Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet laat verschillen in schadeaanpak Groningen onderzoeken

Kabinet laat verschillen in schadeaanpak Groningen onderzoeken

LOPPERSUM (ANP) - Het kabinet wil weten hoe het kan dat Groningers met vergelijkbare aardbevingsschade als gevolg van de gaswinning, niet altijd hetzelfde worden behandeld. Een externe commissie gaat onderzoek doen naar deze "moeilijk uitlegbare verschillen" in zowel de schadeafhandeling als de versterkingsoperatie. Dat meldt staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw).

De commissie moet uiterlijk in het tweede kwartaal van volgend jaar al advies uitbrengen over hoe deze verschillen kunnen worden weggenomen. Vijlbrief volgt daarmee een advies van voormalig werkgeversvoorman Bernard Wientjes, die zich op zijn verzoek gebogen heeft over de zogenoemde dorpenaanpak waarbij vier dorpen in de gemeente Eemsdelta versneld worden versterkt.

Vijlbrief constateert dat deze aanpak vorige maand "niet de start heeft gemaakt die we (...) hebben beloofd." Hij zegt daar boos over te zijn. "Ik had verwacht dat er nu al veel aannemers druk bezig zouden zijn." Dankzij het "goede werk" van Wientjes is wel nu al duidelijk waar verbeteringen nodig en mogelijk zijn, aldus de staatssecretaris.

Wientjes adviseert onder meer om de regie over de dorpenaanpak beter te stroomlijnen, met procedures die "eenvoudiger en mensgerichter" zijn. Dat moet gaan zorgen voor snellere beslissingen. Ook raadt hij aan bewoners meer inspraak te geven, ook omdat dit kan bijdragen aan herstel van vertrouwen in de overheid.

Meer uit Politiek

EU-kapitaalmarkttoezicht à la carte voor kabinet 'serieuze optie'

GENT (ANP) - Minister van Financiën Steven van Weyenberg wil niet langer wachten met het overdragen van het toezicht op de kapitaalmarkt aan de Europese Unie. Nu een aantal EU-landen zich daartegen blijft verzetten, voelt hij er wel voor om met een paar lidstaten alvast te beginnen. Dat is "een serieuze optie", zei Van Weyenberg na overleg met EU-collega's.

3 uur geleden
Kamermeerderheid belooft Oekraïne in verklaring blijvende steun

DEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer heeft een verklaring ondertekend om Oekraïne "zolang dat nodig is" economisch en militair te blijven steunen. Twee jaar na de Russische invasie willen negen partijen, samen goed voor 98 van de 150 Kamerzetels, zo "een krachtig signaal afgeven dat Nederland pal achter Oekraïne blijft staan".

4 uur geleden
Informateur: samenwerking vereist 'gemeenschappelijke basis'

DEN HAAG (ANP) - Welke partijen ook samen gaan regeren, zij zullen dat vanuit een "gemeenschappelijke basis" moet gaan doen. Dat schrijft informateur Kim Putters in een brief aan alle fractievoorzitters in de Tweede Kamer. Hij noemt de democratische rechtstaat, een "solide financieel kader" en de internationale positie van Nederland als voorbeelden van zaken waar partijen het in grote lijnen over eens moeten zijn.

7 uur geleden
BBB wil niet dat Rutte vroeger vertrekt voor NAVO-topfunctie

DEN HAAG (ANP) - Als premier Mark Rutte wordt benoemd als hoogste baas van de NAVO, moet hij wat BBB betreft wel in het demissionaire kabinet blijven. "Hij moet Nederland niet, net als veel andere leden van zijn kabinet, achterlaten", zegt BBB-partijleider Caroline van der Plas tegen het ANP. Ze zegt dat haar partij er alles aan zal doen om snel een nieuw kabinet te formeren.

8 uur geleden
Nederland sluit veiligheidsakkoord voor tien jaar met Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Nederland sluit een bilateraal veiligheidsakkoord voor minstens tien jaar met Oekraïne, meldt demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken). De afgelopen week maakten onder meer Duitsland, Frankrijk en Denemarken ook al bekend soortgelijke overeenkomsten te hebben gesloten.

10 uur geleden
Van der Staaij: voortvarendheid nodig in kabinetsformatie

DEN HAAG (ANP) - Voormalig SGP-voorman Kees van der Staaij kijkt "met grote belangstelling, maar ook met onrust" naar het verloop van de kabinetsformatie. Hij mist voortvarendheid en waarschuwt dat het schadelijk is voor het vertrouwen in de overheid als het proces zich voortsleept.

11 uur geleden
Hoogleraar: dubbelrol Rutte niet onmogelijk, wel onwenselijk

DEN HAAG (ANP) - Als demissionair premier Mark Rutte wordt benoemd tot secretaris-generaal van de NAVO voordat er een nieuw kabinet is, kán Rutte premier blijven. De functie als hoogste baas van de NAVO is "niet per se onverenigbaar" met het premierschap, maar in de praktijk is dat wel onwenselijk, zegt Bert van den Braak, bijzonder hoogleraar parlementaire geschiedenis en parlementair stelsel. "Ik kan me niet voorstellen dat dit gaat gebeuren."

12 uur geleden