Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet komt met meetlat voor steun aan cruciale bedrijven

Kabinet komt met meetlat voor steun aan cruciale bedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet sluit niet uit dat meer bedrijven die van groot maatschappelijk belang zijn, door de coronacrisis in de problemen komen. Daarom zijn afspraken gemaakt aan de hand waarvan per geval wordt beoordeeld of de overheid financieel moet bijspringen, zoals al bij KLM is gebeurd.

Voor bedrijven die last hebben van de coronamaatregelen bestaan al verscheidene steunregelingen. De overheid betaalt bijvoorbeeld grotendeels de loonkosten door van ondernemingen die een groot deel van hun omzet hebben zien wegvallen. Ook zijn overbruggingskredieten beschikbaar waarvoor de overheid deels garant staat.

Maar voor sommige grote en belangrijke bedrijven is die steun mogelijk niet genoeg. Voor KLM heeft het kabinet al een extra financieel vangnet gespannen ter waarde van 2 tot 4 miljard euro. Daarmee wil het vooral de belangrijke wereldwijde verbindingen die de luchtvaartmaatschappij verzorgt veiligstellen.

Ook bij andere maatschappelijk belangrijke bedrijven is het kabinet bereid iets extra's te doen als dat nodig is. Het gaat dan om ondernemingen die bijvoorbeeld hoogwaardige werkgelegenheid leveren, een unieke rol vervullen in de samenleving of een cruciale schakel vormen in de keten.

Financieel gezond

Die financiƫle hulp is alleen beschikbaar als het bedrijf voor de crisis financieel gezond was, en er geen andere oplossingen voorhanden zijn. Een harde voorwaarde is verder dat ook andere belanghebbenden, bijvoorbeeld de aandeelhouders, een bijdrage leveren.

"De steun moet voorkomen dat gezonde ondernemingen die van groot belang zijn voor onze economie en maatschappij onnodig omvallen waardoor banen en kennis verloren gaan", zegt minister Eric Wiebes (Economische Zaken). "En we doen dit alleen als alle betrokkenen hun schouders eronder zetten."

Meer uit Financieel

Oliebedrijven Exxon en Chevron stijgers op verdeeld Wall Street

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag verdeeld gesloten bij aanhoudende onzekerheid over de rente. De koersverliezen van eerder op de dag werden wel voor een groot deel weggewerkt. De grote oliebedrijven op Wall Street stonden bij de winnaars, geholpen door de gestegen olieprijzen.

48 minuten geleden
Grote terugroepactie auto's Kia en Hyundai in VS om brandgevaar

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Zuid-Koreaanse autofabrikanten Kia en Hyundai roepen in de Verenigde Staten in totaal 3,37 miljoen auto's terug naar de garage vanwege gevaar voor brand in de motor. Eigenaren worden gevraagd hun auto's buiten te parkeren uit de buurt van gebouwen en andere auto's totdat het probleem is opgelost.

2 uur geleden
Grote IT-storing legt Duitse fabrieken Volkswagen plat

WOLFSBURG (ANP/DPA/BLOOMBERG) - De Duitse autofabrikant Volkswagen kampt woensdag met een grote IT-storing waardoor meerdere fabrieken van het bedrijf in Duitsland plat zijn komen te liggen. Volkswagen doet onderzoek naar de storing bij het IT-netwerk en zegt dat nog onduidelijk is wanneer de productie weer hervat kan worden.

3 uur geleden
Nederlands ECB-directielid Elderson: rente mogelijk verder omhoog

FRANKFURT (ANP/DPA) - Het Nederlandse directielid Frank Elderson bij de Europese Centrale Bank (ECB) denkt dat de rente nog verder verhoogd kan worden in de strijd tegen de inflatie. Dat zei Elderson in een interview met het financiƫle persbureau Market News International. De ECB verhoogde eerder deze maand de rente in de eurozone voor de tiende keer op rij naar het hoogste niveau ooit en de beleidsmakers van de centrale bank in Frankfurt hebben gehint dat er een einde is gekomen aan die verhogingen.

3 uur geleden
AF-KLM en IAG hebben interesse in Portugese maatschappij TAP

LISSABON (ANP/BLOOMBERG) - Air France-KLM en IAG, het moederconcern van onder meer British Airways en Iberia, hebben interesse in een overname van de Portugese nationale luchtvaartmaatschappij TAP. De Portugese regering wil TAP privatiseren en de topmannen van Air France-KLM en IAG hebben gezegd mogelijk biedingen te willen doen voor TAP.

3 uur geleden
Verzekeraars NN en ASR kelderen na uitspraak in woekerpoliszaak

AMSTERDAM (ANP) - De verzekeraars NN Group en ASR gingen woensdag keihard onderuit op de aandelenbeurs in Amsterdam na een nadelige uitspraak van het gerechtshof Den Haag rond zogeheten woekerpolissen. NN leverde bijna 19 procent in en ASR kelderde ruim 14 procent. Ook branchegenoot Aegon had het lastig met een min van 4,3 procent.

5 uur geleden
Honderden mensen weten niet of reis met Vacansoleil kan doorgaan

EINDHOVEN (ANP) - Honderden mensen die nog op vakantie zouden gaan met Vacansoleil weten niet of hun reis nog doorgaat. Dit meldt een woordvoerder van de aanbieder van campingvakanties, die uitstel van betaling heeft gekregen van de rechter. Vaak is uitstel van betaling de voorbode van een faillissement.

5 uur geleden