Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet legt plannen met coronaherstelfonds voor aan Kamer

Kabinet legt plannen met coronaherstelfonds voor aan Kamer

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet heeft maandag aan de Tweede Kamer voorgelegd wat het wil gaan doen met de Europese miljarden die bedoeld zijn voor herstel na de coronacrisis. Het gaat om in totaal 39 plannen, zowel investeringen als hervormingen, op onder meer het gebied van klimaat, volkshuisvesting, digitalisering en de arbeidsmarkt.

De EU-lidstaten hebben afspraken gemaakt over een fonds ter waarde van 750 miljard euro. In eerste instantie zou Nederland 5,8 miljard euro krijgen, maar dit valt waarschijnlijk ruim een miljard lager uit omdat de Nederlandse economie het beter deed dan verwacht. Op aandringen van Nederland zelf eist Brussel in ruil voor het herstelgeld ook hervormingen van de lidstaten.

Het conceptvoorstel bevat geen nieuwe plannen maar uitsluitend maatregelen die ook in het coalitieakkoord staan, hier en daar met wat nadere uitwerking. Tijdens de kabinetsonderhandelingen werd al rekening gehouden met het geld uit het zogenoemde herstel- en veerkrachtfonds. De ruimte voor de oppositie om met eigen voorstellen te komen, lijkt dan ook beperkt.

Investeringen

Het kabinet denkt aan investeringen in onder meer duurzame energie, quantumtechnologie en kunstmatige intelligentie. Ook terugdringing van de stikstofbelasting op de natuur staat op de agenda, net als investeringen in zorg en onderwijs. Voorgestelde hervormingen betreffen bijvoorbeeld de belastingen op energie, vliegtickets en auto's, het pensioenstelsel en het tegengaan van belastingontwijking.

Alles bij elkaar opgeteld kosten deze plannen 7,7 miljard euro, meer geld dan waar Nederland aanspraak op kan maken. Dat is volgens minister Sigrid Kaag (Financiën) een bewuste keuze, die de Kamer in de gelegenheid stelt "accenten te leggen".

Woningbezitters hoeven niet te vrezen dat in ruil voor deze miljarden de hypotheekrenteaftrek moet worden afgeschaft. Kaags voorganger Wopke Hoekstra waarschuwde vorig jaar dat de Europese Commissie die hervorming, waar zij al jaren op aandringt, wel eens als voorwaarde zou kunnen stellen.

Woningmarkt

De huidige minister heeft de maatregel echter niet in haar plannen opgenomen. Zij rekent erop dat Brussel genoegen neemt met andere hervormingen die de op hol geslagen woningmarkt beter in balans moeten brengen, zoals de afschaffing van de schenkingsvrijstelling eigen woning.

Nederland is de laatste EU-lidstaat die nog plannen moet indienen voor het coronaherstelfonds. Dat komt mede door de lange kabinetsformatie. Het is de bedoeling dat het definitieve voorstel eind juli in Brussel ligt.

Meer uit Binnenland

Extinction Rebellion wil op Koningsdag weer de A10 op

AMSTERDAM (ANP) - Extinction Rebellion is van plan om zaterdag, op Koningsdag, weer de A10 bij Amsterdam te blokkeren, ter hoogte van het voormalige ING-kantoor. De actiegroep eist dat ING per direct stopt met het financieren van de fossiele industrie. De actievoerders willen vanaf 12.00 uur in het oranje gekleed een INGFossielVrijmarkt houden.

25 minuten geleden
Rover krijgt 120 klachten binnen over nieuwe samenreiskorting NS

AMERSFOORT (ANP) - Reizigersorganisatie Rover heeft in de afgelopen twee weken 120 klachten ontvangen over de nieuwe regels voor samenreiskorting van de NS. Reizigers klagen onder meer over "administratieve rompslomp, gebrek aan flexibiliteit en extra kosten".

29 minuten geleden
FNV: inlichtingenplicht bij uitkeringen moet op de schop

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV wil dat de Tweede Kamer ervoor zorgt dat de inlichtingenplicht bij uitkeringen wordt aangepast. FNV-vicevoorzitter Kitty Jong zegt dat de vakbond het "spuugzat" is dat mensen in Nederland die een beroep moeten doen op een uitkering telkens onder een vergrootglas komen te liggen. Dinsdag debatteert de Tweede Kamer over het rapport 'Blind voor mens en recht' van de parlementaire-enquêtecommissie Fraudebeleid en Dienstverlening.

3 uur geleden
Kamer praat over enquête naar 'vermorzelende' fraudeaanpak

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer gaat in debat over het verslag van de parlementaire-enquêtecommissie over het fraudebeleid van de afgelopen decennia, waardoor volgens de commissie "levens van mensen zijn vermorzeld". Ook de rol van het parlement zal besproken worden. De vraag is of de Tweede Kamer de conclusies onomwonden zal omarmen.

5 uur geleden
Nabestaanden en OM aan bod in hoger beroep kruisboogschutter

ARNHEM (ANP) - In het hoger beroep van Kenzo K. (31) uit Almelo, die terechtstaat voor het doodsteken van twee vrouwen en twee moordpogingen met een kruisboog, krijgen dinsdag de nabestaanden het woord. Vervolgens houdt de aanklager haar requisitoir, uitmondend in de strafeis.

5 uur geleden
Partijen leveren papierwerk Europese verkiezingen in bij Kiesraad

DEN HAAG (ANP) - Alle partijen die op 6 juni in Nederland willen meedoen aan de verkiezingen voor het Europees Parlement moeten dinsdag langs de Kiesraad. Daar moeten ze de formulieren inleveren die nodig zijn voor een plek op het stembiljet. Dat moet in persoon, en alle formulieren moeten geprint zijn. Het kabinet wil die procedure veranderen.

5 uur geleden
Vrijwilligerswerk terug op niveau van voor corona

DEN HAAG (ANP) - Bijna de helft van de Nederlanders van 15 jaar of ouder (49 procent) gaf in 2023 aan zich in de afgelopen twaalf maanden ten minste één keer vrijwillig te hebben ingezet voor een organisatie of vereniging. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarmee is het percentage vrijwilligers in Nederland terug op het niveau van voor corona. Gedurende de coronajaren deed gemiddeld 41 procent van de Nederlanders vrijwilligerswerk.

8 uur geleden