishing' geld zijn verloren.

Bij dit soort fraude krijgen slachtoffers een SMS'je van iemand die zich voordoet als de bank, en om gegevens vraagt. Criminelen stellen dan bijvoorbeeld dat je pinpas verloopt, en je informatie moet invullen om een nieuwe aan te vragen. Of ze waarschuwen voor fraude, en roepen je op je spaargeld op een andere rekening te zetten. Op die manier hebben criminelen dit jaar al 20 miljoen euro aan schade veroorzaakt, meldde Radar vorige maand.

Het kabinet had al aangegeven in gesprek te willen met banken over de compensatie. Banken profiteren immers van het snelle internetverkeer dat dit soort fraude mogelijk maakt. De partijen zijn blij dat zo'n gesprek er komt, maar vragen het kabinet ook te kijken hoe "compensatie alsnog wettelijk afgedwongen kan worden" als banken niet beloven te compenseren. Sommige banken compenseren bij fraude al, andere niet.

Daar moet één lijn in komen, vindt de Kamer. "Zonder dat de klant iets te verwijten valt worden zij financieel geruïneerd", zegt SP-Kamerlid Michiel van Nispen. "Banken mogen de slachtoffers niet in de kou laten staan. Tegelijkertijd moet de overheid zorgen voor betere opsporing, het geld moet teruggehaald worden bij de criminelen." Zijn PvdA-collega Henk Nijboer noemt de houding van de banken "stuitend". Het gaat volgens de sociaaldemocraat "om slachtoffers voor wie het onmogelijk was om deze vorm van fraude te doorzien. Dat zij nu niet kunnen rekenen op de steun van hun bank is onbegrijpelijk".

Meer uit Financieel

Topman: wapenfabrikant Rheinmetall kan 17 miljard waard worden

DÜSSELDORF (ANP) - De Duitse wapenfabrikant Rheinmetall verwacht de komende jaren flink meer waard te worden. De oorlog in Oekraïne zorgt voor een grote vraag naar munitie en pantservoertuigen, waardoor het bedrijf vorig jaar recordresultaten boekte. Volgens topman Armin Papperger zou de beurswaarde van Rheinmetall kunnen stijgen van 10,5 miljard euro naar 17 miljard euro.

5 uur geleden
Autobedrijven Tesla en GM bij winnaars op Wall Street

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met kleine winsten gesloten. De autobedrijven Tesla en General Motors (GM) stonden bij de winnaars. Beleggers op Wall Street reageerden positief op de aankondiging dat ook GM, bekend van Chevrolet en Hummer, de door Tesla ontwikkelde stekker voor elektrische auto's gaat gebruiken voor zijn voertuigen. Verder werd vooral gewacht op het rentebesluit van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve volgende week.

20 uur geleden
Kyiv: krimp economie in eerste kwartaal minder sterk dan gedacht

KYIV (ANP/RTR/DPA) - De economie van Oekraïne is in het eerste kwartaal van dit jaar met 10,5 procent gekrompen in vergelijking met een jaar eerder vanwege de Russische invasie van het land. Maar daarmee valt de krimp wel minder sterk uit dan eerder werd gevreesd, aldus de Oekraïense minister van Economische Zaken Joelia Sviridenko.

22 uur geleden
Europese gasprijs fors omhoog, mede door warm weer

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De Europese gasprijs is vrijdag flink gestegen, mede door het warme weer in grote delen van Europa waardoor er meer vraag is naar stroom voor bijvoorbeeld airconditioners en ventilatoren. Maar ook tekenen van toenemende concurrentie vanuit Azië voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) zorgen voor een stijgende prijs.

23 uur geleden
PPG geeft toe en sluit cao-akkoord voor 10 procent meer loon

UTRECHT (ANP) - Medewerkers van verffabrikant PPG krijgen een tiende meer loon. Dat hebben het Amerikaanse bedrijf en vakbond FNV afgesproken na weken van stakingen. Daarbij werd bij vestigingen in Amsterdam, Den Bosch, Tiel en Uithoorn het werk neergelegd.

1 dag geleden
AEX-index licht lager weekend in, IMCD onderuit

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag met een kleine min het weekend ingegaan. Beleggers namen geen grote risico's voorafgaand aan de rentevergaderingen van de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB) die volgende week worden gehouden. Verder was op het Damrak chemicaliëndistributeur IMCD een opvallende daler na een winstwaarschuwing van het Britse speciaalchemieconcern Croda International.

1 dag geleden
Man (53) uit Aerdenhout langer vast voor dividendstrippen

AERDENHOUT (ANP) - Een 53-jarige man uit de gemeente Aerdenhout, die dinsdag is aangehouden door de FIOD, blijft veertien dagen langer vastzitten op verdenking van het doen van onjuiste aangiften dividendbelasting en het zogeheten dividendstrippen. De man werd vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank in Amsterdam, die het voorarrest heeft verlengd.

1 dag geleden