Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet legt plannen met coronaherstelfonds voor aan Kamer

Kabinet legt plannen met coronaherstelfonds voor aan Kamer

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet heeft maandag aan de Tweede Kamer voorgelegd wat het wil gaan doen met de Europese miljarden die bedoeld zijn voor herstel na de coronacrisis. Het gaat om in totaal 39 plannen, zowel investeringen als hervormingen, op onder meer het gebied van klimaat, volkshuisvesting, digitalisering en de arbeidsmarkt.

De EU-lidstaten hebben afspraken gemaakt over een fonds ter waarde van 750 miljard euro. In eerste instantie zou Nederland 5,8 miljard euro krijgen, maar dit valt waarschijnlijk ruim een miljard lager uit omdat de Nederlandse economie het beter deed dan verwacht. Op aandringen van Nederland zelf eist Brussel in ruil voor het herstelgeld ook hervormingen van de lidstaten.

Het conceptvoorstel bevat geen nieuwe plannen maar uitsluitend maatregelen die ook in het coalitieakkoord staan, hier en daar met wat nadere uitwerking. Tijdens de kabinetsonderhandelingen werd al rekening gehouden met het geld uit het zogenoemde herstel- en veerkrachtfonds. De ruimte voor de oppositie om met eigen voorstellen te komen, lijkt dan ook beperkt.

Investeringen

Het kabinet denkt aan investeringen in onder meer duurzame energie, quantumtechnologie en kunstmatige intelligentie. Ook terugdringing van de stikstofbelasting op de natuur staat op de agenda, net als investeringen in zorg en onderwijs. Voorgestelde hervormingen betreffen bijvoorbeeld de belastingen op energie, vliegtickets en auto's, het pensioenstelsel en het tegengaan van belastingontwijking.

Alles bij elkaar opgeteld kosten deze plannen 7,7 miljard euro, meer geld dan waar Nederland aanspraak op kan maken. Dat is volgens minister Sigrid Kaag (Financiën) een bewuste keuze, die de Kamer in de gelegenheid stelt "accenten te leggen".

Woningbezitters hoeven niet te vrezen dat in ruil voor deze miljarden de hypotheekrenteaftrek moet worden afgeschaft. Kaags voorganger Wopke Hoekstra waarschuwde vorig jaar dat de Europese Commissie die hervorming, waar zij al jaren op aandringt, wel eens als voorwaarde zou kunnen stellen.

Woningmarkt

De huidige minister heeft de maatregel echter niet in haar plannen opgenomen. Zij rekent erop dat Brussel genoegen neemt met andere hervormingen die de op hol geslagen woningmarkt beter in balans moeten brengen, zoals de afschaffing van de schenkingsvrijstelling eigen woning.

Nederland is de laatste EU-lidstaat die nog plannen moet indienen voor het coronaherstelfonds. Dat komt mede door de lange kabinetsformatie. Het is de bedoeling dat het definitieve voorstel eind juli in Brussel ligt.

Meer uit Binnenland

Nederland krijgt berisping EU om niet naleven drinkwaterrichtlijn

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie heeft Nederland een berisping gegeven vanwege het niet naleven van de EU-drinkwaterrichtlijn. Nederlandse wetgeving voorziet niet genoeg in toezicht op de kwaliteit van drinkwater, concludeert de Commissie in een zogenoemde aanmaningsbrief. Ook moet Nederland beter vastleggen hoe het toegang tot schoon drinkwater wil en zal bevorderen.

22 minuten geleden
Protestmars van Egypte naar Gaza afgelast, activisten naar huis

CAIRO (ANP) - De Global March to Gaza is voor nu afgelast, zo laten initiatiefnemers van de protestmars vanuit Egypte weten. Meerdere activisten die wilden deelnemen zijn aangehouden door de Egyptische autoriteiten en zijn het land uitgezet. De Nederlandse tak van de organisatie zegt plannen te maken voor nieuwe acties in de toekomst, zodat ze daarmee kunnen opkomen voor de Palestijnen.

35 minuten geleden
Tientallen schrijvers nemen afstand van KKR om 'genocide in Gaza'

AMSTERDAM (ANP) - Tientallen Nederlandse schrijvers nemen stellig afstand van "alle Israëlische investeringen" van investeringsmaatschappij KKR, die recent het Nederlandse uitgeversconcern VBK overnam. De 83 auteurs "veroordelen ondubbelzinnig de voortdurende genocide in Gaza en de Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden". Zij willen dat S&S, het moederbedrijf van VBK, er bij KKR op aandringt "zijn investeringen in de Israëlische oorlogsindustrie van de hand te doen".

37 minuten geleden
Jubileum Simone van der Vlugt met 25e boek in bestsellerlijst

AMSTERDAM (ANP) - Simone van der Vlugt viert deze week een bijzonder jubileum. Voor de 25e keer in haar carrière staat een nieuw boek van Van der Vlugt in de wekelijkse bestsellerlijst. Haar roman Kruistocht van een koningin komt deze week binnen op plek 5 in De Bestseller 60, meldt boekenkoepel CPNB.

1 uur geleden
ANWB verwacht vanaf vrijdag drukte om festival A10 en NAVO-top

DEN HAAG (ANP) - De ANWB verwacht vanaf komende vrijdag extra drukte op de weg om het feest voor de 750e verjaardag van Amsterdam en de NAVO-top. Daarnaast zal recreatieverkeer ook voor extra files zorgen, verwacht de ANWB.

1 uur geleden
Nederlandse wandelaar dood teruggevonden in gebergte Cantabrië

FUENTE DÉ (ANP) - Een 70-jarige Nederlander is in de Noord-Spaanse bergen van de Picos de Europa na een moeilijke zoekactie dood teruggevonden. De man vertrok volgens plaatselijke media dinsdag voor een afdaling in de beroemde bergen in Cantabrië nadat hij met een kabelbaan omhoog was gegaan. Toen hij echter niet terugkeerde, sloeg een metgezel alarm.

1 uur geleden
Meeste scholen rondom World Forum dicht tijdens NAVO-top

DEN HAAG (ANP) - De meeste basisscholen rondom het World Forum in Den Haag sluiten tijdens de NAVO-top. Leerlingen van onder meer de Annie M.G. Schmidtschool, de Duinoordschool en Basisschool Statenkwartier zijn maandag tot en met woensdag vrij, omdat de scholen moeilijk bereikbaar zijn.

1 uur geleden