
'Kabinet mag niet minder doen aan klimaatverandering'
AMSTERDAM (ANP) - Ondanks de coronacrisis willen Nederlanders niet dat het kabinet minder gaat doen om de klimaatverandering aan te pakken. Dat meldt I&O Research op basis van een onderzoek dat afgelopen weekend werd gedaan onder 2342 mensen. Nederlanders maken zich zelfs iets meer zorgen om de uitstoot van broeikasgassen dan voordat het coronavirus Nederland bereikte, aldus het onderzoeksbureau.
Vorige week vrijdag maakte het kabinet bekend voorlopig niet met nieuwe maatregelen te komen om de CO2-uitstoot te verminderen wegens de coronacrisis. Maar ondanks het virus en de verregaande maatregelen zijn zorgen over het klimaat toegenomen, van 65 procent in februari naar 71 procent in maart. Van de ondervraagden wil 77 procent dat het kabinet ongeveer even veel, meer of veel meer doet tegen klimaatverandering. Dat is ongeveer evenveel als een maand eerder.
Uit een ander onderzoek van I&O Research, uitgevoerd in februari onder 2196 Nederlanders, blijkt dat Nederlanders zich gemiddeld genomen niet duurzamer zijn gaan gedragen ten opzichte van een jaar geleden. Het onderzoeksbureau spreekt van een paradox. "Mensen hebben goede intenties, maar het maakt nog geen verschil."
Bedrijfsleven
Net als vorig jaar verwachten Nederlanders het meeste effect van regelgeving van de overheid richting het bedrijfsleven (58 procent) of technologische ontwikkelingen en innovaties (62 procent).
Milieudefensie noemt het "bemoedigend dat zoveel mensen het klimaat onder deze moeilijke omstandigheden niet zijn vergeten". Het kabinet maakte onlangs duidelijk nu niet aan nieuwe maatregelen te werken die de CO2-uitstoot verminderen. "Een slecht idee", vindt directeur van Milieudefensie Donald Pols. Hij pleit ervoor om bij het economische herstel na de coronacrisis duurzaamheid voorop te zetten. "Economische steun moet bestaan uit investeringen die goed zijn voor mens èn milieu. Laten we het economische herstelpakket duurzaam inrichten en zo beide crises tegelijk aanpakken."
Door de coronacrisis is de uitstoot van CO2 en andere schadelijke stoffen op korte termijn lager. Er is weinig verkeer op de weg en ook de industrie draait op een lager pitje dan normaal. Het RIVM becijferde onlangs nog dat als deze situatie zo'n tien weken zou aanhouden, een afname van 3 tot 6 megaton CO2 te verwachten is. Dat is tussen de 1,5 en 3 procent van de totale Nederlandse uitstoot.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Aant Jelle Soepboer is "van intentie" om zijn zetel terug te geven aan NSC nu bekend is geworden dat hij bij de Tweede Kamerverkiezingen in oktober de lijsttrekker wordt van de Fryske Nasjonale Partij (FNP). Het Kamerlid bevestigt na berichtgeving van De Telegraaf dat hij "in goed overleg" met NSC heeft besloten dat de twee functies niet te combineren zijn. Hij is nog bezig met de "praktische uitwerking", maar verwacht de Kamer begin september te verlaten.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Jeugdzorginstellingen kunnen soms niet anders dan een jongere tijdelijk opsluiten om de veiligheid van het kind en de medewerkers te garanderen, ziet staatssecretaris Judith Tielen (Jeugd, VVD). Het is wettelijk verboden om kinderen op te sluiten, maar volgens Tielen blijkt dat in de praktijk niet altijd haalbaar. "De onmacht die medewerkers voelen, waardoor ze zich gedwongen voelen om iets te doen wat ze eigenlijk niet willen, een jongere opsluiten, daar moeten we een evenwicht in vinden."
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal incidenten waarbij ouderen worden opgelicht door criminelen die zich voordoen als agenten blijft stijgen. In het eerste halfjaar van 2025 waren er 6496 incidenten, tegen 8329 in heel 2024. Per dag ziet de politie ongeveer 35 babbeltrucs met nepagenten. De politie start een landelijke campagne tegen deze vorm van oplichting, waarbij ouderen slachtoffer worden van babbeltrucs.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De optredens van PVV-leider Geert Wilders bij lokale protesten tegen asielzoekerscentra helpen niet, vindt minister David van Weel (Asiel, VVD). Hij is voorzichtig in zijn kritiek en gaat niet mee in de typering van "geroeptoeter" van NSC-vicepremier Eddy van Hijum. Maar "het zou goed zijn als iedereen zich hield bij waar die over gaat", vindt Van Weel.
1 uur geledenTUBBERGEN (ANP) - De veertien burgemeesters in de regio Twente roepen het Rijk in een brandbrief op om strengere regels op te stellen voor sektes. Ze willen onder meer dat sekteleiders en misbruik harder aangepakt kunnen worden en dat er een nieuw meldpunt komt.
1 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Reizigers voor het ritje tussen metrostation Meijersplein/Airport en Rotterdam The Hague Airport kunnen binnenkort in een zelfrijdende bus stappen. Het is volgens het samenwerkingsverband met onder meer de RET, Rotterdam The Hague Airport en gemeente Rotterdam voor het eerst dat een automatisch rijdende bus op de openbare weg rijdt in Nederland.
1 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Bij een kop-staartbotsing tussen twee trams in Rotterdam zijn vrijdagochtend acht mensen lichtgewond geraakt. Drie van hen moesten naar het ziekenhuis. Hun verwondingen lijken niet ernstig, zegt een politiewoordvoerder. "Dan moet je denken aan hechtingen."
1 uur geleden