
Kabinet laat niets heel van koopkrachtplannen Tweede Kamer
DEN HAAG (ANP) - Het kabinet maakt korte metten met de plannen van de Tweede Kamer voor koopkrachtverbetering. De moties die na de Algemene Politieke Beschouwingen zijn aangenomen en de begroting voor ruim 4,1 miljard euro moeten vertimmeren, zijn onvoldoende of niet deugdelijk gedekt. Het begrotingstekort zou bovendien boven de drie procent uitkomen, wat volgens Europese regels niet mag, schrijft minister Sigrid Kaag (Financiën) aan de Kamer.
In de Kamerbrief staat per motie aangeven waar het aan schort. Zo deugt de dekking niet voor de wens van onder meer de VVD om de benzine- en dieselaccijns in 2024 niet te verhogen en de energiebelasting voor huishoudens structureel met 200 miljoen euro te verlagen. Die bestaat deels uit incidentele en structurele middelen, en als het nodig is een greep uit het Nationaal Groeifonds. Bovendien hebben vooral de hogere inkomens baat bij dit voorstel, omdat zij meer brandstof verbruiken. Verder rijden huishoudens minder in dieselauto's.
De extra verhoging van het minimumloon met 1,7 procent per 2024 kost zo'n 1,2 miljard euro structureel per jaar. Daarvan gaat circa 0,7 miljard euro extra naar de AOW, waaraan de verhoging van het minimumloon is gekoppeld. Deze "bijzondere verhoging" van het minimumloon vergt een wetswijziging en is per 1 januari bovendien niet mogelijk, schrijft Kaag. Invoering per 1 juli is bovendien een risico voor mensen die toeslagen ontvangen. Als zij meer verdienen, moeten zij mogelijk een deel van de toeslagen die zij eerder in het jaar kregen weer terugbetalen.
Koopkrachtpakket
Het CDA-voorstel om overstappende vliegreizigers te belasten en van dat geld de energierekening voor huishoudens te verlagen kan ook op kritiek rekenen. Het plan zou pas ingaan vanaf 1 januari 2025, waardoor volgend jaar een gat op de begroting zou ontstaan. Ook de dekking van het voorstel om prijsstijgingen in het openbaar vervoer tegen te gaan, deugt niet. De motie vraagt om een eenmalige investering, maar voor de jaren daarna is geen geld. Ook het verhogen van de kinderbijslag met 250 miljoen euro "is niet conform de begrotingsregels omdat derving van inkomsten aan de uitgavenkant wordt gedekt", schrijft Kaag.
Dat het kabinet zeer kritisch is op de plannen, betekent niet dat er nu niets van terecht komt. Het is nu aan de Kamer om de kritiek te verwerken in eventuele wijzigingsvoorstellen (amendementen) op de begroting. Die kunnen zij indienen tijdens de Algemene Financiële Beschouwingen volgende week.
Het kabinet had zelf in de Miljoenennota een koopkrachtpakket gepresenteerd van structureel 2 miljard euro, mét dekking.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De hogere NAVO-norm, waar ook Nederland komende week op inzet tijdens de top van het militaire bondgenootschap in Den Haag, leidt de komende jaren tot bezuinigingen en stilstand. Dat heeft SP-leider Jimmy Dijk gezegd in een toespraak bij een door de partij georganiseerde 'Top voor Vrede' in Den Haag.
9 minuten geledenNIEUWEGEIN (ANP) - GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans blijft bij de oproep van zijn fractie om tijdelijk geen wapens te leveren aan Israël, ook niet als die bedoeld zijn ter verdediging van burgers tegen raketaanvallen. De redenering daarachter is "sluitend" hield hij de PvdA-leden voor aan het begin van hun partijcongres. "Maar ik heb gezien wat dit aan pijn en verdriet heeft veroorzaakt", zei hij ook.
5 uur geledenAMERSFOORT (ANP) - JA21-leider Joost Eerdmans ziet veel kansen voor zijn partij nu Geert Wilders met zijn PVV het kabinet heeft laten vallen. Vooral een samenwerking met VVD en CDA ziet hij wel zitten. Nederland is door deze stap van Wilders weer "helemaal terug bij af", zei Eerdmans zaterdag in Amersfoort op de Algemene Ledenvergadering van zijn partij. Hij verwelkomde daar ook Ingrid Coenradie die als staatssecretaris van Justitie namens de PVV in het kabinet zat en vrijdag aangaf zich bij JA21 aan te sluiten.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland is er geen voorstander van om het theocratische bewind in Iran omver te werpen. Dat zei demissionair minister-president Dick Schoof vrijdag op zijn wekelijkse persconferentie in Nieuwspoort. "Ik denk dat regimewisselingen primair aan het volk zelf zijn", aldus de partijloze premier.
22 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Frans Timmermans wordt opnieuw lijsttrekker van GroenLinks-PvdA bij de Tweede Kamerverkiezingen, meldt de partij. Van de bijna 20.000 leden die hun stem uitbrachten in de lijsttrekkersverkiezing, steunde 78,7 procent Timmermans. Tegenkandidaten waren er niet.
22 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Partijleider Rob Jetten (38) wordt opnieuw lijsttrekker voor zijn partij. De leden van D66 moeten zich er formeel nog over uitspreken, maar Jetten kreeg als enige kandidaat voldoende ondersteuningsverklaringen om aan een lijsttrekkersverkiezing mee te kunnen doen.
22 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Als klimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR) een dag voor de NAVO-top de A44 blokkeren, "dan zullen ze de consequenties daarvan ondervinden". Dat heeft justitieminister David van Weel (VVD) gezegd. "Wij tolereren vanwege de veiligheid van deze belangrijke gasten heel weinig in de verstoring van de bewegingen van deze regeringsleiders. Doe het niet."
1 dag geleden