
Kabinet mag experimenteren met nieuw stembiljet bij verkiezingen
DEN HAAG (ANP) - Kiezers in een aantal gemeenten kunnen bij komende verkiezingen hun stem uitbrengen op een ander type stembiljet. Nu ook de Eerste Kamer heeft ingestemd met een tijdelijke wet die experimenteren met andere stemformulieren mogelijk maakt, kan het kabinet verder met de ontwikkeling van een nieuw model. Het is de bedoeling dat via de proeven in de praktijk ervaring wordt opgedaan met een ander biljet, dat kleiner en handzamer moet worden dan het huidige stembiljet.
Het kabinet wil toe naar een nieuw stemformulier, omdat het huidige stembiljet erg groot is door de vele partijen en namen die erop staan. Het biljet is voor kiezers, voor stembureauleden én voor tellers onhandig en onpraktisch geworden. Vooral oudere mensen of mensen met een (visuele) beperking hebben er last van. Ook bij de telling is de kans op fouten groter met het grote stembiljet dat lastig is open te vouwen en te lezen.
Het is niet duidelijk hoe een nieuw model stembiljet er precies uit zal gaan zien. Over een nieuw ontwerp moeten de beide Kamers zich nog over uitspreken, voordat het experiment kan beginnen. De minister van Binnenlandse Zaken zal per verkiezing een of meer gemeenten aanwijzen waar een nieuw stembiljet kan worden uitgeprobeerd. De gemeenteraad moet daarmee vooraf wel instemmen.
Kiezers in het buitenland
Rond de zomer maakt minister Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken) bekend bij welke verkiezing het experiment zal beginnen.
Het wetsvoorstel kreeg steun van PvdA, GroenLinks, D66, SP, PvdD, SGP, ChristenUnie, CDA, VVD en 50PLUS. Tegen een ander stembiljet waren de fractie-Nanninga, fractie-Otten, PVV, FVD en fractie-Frentrop. De OSF was afwezig.
Verder besloot de senaat dat kiezers in het buitenland mogen blijven stemmen op de manier zoals die sinds 2014 tijdelijk gangbaar is. Ze krijgen voor de landelijke en Europese verkiezingen een stembiljet per e-mail toegestuurd en ze moeten die per post retourneren. Deze procedure wordt nu definitief.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De opgestapte BBB-gedeputeerde Jurie van den Berg in Flevoland zal volgens zijn partij "zo kort als mogelijk gebruikmaken van de wachtgeldregeling". Volgens een verklaring van de partij gaat Van den Berg snel op zoek naar nieuw werk, waardoor hij geen wachtgeld meer nodig heeft.
1 uur geledenSTRAATSBURG (ANP) - Wopke Hoekstra is nagenoeg verzekerd van zijn benoeming als klimaatman van de Europese Commissie. De klimaatspecialisten van het Europees Parlement hebben zich woensdagochtend achter hem geschaard. De steun van de christendemocraten, sociaaldemocraten, liberalen en groenen en daarmee het parlement is daardoor binnen.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het fokken en houden van bijtgevaarlijke honden moet verboden worden als het aan de VVD ligt. Daarmee verschuift de partij van standpunt. Eerder vonden de liberalen dat eerst andere maatregelen moesten worden geprobeerd, zoals een landelijk registratiesysteem, voordat ze konden instemmen met een verbod.
7 uur geledenLELYSTAD (ANP) - BBB-gedeputeerde Jurie van den Berg in de provincie Flevoland is opgestapt. Dat heeft een woordvoerder van de griffie in Flevoland gemeld. Van den Berg stond zwaar onder druk. Volgens oppositiepartij Sterk Lokaal Flevoland kende de BBB-gedeputeerde uit Urk de bestuurlijke procedures niet en miste hij dossierkennis.
17 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De wijzigingsvoorstellen van BBB voor de spreidingswet zijn door een Kamermeerderheid verworpen. Voor de stemmingen herhaalde BBB-voorvrouw Caroline van der Plas dat haar fractie daarom tegen de wet gaat stemmen, die asielzoekers eerlijk over gemeenten moet verdelen. De wet heeft daarmee wel in de Tweede Kamer voldoende steun, maar krijgt hoogstwaarschijnlijk in de Eerste Kamer geen meerderheid.
19 uur geledenDEN HAAG (ANP) - In de Eerste Kamer lijkt zich een meerderheid af te tekenen voor de invoering van een bindend correctief referendum, zo bleek dinsdag tijdens een debat erover. De BBB, met zestien zetels de grootste partij in de senaat, zei "in principe" voorstander te zijn, aldus fractievoorzitter Ilona Lagas.
19 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Pieter Omtzigt "mist" de voorzitter van zijn partij Nieuw Sociaal Contract (NSC) Hein Pieper. Dat antwoordde hij op de vraag of hij liever had dat Pieper bij de partij was gebleven. Pieper trad maandag af vanwege een volgens de partij afgehandeld arbeidsconflict van negentien jaar geleden. Hij besloot zelf om te stoppen, omdat hij niet wil dat NSC de dupe wordt van de discussie. Het partijbestuur liet het onderzoek naar de melding uitvoeren door een onafhankelijke derde.
19 uur geleden