Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet mikt op grotere gasvoorraad, meer niet-Russische import

Kabinet mikt op grotere gasvoorraad, meer niet-Russische import

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil voor de komende winter meer gas importeren uit andere landen en zorgen dat de gasopslagen goed gevuld zijn. Zo moet Nederland voor de energievoorziening minder afhankelijk worden gemaakt van Rusland. Daarnaast wil het kabinet versneld verduurzamingsmaatregelen treffen om het gasverbruik te verminderen.

Voor bedrijven is het door de hoge prijzen nu niet aantrekkelijk om gasopslagen helemaal te vullen. Daarom wordt gewerkt aan maatregelen om te zorgen dat toch voldoende reserves worden aangelegd. Gedacht wordt aan bijvoorbeeld een vulverplichting of aan het afdekken van prijsrisico's door de overheid.

"We zien al langere tijd dat de gasmarkt niet goed functioneert", zegt klimaat- en energieminister Rob Jetten. "Na de coronapandemie zijn de prijzen flink gestegen en zijn bedrijven onvoldoende bezig geweest gasvoorraden te vullen." We hebben volgens de bewindsman "geluk gehad" dat het geen heel koude winter is geweest.

Winterperiode

De Europese Commissie wil graag dat alle gasopslagen voor minimaal 90 procent gevuld zijn als de volgende winterperiode begint. "Dat is ook onze inzet", zegt Jetten. Hij denkt dat verleiden alleen daarbij niet voldoende zal zijn, en dat ook dwingender maatregelen nodig zijn. De overheid neemt dan de financiƫle risico's op zich.

Daarnaast moet snel de importcapaciteit voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) worden vergroot. Mogelijkheden daarbij zijn uitbreiding van een bestaande LNG-terminal in de haven van Rotterdam en de inzet van een drijvende lng-opslag in de Eemshaven. Beide opties worden nog verder uitgewerkt.

Het kabinet denkt er verder aan de energiebesparingsplicht voor bedrijven aan te scherpen. Ook komt er een campagne om de mogelijkheden tot energiebesparing, bijvoorbeeld door betere woningisolatie, bij huishoudens onder de aandacht te brengen.

Meer uit Binnenland

Gaswinning stopt na zestig jaar, maar nog geen feest in Groningen

GRONINGEN (ANP) - Na zestig jaar stopt zondag de gaswinning in Groningen, vanwege de aardbevingsrisico's en het leed dat de inwoners is aangedaan. Maar omdat in uitzonderlijke gevallen de kans bestaat dat de gaskraan komend jaar toch weer wordt opengezet, vinden velen in de provincie het nog geen tijd voor een feestje.

2 uur geleden
Duizenden mensen willen stoppen met roken in tiende Stoptober

DEN HAAG (ANP) - Duizenden mensen gaan de komende vier weken proberen om van hun verslaving aan sigaretten af te komen. Ze doen mee aan Stoptober, dat voor de tiende keer wordt gehouden.

2 uur geleden
Grote brand in schuur op Texel

OOSTEREND (ANP) - In een schuur in Oosterend op het eiland Texel is in de nacht van zaterdag op zondag een grote brand uitgebroken. Brandweereenheden van het vasteland zijn opgeroepen om de eenheden op het eiland te ondersteunen, laat de veiligheidsregio weten.

3 uur geleden
Caroline van der Plas ziet af van medley met De Bevers in Ahoy

ROTTERDAM (ANP) - Caroline van der Plas ziet op het laatste moment af van het zingen van een boerenmedley in Rotterdam Ahoy tijdens De Bevers Live, met John de Bever. De twee schietpartijen in Rotterdam waren voor de BBB-leider aanleiding om niet meer mee te doen aan de twee concerten.

10 uur geleden
Nabestaanden schietpartijen Rotterdam willen geen stille tocht

ROTTERDAM (ANP) - De directe nabestaanden van de slachtoffers die donderdag zijn omgekomen bij de twee schietpartijen in Rotterdam willen geen stille tocht. Dat zei Rosa Jansen van Slachtofferhulp Nederland zaterdagavond in EenVandaag. Ook vragen de nabestaanden mensen die iets willen organiseren, dat in samenspraak met de nabestaanden te doen, aldus Jansen.

11 uur geleden
Nog drie verdachten opgepakt na mogelijk schietincident Coevorden

COEVORDEN (ANP) - De politie heeft nog drie mannen aangehouden na een mogelijk schietincident in Coevorden zaterdagochtend. Onder hen is de vermoedelijke schutter. De drie zijn overgebracht naar het bureau voor verhoor. Eerder op zaterdag pakte de politie al een minderjarige jongen op.

11 uur geleden
Ruim 340.000 vogels gespot bij vogeltelling, spreeuw bovenaan

ZEIST (ANP) - Tijdens de jaarlijkse internationale vogeltelling hebben liefhebbers zaterdag ruim 340.000 vogels gespot. Volgens Vogelbescherming Nederland zijn er "zeker geen records" gebroken, maar is de uitslag gezien de weersomstandigheden "niet slecht". Zoals vaker staat de spreeuw in ons land bovenaan de tellijst, met ruim 77.000 exemplaren.

12 uur geleden