Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet: meer ruimte voor rechter om te videobellen met verdachte

Kabinet: meer ruimte voor rechter om te videobellen met verdachte

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat rechters meer mogelijkheden geven om verdachten tijdens een rechtszaak te horen via een videoverbinding vanuit de gevangenis. Dat heeft minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) mede namens collega-minister Dilan Yeşilgöz (Justitie) bekendgemaakt.

Videobellen kan nu al als er veel risico en onveiligheid rond de zitting in de rechtbank zou zijn, maar de rechter kan dat straks ook beslissen als er gevaar voor ontsnapping dreigt tijdens het transport van de gedetineerde naar de rechtbank. Het besluit betekent volgens Weerwind "dat transportbewegingen van gedetineerden uit penitentiaire inrichtingen aanzienlijk verminderd kunnen worden. Dat betekent meer veiligheid voor de samenleving".

Het is aan een rechter zelf om hiertoe te beslissen en het zal bij hoge uitzondering gebeuren, is de verwachting. "De rechter heeft het laatste woord", aldus Weerwind, en "kan gemotiveerd aangeven: ik kies ervoor om via video de verdachte te horen".

Het besluit is mede genomen om de kans op ontsnappingspogingen te verkleinen. "Je ziet dat de georganiseerde misdaad alles bekijkt en alle mogelijkheden invult om een verdachte mogelijkerwijs gedurende transportbewegingen te bevrijden", zegt Weerwind. Daarom zijn "heldere en duidelijke maatregelen" nodig.

Meer uit Politiek

Deel Kamer kijkt na harde woorden in enquêterapport naar zichzelf

DEN HAAG (ANP) - Een deel van de partijen in de Tweede Kamer wijst ook op de eigen rol na de harde woorden van de enquêtecommissie naar het fraudebeleid. De Kamer voerde zijn taken niet goed uit en heeft niet voorkomen dat mensen werden vermorzeld door het fraudebeleid van de overheid.

37 minuten geleden
Commissievoorzitter: rapport kan en mag niet in la verdwijnen

DEN HAAG (ANP) - Het parlementaire-enquêterapport over het fraudebeleid van de overheid "kan en mag niet in een la verdwijnen". Daarvoor is het onderwerp te belangrijk en zijn de conclusies te ernstig, vindt commissievoorzitter Michiel van Nispen, die zich overigens niet kan voorstellen dat het gebeurt.

40 minuten geleden
Timmermans vindt dat rechtse partijen aan de slag moeten gaan

DEN HAAG (ANP) - PVV, VVD, NSC en BBB moeten zorgen dat er snel een kabinet komt, zei Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA) na zijn gesprek met informateur Kim Putters. Die spreekt maandag en dinsdag vrijwel alle fractieleiders in de Tweede Kamer over de formatie.

1 uur geleden
Enquêtecommissie vond het 'spannend' journalisten de maat te nemen

DEN HAAG (ANP) - Het was niet makkelijk om in het parlementaire-enquêterapport ook de pers als speler in fraudeschandalen te noemen en kritisch te zijn op de media, zegt commissievoorzitter Michiel van Nispen. "U mag best weten: het is best spannend om ook kritisch te zijn op journalisten." Toch was het wel belangrijk om de rol van de media te benoemen. Het past de commissie niet om aanbevelingen richting de media te doen, aldus de voorzitter tijdens een persconferentie. Hij hoopt wel op reflectie door de beroepsgroep zelf.

2 uur geleden
CNV roept overheid op naar totale toeslagenstelsel te kijken

UTRECHT (ANP) - Vakbond CNV wil dat de overheid snel kijkt naar het totale toeslagen- en inkomstenstelsel en er alles aan doet om het vertrouwen van burgers weer te herstellen. Uit onderzoek van de parlementaire-enquêtecommissie naar de fraudeaanpak komt naar voren dat de overheid nog altijd blind is voor mensen en hun rechten.

2 uur geleden
Advocaat toeslagenaffaire: wanneer volgen veranderingen?

DEN HAAG (ANP) - Het rapport van de parlementaire-enquêtecommissie over het fraudebeleid van de overheid bevestigt opnieuw wie er tekortschoten, zegt advocaat Sébas Diekstra, die naar aanleiding van de toeslagenaffaire een procedure begon tegen de Belastingdienst. "Maar de cruciale vraag blijft wanneer de werkelijk fundamentele veranderingen doorgevoerd zullen worden die noodzakelijk zijn om te voorkomen dat dit morgen opnieuw gebeurt."

2 uur geleden
Bosma: enquêtecommissie houdt Kamer 'bikkelhard' spiegel voor

DEN HAAG (ANP) - De parlementaire-enquêtecommissie houdt de Tweede Kamer zelf een spiegel voor en "zegt bikkelhard: de Kamer heeft gefaald" bij de fraudeaanpak, reageert Kamervoorzitter Martin Bosma op de publicatie van het rapport. Er ligt volgens hem ook een duidelijke opdracht voor de Tweede Kamer, die een grote rol wordt toebedeeld in het nietsontziende beleid tegen fraudeurs.

2 uur geleden