Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet maakt zelf wet voor verantwoord en duurzaam ondernemen

Kabinet maakt zelf wet voor verantwoord en duurzaam ondernemen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet had gehoopt dat de Europese Commissie volgende week met een voorstel zou komen voor maatschappelijk verantwoord en duurzaam ondernemen. Maar nu dat in Brussel opnieuw is uitgesteld, gaat demissionair minister Tom de Bruijn (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) aan de slag met nationale wetgeving.

De Bruijn zei donderdag in de Kamer "zeer teleurgesteld" te zijn over het uitstel. Hij hoopt nog steeds dat er Europese wetgeving komt, omdat dat veel effectiever is en voor een gelijk speelveld voor het bedrijfsleven zorgt. Hij hoopt door nationale wetgeving in de steigers te zetten de druk op de Europese Commissie op te voeren om alsnog snel met een voorstel te komen.

Bedrijven moeten zich al houden aan OESO-richtlijnen die stellen dat ondernemingen naast mensenrechten ook werknemersrechten en het milieu moeten respecteren. Over de naleving hiervan maakt de overheid vrijwillige afspraken met bedrijven. De Bruijn wil dit nu vastleggen in wetgeving waarmee bedrijven worden verplicht zich hieraan te houden.

De Kamer is blij met de stap van de bewindsman. Het is "een belangrijk signaal" naar de EU, meent Tom van der Lee van GroenLinks. Christine Teunissen van de Partij voor de Dieren zei "zeer verheugd" te zijn over het besluit van de minister. Die zei wel dat het even tijd kost om zo'n wet te maken en dat het aan een nieuw kabinet is om die te implementeren.

Meer uit Financieel

Shell en Equinor gaan nauw samenwerken in Brits deel Noordzee

LONDEN (ANP) - Shell en het Noorse Equinor gaan hun Britse offshore olie- en gasactiviteiten samenvoegen in een nieuw bedrijf. Daarin zullen de twee bedrijven elk een belang van 50 procent hebben.

4 minuten geleden
Aandacht voor val Franse regering en opmars bitcoin op beurzen

AMSTERDAM (ANP) - Op de Europese beurzen gaat de aandacht donderdag onder meer uit naar de val van de Franse regering en de opmars van de bitcoin. Het Franse parlement heeft een motie van wantrouwen aangenomen tegen minister-president Michel Barnier. Het is voor het eerst sinds 1962 dat in Frankrijk op deze manier een premier wordt weggestuurd. Het is nu aan Barnier om zijn ontslag in te dienen bij de president. Barnier wekte wrevel met zijn plannen voor forse bezuinigingen en belastingverhogingen, die het Franse begrotingstekort en de schuldenlast moeten verkleinen.

26 minuten geleden
Aantal bezorgers in vier jaar tijd met 75 procent gestegen

AMSTERDAM (ANP) - Het aantal pakket- en maaltijdbezorgers is in vier jaar tijd met 75 procent gestegen. Vorig jaar werkten er naar schatting zo'n 124.000 bezorgers, vier jaar eerder waren dit er nog 71.000. Dat blijkt uit cijfers van het UWV.

53 minuten geleden
Bitcoin voor het eerst meer dan 100.000 dollar waard

SINGAPORE (ANP/RTR/AFP) - De waarde van de bitcoin is in de nacht van woensdag op donderdag voor het eerst de 100.000 dollar gepasseerd. Omstreeks 03.43 uur was 's werelds bekendste cryptomunt 101.094 dollar (ongeveer 96.090 euro) waard. De waarde van de bitcoin zit al langer in de lift, sinds Donald Trump de Amerikaanse presidentsverkiezingen heeft gewonnen. Beleggers verwachten dat onder leiding van Trump de regelgeving rond cryptovaluta in de Verenigde Staten zal worden versoepeld.

4 uur geleden
Bonden schorten stakingen bij Heineken op

UTRECHT (ANP) - FNV en CNV schorten stakingen bij Heineken op. De vakbonden en bierbrouwer gaan weer in gesprek over een nieuwe cao. Eerder kwamen ze er niet uit, waarna FNV en CNV sinds november acties organiseerden bij de brouwerijen, op de kantoren en bij de verkooptak van Heineken.

9 uur geleden
Wall Street boekt winst na positief rapport over economie VS

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag hoger gesloten. Een rapport van de Federal Reserve wees op toenemend optimisme bij Amerikaanse bedrijven. Jerome Powell, voorzitter van de centralebankenkoepel, zei in een speech dat de economie van de Verenigde Staten in een goede staat verkeert.

10 uur geleden
Airbus schrapt minder banen dan eerder aangekondigd

MÜNCHEN (ANP/RTR) - De Europese vliegtuigfabrikant Airbus schrapt minder banen bij zijn divisie voor de ruimtevaart- en defensiesector. Eerder kondigde het concern aan 2500 arbeidsplaatsen op te heffen, maar nu gaat het om iets meer dan 2000. Dat staat gelijk aan ongeveer 5 procent van al het personeel van de op een na grootste divisie van het bedrijf.

10 uur geleden