Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet laat financiële plannen niet afhangen van formatie

Kabinet laat financiële plannen niet afhangen van formatie

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet werkt onverminderd door aan de voorjaarsnota, daar heeft de formatie geen invloed op, zeggen demissionair minister Steven van Weyenberg en staatssecretaris Marnix van Rij (beiden Financiën). De bewindslieden hebben de nieuwe informateurs vrijdagmiddag verteld hoe ver zij zijn met deze jaarlijks terugkerende bijstelling in de begroting. Van Weyenberg en Van Rij sluiten niet uit dat hun financiële plannen later worden omgegooid nadat de formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB een akkoord hebben bereikt.

De bewindslieden zeggen dat het informateursduo Elbert Dijkgraaf en Richard van Zwol alleen heeft geïnformeerd naar het proces van de voorjaarsnota en niet naar de inhoud ervan. Van Weyenberg vindt het ook verstandig dat de formatie hier geen invloed op heeft. "Wij maken de voorjaarsnota. En zij maken de nieuwe regering", zegt hij.

Als de formerende partijen later vragen hebben over de inhoud dan "gaan wij daar natuurlijk naar kijken", zegt Van Weyenberg, al blijft hij dan wel "rolvast".

Papierversnipperaar

Dat hun plannen mogelijk later in de papierversnipperaar belanden omdat de formerende partijen een andere richting kiezen, nemen de bewindslieden voor lief. "Die kunnen dan alles wijzigen wat het huidige kabinet heeft gedaan. Dat heet democratie", zegt Van Weyenberg. "Alleen tot het moment dat het nieuwe kabinet er is, werkt het huidige kabinet wel door."

Van Rij en Van Weyenberg verwachten de voorjaarsnota 26 april te publiceren. De informateurs hebben tot half mei de tijd gekregen voor hun opdracht.

Meer uit Politiek

GroenLinks en PvdA voor gezamenlijke fractie Amsterdam per 2026

AMSTERDAM (ANP) - GroenLinks (GL) en de Partij van de Arbeid (PvdA) in Amsterdam willen na de gemeenteraadsverkiezingen van 2026 gezamenlijk verder in één fractie in de raad. De leden van beide partijen hebben via een digitale peiling "met een grote meerderheid hun enthousiasme uitgesproken voor verregaande samenwerking", aldus de Amsterdamse PvdA. Het definitieve besluit volgt in september via een referendum.

1 dag geleden
Minister Veldkamp stelt Jordanië gerust na rel over tweet Wilders

DEN HAAG (ANP) - Minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) heeft tegenover zijn Jordaanse collega benadrukt dat het Nederland nog steeds achter de tweestatenoplossing staat, waarbij een veilig Israël en levensvatbare Palestijnse staat in vrede naast elkaar bestaan. Hij hoopt zo een diplomatieke rel met het bevriende land snel de kop in te drukken.

1 dag geleden
Kamerleden: computerstoring laat zien dat weerbaarheid beter moet

DEN HAAG (ANP) - De computerstoring vrijdag in Nederland en andere landen legt een kwetsbaarheid bloot waar de overheid meer tegen moet doen, vinden verschillende Kamerleden. "We moeten toe naar een samenleving waarin de ziekenhuizen spoedeisende hulp kunnen aanbieden, bussen kunnen blijven rijden en vliegtuigen blijven vliegen op het moment dat de systemen uitvallen", vindt Jesse Six Dijkstra (NSC). Kamerleden van VVD en GroenLinks-PvdA pleiten ook voor maatregelen om de weerbaarheid te vergroten.

2 dagen geleden
Europese Commissie: EU-landen moeten internet beter beveiligen

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie heeft geen last van de wereldwijde internetstoring, zegt een woordvoerder tegen het ANP. Het is wel van "cruciaal belang" dat de EU-lidstaten hun internetbeveiligingscapaciteit vergroten. Ook vindt de Commissie dat de EU-landen hun inwoners bewuster moeten maken van het belang van internetbeveiliging.

2 dagen geleden
Veldkamp belt collega Jordanië na diplomatieke rel om tweet Wilders

DEN HAAG (ANP) - Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp belt later vrijdag met zijn Jordaanse evenknie naar aanleiding van een tweet van PVV-leider Geert Wilders. Dat zei de minister in het NOS Radio 1 Journaal.

2 dagen geleden
BuZa heeft last van storing, geen hinder bij andere ministeries

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft last van de wereldwijde computerstoring, bevestigt een woordvoerster na een rondgang door het ANP. Waar het departement precies last van heeft, kon ze nog niet zeggen.

2 dagen geleden
Diverse Europese landen willen migratiedeal zoals met Albanië

WOODSTOCK (ANP) - Verschillende Europese landen voelen voor vergelijkbare migratie-overeenkomsten zoals Italië die heeft gesloten met Albanië. Premier Dick Schoof zei na afloop van de top van de Europese Politieke Gemeenschap dat het hem op de top was opgevallen dat ook Albanië duidelijk had aangegeven deze constructie te willen.

2 dagen geleden