Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet laat onderzoek doen naar grenzen demonstratierecht

Kabinet laat onderzoek doen naar grenzen demonstratierecht

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet laat onafhankelijk onderzoek doen naar het demonstratierecht, heeft het vrijdag besloten. Directe aanleiding is het groeiend aantal demonstraties, waarbij actievoerders vaak bewust de grenzen van het recht opzoeken of overschrijden, of waarbij andere grondrechten of de nationale veiligheid in de knel kunnen komen. Dat schrijven de demissionaire ministers Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) en Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) aan de Tweede Kamer.

Onderzocht wordt of de huidige regels en voorwaarden nog voldoende aansluiten bij de actuele ontwikkelingen.

De Jonge staat voor het demonstratierecht, maar dat recht "biedt geen vrijbrief om doelbewust de regels te overtreden en de belangen van anderen aan te tasten", benadrukt de minister. "Als we hiervoor wegkijken, lopen we het risico dat het draagvlak voor het demonstratierecht onder druk komt te staan."

Belangenafweging

Volgens hem is er nu weinig ruimte om een belangenafweging te maken tussen het demonstratierecht en andere grondrechten. Daardoor ontstaat volgens hem "de indruk dat grondrechten van de een belangrijker zijn dan die van de ander."

In toenemende mate zijn er protesten waarbij de grenzen van de wet worden opgezocht en overschreden, ziet Yeşilgöz. Ze doelt onder meer op het blokkeren van snelwegen, het bezetten van delen van vliegvelden of brandstichting op of langs snelwegen die gevaarlijke verkeerssituaties veroorzaken. "Dat is niet alleen schadelijk, het vraagt ook een grote inzet van politieagenten die niet in de wijken hun belangrijke werk kunnen doen."

Overschrijden

Het onderzoek spitst zich toe op acties waarbij demonstranten de grenzen van de wet bewust opzoeken of zelfs overschrijden. Daarnaast wordt gekeken naar demonstraties waarbij grondrechten of de nationale veiligheid in het geding kunnen komen.

In het onderzoek wordt nadrukkelijk gekeken naar Europese regels, zoals het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM). Een artikel uit dat verdrag kent volgens De Jonge "ruimere afwegingsgronden dan wij op dit moment in de Nederlandse wet hebben staan", zei hij na afloop van de ministerraad.

Nationale veiligheid

Het EVRM biedt bijvoorbeeld ruimte om de nationale veiligheid als reden te gebruiken om demonstraties te beperken. Dat staat nu niet in de Nederlandse wetgeving. Het kabinet wil kijken of dit kan worden toegevoegd. Dan zou onder meer het risico op aanslagen kunnen worden meegewogen bij een eventueel demonstratieverbod.

Meer uit Politiek

Nederland levert Oekraïne pantserwagens met wapensysteem

DEN HAAG (ANP) - Nederland gaat het Oekraïense leger op korte termijn voorzien van meer pantservoertuigen. De zogeheten YPR-voertuigen beschikken over bewapening die de bemanning van binnenuit kan besturen. "Zo kunnen de voertuigen ook vuursteun leveren op het slagveld", legt Defensie uit.

12 uur geleden
Kamerleden snappen niets van condoleances EU-kopstuk aan Iran

DEN HAAG (ANP) - De condoleances die voorzitter Charles Michel van de Europese Raad namens de EU heeft aangeboden aan Iran na de dood van president Ebrahim Raisi, zijn verkeerd gevallen bij een groot deel van de Tweede Kamer. Veel partijen vinden dat Michel voorbijgaat aan het leed van de slachtoffers van het Iraanse regime en hun nabestaanden.

13 uur geleden
Plasterk wordt geen premier namens de PVV in nieuw kabinet

DEN HAAG (ANP) - Ronald Plasterk is niet langer beschikbaar om minister-president te worden in het nieuwe kabinet van PVV, VVD, NSC en BBB. De voormalig PvdA-minister, die als verkenner en informateur meehielp dit kabinet tot stand te brengen, bevestigt op X een bericht met die strekking van De Telegraaf.

16 uur geleden
Kamerleden rouwen niet om dood van 'de slager van Teheran'

DEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerleden laten weten niet rouwig te zijn om de dood van de Iraanse president Ebrahim Raisi, die is omgekomen door een helikoptercrash. Zij benadrukken de misdaden van het autoritaire en streng islamitische Iraanse regime. Meerdere Kamerleden wijzen daarbij op zijn bijnaam: "de slager van Teheran".

19 uur geleden
Politiek mag wensdenken, zegt Van der Plas na kritiek op akkoord

DEN HAAG (ANP) - Caroline van der Plas wijst de kritiek van de hand dat in het hoofdlijnenakkoord plannen zitten waarvan de haalbaarheid onzeker is. Andere partijen hebben bijvoorbeeld twijfels bij het voornemen van de nieuwe coalitie om een uitzonderingspositie (opt-out) te bedingen in de Europese Unie op migratiebeleid. "Wat is er mis met wensdenken zolang je denkt dat die wens gaat lukken?", zegt de BBB-leider te gast bij Buitenhof.

1 dag geleden
Remkes vindt dat Plasterk geen premier moet worden

DEN HAAG (ANP) - VVD-prominent en oud-informateur Johan Remkes vindt dat Ronald Plasterk geen premier moet worden. Zaterdag publiceerde NRC wederom over mogelijke misstanden rondom een patentaanvraag door Plasterk voor kankervaccins, die hem financieel en juridisch in problemen kunnen brengen. "Als daar inderdaad stevige verwijten te maken zijn, dan wordt het wel een hele lastige. Ik zou zelf mijn conclusies trekken", zei Remkes bij WNL op Zondag.

1 dag geleden
Advocaat doet aangifte tegen Plasterk om valsheid in geschrifte

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse advocaat Henri Sarolea heeft afgelopen donderdag aangifte gedaan tegen Ronald Plasterk, die in beeld zou zijn om premier te worden. De advocaat bevestigt dat na berichtgeving van NRC. Volgens Sarolea heeft de wetenschapper en oud-PvdA-bewindsman zich schuldig gemaakt aan valsheid in geschrifte en overtreding van de Wet op de economische delicten.

2 dagen geleden