Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet komt met maatregelen tegen werkdruk kinderopvang

Kabinet komt met maatregelen tegen werkdruk kinderopvang

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet neemt maatregelen om de werkdruk in de kinderopvang tegen te gaan. Demissionair staatssecretaris Dennis Wiersma (Sociale Zaken) schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat medewerkers in opleiding makkelijker ingezet kunnen worden en dat de inspectie coulanter omgaat met bepaalde regels.

Per 1 januari mogen medewerkers in opleiding samen met een volleerde werknemer op een groep werken. Tot dusver mocht slechts een op de drie medewerkers in opleiding zijn. De aanpassing van deze regel geldt voor een half jaar.

Bovendien wil Wiersma dat toezichthouders meer rekening houden met verzachtende omstandigheden of overmacht als een kinderopvang bepaalde eisen niet kan naleven vanwege personeelstekort. Zo mogen opvangen bijvoorbeeld langer dan drie uur minder medewerkers inzetten dan voorgeschreven. Ook kan makkelijker worden afgeweken van het zogeheten 'vastegezichtencriterium', wat inhoudt dat er altijd minstens één bekend gezicht per kind werkt.

Personeelstekort

Uit onderzoek van de sector blijkt dat ruim 70 procent van de organisaties een personeelstekort ervaart en bijna 50 procent van de werknemers de werkdruk (veel) te hoog vindt. Wiersma schrijft dat deze cijfers hem al langer zorgen baren. Hij wil door maatregelen te nemen voorkomen dat groepen moeten sluiten.

De problemen in de kinderopvang spelen al langer. De sector kampt met vergrijzend personeel en de instroom van nieuwe werknemers is niet groot genoeg, aldus de Brancheorganisatie Kinderopvang. De organisatie gaf al eerder aan dat het andere regels wil, zoals het toestaan van mensen in opleiding om voor de groep te staan.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Politiek

Kamer: zoek breed draagvlak voor de langetermijnstrategie corona

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft het kabinet op het hart gedrukt dat voor de langetermijnaanpak van het coronavirus eerst gesprekken gevoerd moeten worden met betrokkenen uit de hele samenleving. Iedereen speelt een rol in de virusbestrijding en dus moet er breed draagvlak zijn, zo staat in een motie van ChristenUnie-Kamerlid Mirjam Bikker. Die wordt ondertekend door alle partijen in de Tweede Kamer, met uitzondering van Forum voor Democratie.

8 uur geleden
Kabinet staat open voor defensieve militaire steun aan Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet staat open voor defensieve militaire steun aan Oekraïne. Dat zei minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) in de Tweede Kamer. Ook deelname aan een Europese trainingsmissie wordt niet uitgesloten, zei hij. In de Kamer is steun voor dit standpunt.

10 uur geleden
Kamer sluit defensieve militaire steun aan Oekraïne niet uit

DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid in de Tweede Kamer sluit defensieve militaire steun aan Oekraïne niet uit. Aan de grens van dat land hebben zich meer dan honderdduizend Russische militairen verzameld. De Amerikanen denken dat Rusland het buurland gaat binnenvallen.

10 uur geleden
Kuipers belooft de coronamodellen tegen het licht te houden

DEN HAAG (ANP) - Minister Ernst Kuipers gaat met het RIVM kijken of de modellen en prognoses die belangrijk zijn voor het coronabeleid uitgebreid kunnen worden. "Meer modellen kunnen helpen in een zorgvuldige afweging", zo zei hij in de Tweede Kamer. Partijen van links tot rechts hebben hun zorgen uitgesproken over de naar hun idee te beperkte informatie op basis waarvan de besluiten genomen worden, en het feit dat vaak niet helemaal duidelijk is of die modellen wel kloppen.

10 uur geleden
Rutte wil 2G nog niet weggooien

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil 2G-beleid, waarbij mensen voor toegang moeten bewijzen dat ze recent gevaccineerd of genezen zijn van het coronavirus, nog niet van tafel halen. "Laten we het niet weggooien", zegt Rutte. Invoering van zo'n versie van de coronapas is niet een doel op zich, maar zijn "wel degelijk omstandigheden denkbaar" waarbij het beleid nuttig kan zijn.

12 uur geleden
Rutte: bij versoepelingen moeten regels wel echt nageleefd worden

DEN HAAG (ANP) - Als er volgende week versoepelingen van de coronamaatregelen mogelijk zijn, zal het kabinet erop aandringen dat alle protocollen die de laatste tijd ontwikkeld zijn ook echt worden nageleefd. Dat zei premier Mark Rutte tijdens het coronadebat in de Tweede Kamer.

13 uur geleden
Rutte: kabinet kijkt ook naar toelating publiek bij sport

DEN HAAG (ANP) - Als er op korte termijn ruimte is om te versoepelen, kijkt het kabinet ook naar de toelating van publiek bij sportwedstrijden. Dat zegt premier Mark Rutte in debat met de Tweede Kamer. "We hebben de hoop dat er ruimte is om te versoepelen", zei Rutte.

14 uur geleden