Kabinet mag briefstemmen beperkt houden tot 70-plussers
DEN HAAG (ANP) - Het kabinet mag de mogelijkheid om bij de Tweede Kamerverkiezingen per post te stemmen beperkt houden tot alleen 70-plussers. Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald.
De Partij voor de Dieren was naar de rechter gestapt om af te dwingen dat ook andere kiezers die extra gevaar lopen bij een coronabesmetting per post mogen stemmen. Maar die vordering wijst de voorzieningenrechter af.
Als de rechter het kabinet zou opdragen de maatregel uit te breiden naar andere groepen, zou dat neerkomen op een bevel tot het maken van wetgeving. "En zo'n opdracht aan de wetgever mag de rechter niet geven." Daarom is alleen beoordeeld of de maatregel zoals die nu luidt door de beugel kan. "Dat is het geval."
Meer risico
Het kabinet staat 70-plussers toe per post te stemmen, omdat mensen vanaf die leeftijd meer risico lopen ernstig ziek te worden door het coronavirus. De PvdD wil dat ook jongere mensen met een zwakke gezondheid die gelegenheid krijgen, maar die groep is volgens het kabinet veel moeilijker af te bakenen.
De rechter vindt het om die reden gerechtvaardigd dat de overheid dat onderscheid maakt. Het enige alternatief zou zijn om briefstemmen voor iedereen mogelijk te maken, maar het zou onmogelijk zijn om dat tijdig te realiseren.
Stembureaus
Verder merkt de rechter op dat het kabinet zich heeft ingespannen om het stemmen op de stembureaus veilig te laten verlopen. Zo kan op veel plekken ook al op 15 en 16 maart worden gestemd en mogen mensen dit keer drie stemmen bij volmacht uitbrengen in plaats van twee.
"We kunnen doorgaan met de voorbereidingen voor deze bijzondere verkiezingen zoals we dat hadden voorzien", reageert minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken. "Mooi dat de rechter dat bevestigd heeft."
De Partij voor de Dieren "betreurt de uitspraak" en laat weten die nog nader te bestuderen. De partij blijft erbij dat het in strijd is met het gelijkheidsbeginsel om alleen mensen van 70 jaar en ouder toe te staan per post te stemmen, en vreest dat daardoor mensen niet gaan stemmen terwijl zij dat wel zouden willen.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Volgens minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) hebben "zo'n vierhonderd" mensen zich in Libanon gemeld om te worden gerepatrieerd. Van die groep voldoen inmiddels "ruim tweehonderd" mensen aan de voorwaarden om mee te mogen met de vliegtuigen van Defensie, aldus de bewindsman.
38 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De oppositie heeft NSC hard aangevallen op het kabinetsbesluit om een groep Afghaanse bewakers en beveiligers toch niet over te laten komen naar Nederland. De coalitiepartijen lijken de gelederen gesloten te houden. Derk Boswijk (CDA) zag vooral "rook en mist" in de antwoorden van NSC.
41 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet laat onderzoeken hoe het kan dat de overheid structureel meer inkomsten heeft dan voorspeld. Deze negatieve ramingen zorgen er samen met de begrotingsafspraken voor dat de staatsschuld flink terugloopt. Maar de politiek heeft eigenlijk steeds meer geld dan waar ze van uit mag gaan, klinkt de kritiek uit de Kamer. Minister van Financiën Eelco Heinen roept een expertgroep in het leven "die het verschil tussen ramingen en realisaties nader gaat onderzoeken".
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Onderwijsminister Eppo Bruins zou eigenlijk meer geld willen uitgeven aan onderzoek en innovatie, maar dat is door de krappe overheidsfinanciën volgens hem niet mogelijk. Hij wil vasthouden aan de Europese norm dat de overheid en het bedrijfsleven 3 procent van de economie (bbp) in onderzoek en innovatie steken. Maar hij geeft toe dat die uit zicht blijft door de bezuinigingen van circa 1 miljard euro op hoger onderwijs. Dat leidde tijdens een debat over onderzoeks- en wetenschapsbeleid weer tot verbazing bij de oppositie.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De lokale VVD-fracties in Den Haag, Leeuwarden, Alkmaar, Groningen en Enschede dringen er bij de NS op aan om voor maandag aangekondigde sit-in-acties op stations in hun gemeente in te perken waar mogelijk. Meerdere pro-Palestijnse actiegroepen zijn van plan op 7 oktober op zestien stations in het land een sit-in te houden. De VVD-politici vinden dat respectloos en onverdraagzaam, onder meer omdat het op die datum een jaar geleden is dat Hamas een dodelijke aanval uitvoerde in Israël. Ook vrezen zij dat reizigers zich onveilig voelen door de acties en dat looproutes worden geblokkeerd.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De coalitiepartijen steunen de bezuinigingen die onderwijsminister Eppo Bruins wil doorvoeren, maar ze willen wel weten hoe in het hoger onderwijs het geld precies wordt uitgegeven. In een debat verwezen PVV en VVD naar een opiniestuk van een hoogleraar die stelde dat slechts een derde van het budget wordt besteed aan onderzoek en onderwijs. De rest zou gaan naar ondersteunende zaken. Als dat klopt, dan vindt de VVD dat "onwenselijk", zei Kamerlid Claire Martens-America.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De AIVD en MIVD vinden "het zeer waarschijnlijk" dat een ander land achter de recente grote politiehack zit. De inlichtingen- en veiligheidsdiensten hebben de politie daarover geïnformeerd, meldt justitieminister David van Weel in een Kamerbrief. De politie heeft direct beveiligingsmaatregelen getroffen nadat ze hiervan op de hoogte was gesteld, schrijft hij.
1 dag geleden