Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Kabinet mag niet minder doen aan klimaatverandering'

'Kabinet mag niet minder doen aan klimaatverandering'

AMSTERDAM (ANP) - Ondanks de coronacrisis willen Nederlanders niet dat het kabinet minder gaat doen om de klimaatverandering aan te pakken. Dat meldt I&O Research op basis van een onderzoek dat afgelopen weekend werd gedaan onder 2342 mensen. Nederlanders maken zich zelfs iets meer zorgen om de uitstoot van broeikasgassen dan voordat het coronavirus Nederland bereikte, aldus het onderzoeksbureau.

Vorige week vrijdag maakte het kabinet bekend voorlopig niet met nieuwe maatregelen te komen om de CO2-uitstoot te verminderen wegens de coronacrisis. Maar ondanks het virus en de verregaande maatregelen zijn zorgen over het klimaat toegenomen, van 65 procent in februari naar 71 procent in maart. Van de ondervraagden wil 77 procent dat het kabinet ongeveer even veel, meer of veel meer doet tegen klimaatverandering. Dat is ongeveer evenveel als een maand eerder.

Uit een ander onderzoek van I&O Research, uitgevoerd in februari onder 2196 Nederlanders, blijkt dat Nederlanders zich gemiddeld genomen niet duurzamer zijn gaan gedragen ten opzichte van een jaar geleden. Het onderzoeksbureau spreekt van een paradox. "Mensen hebben goede intenties, maar het maakt nog geen verschil."

Bedrijfsleven

Net als vorig jaar verwachten Nederlanders het meeste effect van regelgeving van de overheid richting het bedrijfsleven (58 procent) of technologische ontwikkelingen en innovaties (62 procent).

Milieudefensie noemt het "bemoedigend dat zoveel mensen het klimaat onder deze moeilijke omstandigheden niet zijn vergeten". Het kabinet maakte onlangs duidelijk nu niet aan nieuwe maatregelen te werken die de CO2-uitstoot verminderen. "Een slecht idee", vindt directeur van Milieudefensie Donald Pols. Hij pleit ervoor om bij het economische herstel na de coronacrisis duurzaamheid voorop te zetten. "Economische steun moet bestaan uit investeringen die goed zijn voor mens èn milieu. Laten we het economische herstelpakket duurzaam inrichten en zo beide crises tegelijk aanpakken."

Door de coronacrisis is de uitstoot van CO2 en andere schadelijke stoffen op korte termijn lager. Er is weinig verkeer op de weg en ook de industrie draait op een lager pitje dan normaal. Het RIVM becijferde onlangs nog dat als deze situatie zo'n tien weken zou aanhouden, een afname van 3 tot 6 megaton CO2 te verwachten is. Dat is tussen de 1,5 en 3 procent van de totale Nederlandse uitstoot.

Meer uit Binnenland

Duizenden mensen willen stoppen met roken in tiende Stoptober

DEN HAAG (ANP) - Duizenden mensen gaan de komende vier weken proberen om van hun verslaving aan sigaretten af te komen. Ze doen mee aan Stoptober, dat voor de tiende keer wordt gehouden.

4 minuten geleden
Grote brand in schuur op Texel

OOSTEREND (ANP) - In een schuur in Oosterend op het eiland Texel is in de nacht van zaterdag op zondag een grote brand uitgebroken. Brandweereenheden van het vasteland zijn opgeroepen om de eenheden op het eiland te ondersteunen, laat de veiligheidsregio weten.

1 uur geleden
Caroline van der Plas ziet af van medley met De Bevers in Ahoy

ROTTERDAM (ANP) - Caroline van der Plas ziet op het laatste moment af van het zingen van een boerenmedley in Rotterdam Ahoy tijdens De Bevers Live, met John de Bever. De twee schietpartijen in Rotterdam waren voor de BBB-leider aanleiding om niet meer mee te doen aan de twee concerten.

7 uur geleden
Nabestaanden schietpartijen Rotterdam willen geen stille tocht

ROTTERDAM (ANP) - De directe nabestaanden van de slachtoffers die donderdag zijn omgekomen bij de twee schietpartijen in Rotterdam willen geen stille tocht. Dat zei Rosa Jansen van Slachtofferhulp Nederland zaterdagavond in EenVandaag. Ook vragen de nabestaanden mensen die iets willen organiseren, dat in samenspraak met de nabestaanden te doen, aldus Jansen.

8 uur geleden
Nog drie verdachten opgepakt na mogelijk schietincident Coevorden

COEVORDEN (ANP) - De politie heeft nog drie mannen aangehouden na een mogelijk schietincident in Coevorden zaterdagochtend. Onder hen is de vermoedelijke schutter. De drie zijn overgebracht naar het bureau voor verhoor. Eerder op zaterdag pakte de politie al een minderjarige jongen op.

9 uur geleden
Ruim 340.000 vogels gespot bij vogeltelling, spreeuw bovenaan

ZEIST (ANP) - Tijdens de jaarlijkse internationale vogeltelling hebben liefhebbers zaterdag ruim 340.000 vogels gespot. Volgens Vogelbescherming Nederland zijn er "zeker geen records" gebroken, maar is de uitslag gezien de weersomstandigheden "niet slecht". Zoals vaker staat de spreeuw in ons land bovenaan de tellijst, met ruim 77.000 exemplaren.

9 uur geleden
Streefbedrag van 60.000 euro binnen voor nabestaanden schietpartij

ROTTERDAM (ANP) - Het streefbedrag van 60.000 euro voor de familie van de 39-jarige vrouw en haar 14-jarige dochter die omkwamen door de schietpartij in Rotterdam, is gehaald. De actie op de site GoFundMe was vrijdag opgezet door een bekende van de familie.

10 uur geleden