Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet komt toch met spoedwet voor avondklok

Kabinet komt toch met spoedwet voor avondklok

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet komt toch met een spoedwet om de avondklok in vast te leggen. Dat zegt justitieminister Ferd Grapperhaus in een reactie op de uitspraak van de rechter dat de avondklok moet worden opgeheven. Het kabinet houdt vol dat een juridische basis voor de spertijd er wel degelijk is. De nieuwe wet zou dus "ten overvloede" zijn, volgens Grapperhaus.

De bewindsman benadrukt dat de avondklok, vastgelegd in een speciale wet, juist "met de grootste urgentie en spoed" is ingevoerd. De invoering had nu eenmaal wat tijd nodig, bijvoorbeeld om zogenoemde werkgeversverklaringen te regelen, zegt Grapperhaus. "Dit was ook echt een maatregel die een aparte besluitvorming vereist en die regels hebben we volledig gevolgd", zegt de minister. Hij zegt dat de Kamer de dagen tussen de aankondiging en de invoering heeft aangegrepen om over de avondklok te debatteren.

Tijdens de persconferentie in januari, waarin de avondklok voor het eerst werd aangekondigd, zei premier Mark Rutte evenwel dat hij eerst met de Kamer in overleg ging. "Als er dan voldoende steun is, dan pas zullen wij een definitief besluit nemen", zei hij toen. De Kamer dwong onder meer af dat de avondklok een half uur later inging dan het kabinet eerst had bedacht.

De spoedwet komt er wat Grapperhaus betreft zo snel mogelijk. De Eerste en Tweede Kamer zijn daarbij aan zet. Het kabinet heeft ook meteen spoedadvies gevraagd aan de Raad van State.

10 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Kwek 1 week geleden
Hopla, effe een tik terug. En wat een onbeschoft volk. Laten een rechter niet eens netjes uitpraten.
harry11 1 week geleden
lekker he die speknek die ons zijn wil oplegt , weet waar je op stemt bij de verkiezingen zeker geen VVD of CDA
roboehlen 1 week geleden
Ach, als een gemiddelde man al drie leugens per dag verteld is een kabinet als wat wij nu hebben geen uitzondering. Het kabinet doet hun best om hun leugens te verhullen maar zoals altijd, de waarheid komt altijd boven. Wat een gedraai en gelul om maar hun 'geloofwaardigheid' terug te winnen, weg met dat zooitje. Rutte loopt aan te kutte en die grapperhaus schud de grappen zeker zo uit z'n mouw die spekkop.
R.van Duin 1 week geleden
Die Grappenhaus en Rutte zijn een stelletje leugenaars. Waarom is Rutte zo pissig na de uitslag van de rechter tegen de avondklok? , kan die niet tegen zijn verlies , wilt hij altijd zijn eigen zin door drijven !!!!! Je hebt helemaal gelijk... J.Davidse...
Bromvlieg84 1 week geleden
Belachelijk. Moet die wappie van een willem engerd niet eens gewoon gaan werken ipv ons op kosten te jagen? OVerals is een avondklok. Nergens is gezeik. Behalve hier in Nederland weer door die wappie. Heb nog nooit op VVD gestemd maar ik ga het dit jaar zeker doen!!!!!
verbrugghe r 1 week geleden
@B.Jordens Nadat het Duitse leger op 10 mei 1940 Nederland was binnengevallen namen koningin Wilhelmina en haar regering op 13 mei de benen naar Engeland. Dit ondanks dat volgens Artikel 21 van de Grondwet de zetel van de regering in geen geval buiten het Rijk (dus Nederland en de koloniƫn) verplaatst mocht worden. Maar in Londen ging men, zonder parlement, gewoon door met het uitvaardigen van wetten en koninklijke besluiten, terwijl ze vanwege het schenden van de Grondwet daartoe absoluut niet meer gerechtigd waren. Laat staan om op 8 december 1941 Japan de oorlog te verklaren.
ikbenboos 1 week geleden
wat is het toch een naar achterbaks stelletje daar in Den Haag. weg er mee. allemaal. dit land gaat helemaal naar de kloten.
J. Davidse. 1 week geleden
Als er dagen de tijd is om over te debatteren en het al een maandje eerder werd geoppert is het geen spoed. Spoed is als de dijken doorbreken en er moet DIREKT geƫvacueert worden zonder debat of de Russen staan aan de oostgrens te trappelen en het leger moet DIREKT in hoogste staat van paraatheid worden gebracht. Dan is er geen dagenlang debat mogelijk, dan is een spoedwet te rechtvaardigen.
J. Davidse. 1 week geleden
Demissionaire ministers kunnen niet tegen hun verlies. Ze willen nog even de tanden laten zien voordat ze weggestemd worden in maart. En de avondklok is een absurde regel, als ik 's avonds een ommetje maak is het risico op besmetting 0,0 %. En de smoes dat het groepsvorming en illegale feesten tegengaat is een leugen, daar hebben we de 1,5 meterregel en de maximale groepgrootteregel al voor om te kunnnen optreden. Zinloos en kansloos om zo'n 2e Wereldoorlogregel op de eigen bevolking los te laten. Ik vrees echter voor een nieuwe geweldsuitbarsting en nieuwe rellen als de regering toch doorzet en net zolang zoekt naar een rechter die ze gelijk geeft of toch ergens een openingetje in de letter van de wet vindt om de bevolking toch te kunnen blijven onderdrukken.
B.Jordens 1 week geleden
Grappenhaus heeft gelijk, die wet is er al lang. Sinds de 2 de wereldoorlog. Hij weet het ook heel goed, hij heet niet voor niets Grappenhaus, met zijn spertijd.

Meer uit Binnenland

CBS: scherpe daling traditionele vormen van criminaliteit

DEN HAAG (ANP) - Vorig jaar was het aantal door de politie geregistreerde misdrijven 2 procent lager dan in 2019. Vooral de traditionele criminaliteit zoals zakkenrollerij, woninginbraak en winkeldiefstal lieten een daling zien. Tegelijkertijd constateerde de politie meer online-criminaliteit zoals verkoopfraude, valsheid in geschrifte en hacken. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

4 minuten geleden
Liquidatie Nijmeegse klusjesman was vergissing

NIJMEGEN (ANP) - De liquidatie van de Nijmeegse klusjesman Mehmet Kilicsoy (49), vorig jaar juli in Beuningen, was een vergissing. Dat bevestigt de politie na berichtgeving door De Telegraaf.

5 uur geleden
Zeventien aanhoudingen bij demonstratie Museumplein

AMSTERDAM (ANP) - Bij een demonstratie op het Museumplein in Amsterdam zijn zondagmiddag zeventien aanhoudingen verricht, meldt de politie.

7 uur geleden
Laatste overgebleven actievoerders verlaten Museumplein

AMSTERDAM (ANP) - Een laatste groepje betogers tegen de coronaregels dat op het Museumplein in Amsterdam was achtergebleven, is nu ook vertrokken. De politie had ze daarvoor vijf minuten de tijd gegeven.

10 uur geleden
Amsterdam sluit Vondelpark voor vierde dag op rij

AMSTERDAM (ANP) - De gemeente Amsterdam sluit opnieuw tijdelijk de toegang tot het Vondelpark. Bezoekers kunnen het park alleen nog verlaten via de hoofdingangen aan de Amstelveenseweg en de Stadhouderskade, twittert de gemeente.

11 uur geleden
ME ontruimt Museumplein Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De Mobiele Eenheid is bezig het Museumplein in Amsterdam te ontruimen. Verschillende mensen zijn gearresteerd.

11 uur geleden
Demonstratie Museumplein ontbonden

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse driehoek van politie, justitie en burgemeester heeft een demonstratie zondag op het Museumplein ontbonden. Er is een noodbevel van kracht en het is niet langer toegestaan op het Museumplein te blijven, twittert de gemeente.

12 uur geleden