Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet: meer zekerheid voor ouders in nieuw stelsel kinderopvang

Kabinet: meer zekerheid voor ouders in nieuw stelsel kinderopvang

DEN HAAG (ANP) - Een nieuw financieringsstelsel voor de kinderopvang moet ouders meer zekerheid bieden en het risico op hoge terugvorderingen wegnemen. Het demissionaire kabinet denkt dat directe financiering daarvoor de beste oplossing is, in plaats van het huidige stelsel waarin ouders de opvang zelf betalen en daar een toeslag voor ontvangen.

Belangrijke details laat verantwoordelijk minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) evenwel aan een volgend kabinet. Dat zal bijvoorbeeld moeten beslissen of de eigen bijdrage die ouders betalen inkomensonafhankelijk wordt, zoals het huidige kabinet oorspronkelijk had afgesproken, of toch niet. Beide opties worden uitgewerkt.

Het nieuwe stelsel moet "meer zekerheid en minder risico voor ouders" opleveren, zegt Van Gennip. "We hebben belangrijke stappen gezet, zodat een volgend kabinet het uiteindelijke besluit kan nemen. In de tussentijd blijven we hard werken aan verbeteringen binnen het kinderopvangstelsel voor ouders."

Vurige wens

Vervanging van de kinderopvangtoeslag door een stelsel van directe financiering was een vurige wens van dit kabinet toen het begin 2022 aantrad. Dit was mede ingegeven door het geruchtmakende schandaal rond de kinderopvangtoeslag, waarin tienduizenden ouders in de problemen kwamen met torenhoge en naar later bleek onterechte terugvorderingen.

Het plan om de kinderopvang voor iedereen bijna gratis te maken bleek lastiger uitvoerbaar dan gehoopt, daarom werd de invoering uitgesteld van 2025 naar op zijn vroegst 2027. Dat jaartal acht Van Gennip nog altijd haalbaar, maar het is niet langer aan dit demissionaire kabinet om te beslissen over zo'n grote stelselwijziging.

De minister gaat er komende week wel over in debat met de Tweede Kamer. Zij proeft daar naar eigen zeggen "een behoefte om echt iets te doen aan die kinderopvangtoeslag". Zekerheid vooraf is voor ouders het allerbelangrijkste, drukt zij de Kamer alvast op het hart.

Meer uit Politiek

Eurocommissaris Hoekstra krijgt uitbreiding van zijn taak

BRUSSEL (ANP) - Eurocommissaris Wopke Hoekstra krijgt er tijdelijk een taak bij. De portefeuille 'Transport' wordt toegevoegd aan zijn functie als Klimaatcommissaris. Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen heeft dat beslist omdat de Eurocommissaris voor Transport, Adina Valean, met haar taak stopt.

3 uur geleden
Minister Wiersma van Landbouw begint charmeoffensief in Brussel

BRUSSEL (ANP) - Minister Femke Marije Wiersma van Landbouw begint met een "charmeoffensief" in Brussel, heeft ze gezegd bij aankomst van haar eerste vergadering met haar collega-ministers van Landbouw uit de 27 EU-lidstaten.

4 uur geleden
Adema: gepolst door Van der Plas om opnieuw minister te worden

AMERSFOORT (ANP) - Oud-landbouwminister Piet Adema (ChristenUnie) zegt dat hij door BBB-leider Caroline van der Plas "informeel gepolst" is om opnieuw minister te worden. Dat was wel al voor de Tweede Kamerverkiezingen, geeft Adema aan in een interview in het Nederlands Dagblad.

7 uur geleden
Schoof benadrukt veiligheid voor alle politici na aanslag Trump

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof heeft zondag contact gehad met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) over de aanslag op Donald Trump. De NCTV en de inlichtingendienst monitoren de situatie in Nederland en als er noodzakelijke maatregelen nodig zijn dan worden die genomen, zei Schoof zondagmiddag tegen verzamelde pers bij het ministerie van Algemene Zaken. "Wij moeten er met elkaar voor zorgen dat politici hun werk vrij, ongestoord en veilig kunnen doen."

22 uur geleden
SP-leider Dijk: politiek geweld is onacceptabel

DEN HAAG (ANP) - In een korte verklaring op X spreekt SP-leider Jimmy Dijk zich uit tegen de aanslag op Donald Trump tijdens een campagnebijeenkomst. "Politiek geweld is onacceptabel", schrijft Dijk. Hij wenst Trump en de anderen die gewond zijn geraakt "een snel herstel" toe.

1 dag geleden
Baudet: godzijdank mislukte laffe aanslag op Trump

DEN HAAG (ANP) - FVD-leider Thierry Baudet is opgelucht dat Donald Trump de aanval op hem tijdens een campagnebijeenkomst heeft overleefd. "Godzijdank mislukte deze laffe aanslag op president Trump." Volgens Baudet is het "de zoveelste daad van geweld richting rechtse, patriottische politici" en gaat "de demonisering alle perken te buiten".

1 dag geleden
Van der Plas: aanval op Trump mag niet gebagatelliseerd worden

DEN HAAG (ANP) - BBB-leider Caroline van der Plas noemt de aanval op Donald Trump "verschrikkelijk". Dat schrijft ze op X. "Fysiek mag hij dan "in orde" zijn, het is en blijft een moordaanslag." De BBB-leider vindt dat "een aanslag op iemands leven nooit mag worden gebagatelliseerd".

1 dag geleden