
Kabinet mikt op versimpelen WIA in plaats van stelselherziening
DEN HAAG (ANP) - Het kabinet lijkt bij de verbetering van het arbeidsongeschiktheidsstelsel te kiezen voor een vereenvoudiging van het bestaande systeem en niet voor een ingrijpende stelselherziening. In een brief over het hoofdpijndossier geeft minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken) aan dat hij hier nog niet direct vergaande besluiten over neemt. Hij wacht eerst een "maatschappelijk en politiek" gesprek af.
Wel is voor de NSC-minister duidelijk wat het "startpunt" wordt van dat gesprek. Het kabinet wil de WIA versimpelen en wil dat er minder regelingen zijn. Het vereenvoudigen van de WIA was ook een van de scenario's die de Onafhankelijke Commissie Toekomst Arbeidsongeschiktheidsstelsel (OCTAS) had aangedragen. Maar Van Hijum kijkt ook naar aspecten uit de andere routes die OCTAS had aanbevolen.
De kern van de versimpeling is het verdwijnen van verschillen tussen diverse 'uitkeringsregimes'. De meeste uitkeringen zijn erop gericht dat de ontvanger weer snel aan het werk gaat. Maar er is ook een regeling voor volledige en langdurige arbeidsongeschiktheid. Van Hijum denkt eraan die laatste af te schaffen. Voor mensen die nu langdurig arbeidsongeschikt zijn, zou dit leiden tot een lagere uitkering, erkent de bewindsman. "Ook vervalt een deel van de zekerheid over hun inkomen", omdat ze geen re-integratieverplichtingen hebben. Een van de regelingen voor gedeeltelijk arbeidsongeschikten verdwijnt mogelijk ook.
'Nieuw evenwicht'
Dit alles leidt tot een "hele stevige vereenvoudiging van de uitkeringsregimes". Maar de versimpeling kent wel ingrijpende gevolgen en gaat bijvoorbeeld ten koste van de gerichtheid van het stelsel. "De noodzaak om het stelsel eenvoudiger te maken en houdbaar voor de toekomst, vind ik echter zwaar wegen", schrijft Van Hijum. "Daarbij passen dergelijke stevige maatregelen."
Volgens het kabinet is het vooral belangrijk dat mensen worden aangemoedigd weer (meer) te gaan werken als ze dit kunnen. Van Hijum zegt te zoeken naar een "nieuw evenwicht" met enerzijds prikkels om te werken en anderzijds genoeg zekerheid en rust om de zoektocht naar werk mogelijk te maken.
Veel moet nog worden uitgewerkt en besloten, benadrukt de bewindsman. Bijna elke ingreep leidt tot hogere kosten, hoewel vereenvoudiging ook tot besparing kan leiden. Dit zal allemaal afhangen van de invulling. Het versimpelen van het huidige stelsel kost volgens OCTAS 1 tot 2 miljard euro per jaar, nog afgezien van de kosten voor de overgang.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Demissionair onderwijsminister Eppo Bruins (NSC) denkt dat het "helemaal niet makkelijk" wordt voor oppositiepartijen om met alternatieve dekking voor de onderwijsbegroting te komen. Verschillende partijen willen onder andere een bezuiniging op een regeling voor kwetsbare kinderen schrappen. Bruins erkent maandag voor aanvang van de ministerraad dat die bezuiniging "een heel lelijke" is, maar kan nog niets toezeggen. "We gaan zien hoever we komen."
16 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Teun Struycken (Justitie) wil het vervroegd vrijlaten van gevangenen vanwege een gebrek aan cellen het liefst tot een minimum beperken. Dat heeft de NSC-bewindsman gezegd voor aanvang van de ministerraad. Daarin wordt een omstreden voorstel besproken om gedetineerden maximaal twee weken eerder te laten gaan. Nu is dat hoogstens vijf dagen.
16 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Mona Keijzer (Wonen, Asiel) heeft nog geen garantie dat een strengere asielwet het deze week haalt. "Er is nog geen witte rook", zei Keijzer daarover na contact met verscheidene Kamerleden. Onder meer het CDA laat doorschemeren tegen te zullen stemmen: de partij steunt het idee van de wet, maar volgens partijleider Henri Bontenbal leidt die in deze vorm tot chaos.
17 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken) is nog niet enthousiast over de wens van de Tweede Kamer om het minimumjeugdloon sneller te laten stijgen dan het kabinet van plan is. Hij onderschrijft het doel van de aangenomen motie, maar is kritisch over de manier waarop de indieners de ingreep willen betalen.
17 uur geledenDEN HAAG (ANP) - NSC-Kamerlid Sander van Waveren wil dat het dagelijks bestuur alsnog onderzoek gaat doen naar het lekken van vertrouwelijke informatie over het onderzoek naar oud-Kamervoorzitter Khadija Arib. Dat laat de partij weten. Het presidium besloot afgelopen vrijdag om dat niet te doen.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Caspar Veldkamp van Buitenlandse Zaken wil dat de Europese Unie sancties oplegt aan Israëlische kolonisten die met geweld proberen Palestijnen te verjagen uit de Westelijke Jordaanoever. Op X zegt hij de toename van het geweld te veroordelen.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Rosanne Hertzberger keert namens NSC terug in de Tweede Kamer. Ze volgt haar partijgenoot Daniëlle Jansen op, die minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is geworden. Ze zegt dat ze terugkeert omdat NSC niet meer met de PVV in een coalitie zit.
3 dagen geleden