Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet komt voor Prinsjesdag met plan betere jeugdbescherming

Kabinet komt voor Prinsjesdag met plan betere jeugdbescherming

DEN HAAG (ANP) - Voor Prinsjesdag komen staatssecretaris Maarten van Ooijen (Jeugdzorg) en minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) met een "toekomstperspectief" voor het stelsel van jeugdbescherming. Dat zei Van Ooijen woensdagavond in een debat met de Kamer. "Dit stelsel staat onder zeer zware druk." De jeugdbescherming moet "op hoog tempo anders om kinderen betere zorg te geven en ouders een betere rechtsbescherming."

Van Ooijen reageerde daarmee op het eerder op de dag verschenen kritische rapport over de problemen bij de uitvoering van kinderbeschermingsmaatregelen en het haperende jeugdbeschermingsstelsel, waar uithuisplaatsingen van kinderen onder vallen. Er moet onmiddellijk worden ingegrepen, stelt het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) na evaluatie van de Wet herziening kinderbeschermingsmaatregelen. Het is de "derde noodklok" die wordt geluid over het stelsel van jeugdbescherming, zei Van Ooijen. "Die kennen we en we maken ons daar buitengewoon veel zorgen over."

De Raad voor Rechtsbescherming en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) trokken al eerder aan de bel. Zo stelde de IGJ recent dat er onvoldoende feitenonderzoek wordt gedaan als tot uithuisplaatsing wordt geadviseerd.

Urgentie

"De urgentie om het stelsel drastisch te verbeteren proeven wij zeer", zei Van Ooijen in de Kamer, waar diverse fracties het kabinet opriepen tot snelle actie. Eerder had Weerwind aangekondigd in november met verbeterplannen te komen. Veel te laat, vindt een groot deel van de Kamer. Zeker omdat de problemen al jaren spelen.

Tijdens gesprekken die de staatssecretaris de afgelopen periode met rechters heeft gevoerd - die het uiteindelijke besluit tot uithuisplaatsing nemen - werd hem op het hart gedrukt dat de beschikbaarheid van jeugdzorg goed moet worden geregeld. Vaak is er nu geen hulp voor kind en ouders beschikbaar. "Ik zet alles op alles om dat te regelen", zei Van Ooijen.

Een deel van de Kamer is kritisch op de beloften van de staatssecretaris. Al sinds 2019, toen de eerste rapporten over falende jeugdzorg en jeugdbescherming verschenen, werden grootse verbeterplannen door het toenmalige kabinet gelanceerd. Van verbetering is tot nu tot geen sprake. De bezuiniging van een half miljard euro op de jeugdzorg waartoe dit kabinet heeft besloten, moet - zeker na deze nieuwe publicatie - met Prinsjesdag van tafel worden gehaald, bepleitte onder meer GroenLinks.

Meer uit Binnenland

ProRail start maandagavond met herstel spoor in Zuid-Limburg

UTRECHT (ANP) - Spoorbeheerder ProRail hoopt dat het treinverkeer tussen Sittard en Maastricht in de loop van dinsdagochtend weer normaal kan rijden. Door de zware regenval ontstond zondagochtend een verzakking, waardoor er schade aan het spoor is ontstaan. Daardoor rijden sinds zondag minder treinen tussen de twee Limburgse steden.

14 minuten geleden
ANWB roept automobilisten op hele zomer Parijs te mijden

DEN HAAG (ANP) - De ANWB roept Nederlandse automobilisten op de hele zomer de wegen rondom Parijs te mijden. De organisatie volgt daarmee het dringende advies van de Franse politie, ook al zijn de Olympische Spelen nog niet begonnen.

2 uur geleden
Bedreigde vogelsoort heeft gebroed op de Hoge Veluwe

OTTERLO (ANP) - Afgelopen voorjaar heeft er een hop gebroed in Het Nationale Park De Hoge Veluwe. De vogel verdween rond 1950 als broedvogel uit ons land en staat daarom op de zogeheten rode lijst van bedreigde soorten weergegeven als 'verdwenen in Nederland'. Het Park brengt het nieuws bewust nu pas naar buiten zodat het broedproces niet verstoord kon worden.

3 uur geleden
Eerste exemplaar van encyclopedie over christendom is voor paus

TILBURG (ANP) - Paus Franciscus krijgt op 18 september het eerste exemplaar van een nieuwe encyclopedie over de geschiedenis van het christendom. Die is in de afgelopen vijftien jaar samengesteld onder leiding van hoogleraren Bert Jan Lietaert Peerbolte van de Vrije Universiteit in Amsterdam en Paul van Geest van de Erasmus Universiteit in Rotterdam en de universiteit in Tilburg.

4 uur geleden
Brussel keurt subsidieprogramma voor verhuizing van boeren goed

BRUSSEL (ANP) - Nederland krijgt toestemming van de Europese Commissie veehouders financieel te ondersteunen die vrijwillig vertrekken uit de buurt van een gevoelig natuurgebied. De boeren mogen bij elkaar voor 105 miljoen euro geholpen worden om een nieuw agrarisch bedrijf te beginnen. Dat mag zowel in een andere regio in Nederland als elders in de Europese Unie.

5 uur geleden
Tekstkarren weggehaald bij 'wolvengebied' Leusden na vandalisme

LEUSDEN (ANP) - De gemeente Leusden heeft de tekstkarren weggehaald die waren geplaatst bij het afgesloten gebied waar enkele incidenten met een wolf zijn geweest, nadat een van de lichtborden het doelwit was geworden van vandalisme. Een woordvoerster van de gemeente laat weten dat onder meer een accu van een tekstkar is meegenomen.

5 uur geleden
Lichaam in Frankrijk vermiste Nederlandse vrouw (73) gevonden

VACQUIÈRES (ANP) - Het lichaam van de in Frankrijk vermiste Nederlandse vrouw is gevonden, laat Stichting Reddingshonden RHWW weten. De 73-jarige Marjan Roozendaal had op 14 juli camping Parc Le Duc in Vacquières verlaten, daarna ontbrak elk spoor. Haar lichaam is "redelijk dicht bij de camping gevonden", aldus een woordvoerder van RHWW. Duidelijk is dat ze door een ongeval om het leven is gekomen.

5 uur geleden