Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet: minder omvliegen door herinrichting luchtruim

Kabinet: minder omvliegen door herinrichting luchtruim

DEN HAAG (ANP) - Het Nederlandse luchtruim wordt zo heringericht dat vliegtuigen minder om hoeven te vliegen om de luchthavens Schiphol, Rotterdam en Lelystad te bereiken en langer op grote hoogte kunnen vliegen. Dat moet zorgen voor minder overlast en minder schade aan natuur en klimaat.

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) en staatssecretaris Barbara Visser (Defensie) melden dat aan de Tweede Kamer. Hun ontwerpbesluit wordt de komende tijd verder uitgewerkt. De herziening wordt vanaf 2023 stap voor stap doorgevoerd.

Doordat vliegtuigen straks gerichter van en naar de luchthavens vliegen, verbruiken zij volgens het kabinet naar verwachting 8 procent minder brandstof. Daarmee neemt ook de uitstoot van CO2, stikstof en fijnstof af. Gelijkmatiger stijgen en dalen en langer hoog vliegen, zou zorgen voor zo'n 20 procent minder geluidshinder.

Om in het drukste gedeelte van het Nederlandse luchtruim meer ruimte te laten voor de burgerluchtvaart, komt een militair oefengebied in het zuidoosten te vervallen. Defensie krijgt daar een groter, grensoverschrijdend oefengebied in het noorden voor terug waar wordt samengewerkt met Duitsland.

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

JoMePi 1 week geleden
zouden ze daar wel naar toe willen ?

Meer uit Binnenland

Man die Westermoskee vernielde bracht Hitlergroet

AMSTERDAM (ANP) - Op beelden die de politie heeft verspreid van een man die in december vermoedelijk ramen vernielde van de Westermoskee in Amsterdam, is te zien hoe hij een Hitlergroet brengt. Dit deed hij meerdere malen, aldus de politie. Ook bespuugde hij het gebedshuis in Amsterdam-West en trapte hij tegen het gebouw.

9 minuten geleden
Eerste demonstranten dienen zich aan op Museumplein

AMSTERDAM (ANP) - De eerste demonstranten hebben zich zondagmiddag tegen 14.00 uur verzameld op het Museumplein in Amsterdam. Onder het mom van 'koffiedrinken' uiten ze hun protest tegen de coronamaatregelen.

12 minuten geleden
Minister blijft voor opening van grotere luchthaven Lelystad

AMSTERDAM (ANP) - Wat demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) betreft, gaat de opening van de uitgebreide luchthaven Lelystad gewoon door, ook al is door de coronacrisis het luchtvaartverkeer drastisch afgenomen. In het tv-programma Buitenhof zei ze dat "we nog niet weten hoe de luchtvaart zich gaat ontwikkelen maar dat we blijven vliegen, staat vast". Bovendien was volgens haar al gepland dat het aantal vluchten op Lelystad langzaam zal groeien nadat het is geopend. Na twee keer uitstel is dat voorzien in november.

26 minuten geleden
Veel politie op de been in Eindhoven en Amsterdam

EINDHOVEN/AMSTERDAM (ANP) - De politie is zondagmiddag massaal aanwezig in de binnenstad van Eindhoven en rondom het Museumplein in Amsterdam. Ze zijn paraat voor demonstraties die mogelijk gepaard kunnen gaan met geweld.

42 minuten geleden
Hugo de Jonge: brand in testlocatie Urk alle perken te buiten

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) vindt dat de brand in de coronateststraat op Urk zaterdagavond "alle perken te buiten" gaat. "Medewerkers zijn terecht ontdaan. Hun cruciale werk in de frontlinie van de crisis verdient respect en waardering. Niets anders", reageert De Jonge op Twitter.

1 uur geleden
In hele land 3600 boetes en 25 arrestaties voor negeren avondklok

DEN HAAG (ANP) - In het hele land zijn zaterdagavond en -nacht 3600 boetes uitgedeeld voor het niet naleven van de avondklok. In totaal zijn 25 personen aangehouden, onder meer omdat ze weigerden te vertrekken of geweld pleegden.

2 uur geleden
Zo'n 100 weggebruikers in Midden-Nederland beboet om avondklok

UTRECHT (ANP) - De politie heeft zaterdagavond en in de nacht van zaterdag op zondag op de provinciale wegen in Midden-Nederland iets minder dan honderd boetes uitgeschreven voor het overtreden van de avondklok. Die gold zaterdagavond vanaf 21.00 uur voor het eerst vanwege het coronavirus.

2 uur geleden