
Kabinet komt met ingrepen voor broodnodige stikstofruimte
DEN HAAG (ANP) - Het kabinet presenteert vrijdag een reeks ingrepen om de problemen rond de stikstofuitstoot aan te pakken. Op allerlei fronten willen bewindspersonen maatregelen nemen om de uitstoot te verminderen. Daarmee moeten bedrijven die buiten hun schuld zonder een stikstofvergunning zitten, worden geholpen. Maar er moet ook ruimte komen om vergunningen af te geven voor bouw-, infrastructuur- en energieprojecten.
Een maatregel die al uitlekte, is dat het kabinet enkele duizenden 'piekbelasters' gaat benaderen met een ruimhartig bod: zo'n 120 procent van de waarde van hun bedrijf om te stoppen of flink te verduurzamen. Het gaat hier om veehouderijen en andere bedrijven die veel stikstof uitstoten in de buurt van gevoelige natuurgebieden.
Het uitkopen van deze piekbelasters moet ruimte opleveren om de zogenoemde PAS-melders te legaliseren. Zij kregen voor de oprichting of uitbreiding van hun (boeren)bedrijf groen licht na een 'melding' onder het oude stikstofbeleid. Maar in 2019 verklaarde de Raad van State dat beleid ongeldig. Daarom opereren ze nu formeel illegaal.
Het kabinet wil deze bedrijven snel een geldige vergunning geven. Daarvoor moet elders wel minder stikstof worden uitgestoten. De manier waarop het kabinet dat wil bereiken, wijkt af van een belangrijk advies van Johan Remkes. De VVD-bestuurder bepleitte een gerichtere aanpak, waarmee de 500 tot 600 piekbelasters in beeld worden gebracht en worden uitgekocht.
Maar het kabinet zal de stikstofkraan nog veel verder moeten dichtdraaien om ruimte te maken voor andere economische activiteiten. De noodzaak daartoe is alleen maar toegenomen sinds de Raad van State begin deze maand een streep zette door een belangrijke uitzondering in het stikstofbeleid die het kabinet aan de bouw had gegeven. Door het verdwijnen van deze zogenoemde bouwvrijstelling moet bij elk bouwproject worden berekend hoeveel stikstofuitstoot ermee gemoeid is en wat de invloed hiervan op de natuur is.
Die uitspraak is extra pijnlijk voor het kabinet, dat blijft vasthouden aan de ambitie om de komende jaren 900.000 woningen te bouwen. Bovendien vormt het stikstofdossier een obstakel voor een andere belangrijke ambitie van het kabinet: om klimaatverandering te beperken moet de uitstoot van CO2 in 2030 meer dan gehalveerd zijn. Ook bij projecten om duurzame energie op te wekken (zoals het aanleggen van windmolen parken en weides met zonnepanelen) komt stikstof vrij. Maar op termijn besparen die projecten juist stikstof.
Op bijna elk ministerie zit de impasse dus in de weg. Daarom zijn niet alleen landbouwminister Piet Adema en stikstofminister Christianne van der Wal betrokken bij de plannen die naar buiten komen. Ook woonminister Hugo de Jonge en Mark Harbers (Infrastructuur) zijn bij de presentatie naar de plannen, net als een minister van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Het is BIJ1 niet gelukt om tijdig alle zogenoemde "verantwoordingsstukken" aan te leveren bij een commissie die hierop toezicht houdt, meldt demissionair minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken. In deze paperassen staat vermeld hoe een partij is omgegaan met zaken als ontvangen donaties en aangegane leningen. Door de gang van zaken gaat het ministerie ruim 127.000 euro aan verleende subsidie terugvorderen, BIJ1 krijgt hiervoor een betalingsregeling.
14 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Bestuurders van een elektrische bestelbus tussen de 3500 en 4250 kilo hebben vanaf 1 juli een vrachtwagenrijbewijs nodig. Dat heeft demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) besloten, schrijft hij woensdag in een brief aan de Tweede Kamer. Eerder leek het erop dat het kabinet met nieuwe wetgeving zou komen waardoor een B-rijbewijs voor personenauto's ook genoeg zou zijn, maar die wetgeving is voorlopig van de baan.
15 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De lucht is geklaard tussen PVV-leider Geert Wilders en Pieter Omtzigt (NSC), zeiden beiden na afloop van het gesprek onder leiding van verkenner Ronald Plasterk. Op welke punten de lucht is geklaard, laten ze in het midden. "Dat wil niet zeggen dat alles is opgelost, want we hebben morgen nog een tweede gesprek", zei Wilders.
1 uur geledenMAASTRICHT (ANP) - De PVV verdwijnt per direct uit de gemeenteraad van Maastricht. Ondanks het feit dat PVV-er Geert Wilders landelijk tijdens de Tweede Kamerverkiezingen een monsterzege behaalde, stopt de PVV in de Maastrichtse raad. Dit omdat het enige PVV-raadslid, René Betsch, is overgestapt naar de lokale partij PVM (Partij Veilig Maastricht).
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair onderwijsminister Robbert Dijkgraaf kan zelf niets betekenen voor studenten die geen uitwonende beurs krijgen omdat ze illegaal huren, schrijft hij woensdag in een brief aan de Eerste Kamer. De studenten willen zich wel inschrijven, maar mogen dit niet van hun huisbaas.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De nieuwe verhoudingen in de Tweede Kamer zijn bij de eerste planningsvergadering van het parlement meteen zichtbaar geworden. Zeven debatten over de zorg die de PVV aanvroeg, kregen stuk voor stuk een meerderheid. In de oude Kamer werden door PVV-Kamerlid Fleur Agema aangevraagde debatten meestal niet gesteund.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De nieuwe Tweede Kamer met 150 Kamerleden is woensdag geïnstalleerd. De Kamer heeft 68 nieuwe leden, van wie er veel in de nieuwe fractie van verkiezingswinnaar PVV zitten. Ook NSC, dat in één klap met twintig zetels in de Kamer komt, levert veel nieuwe Kamerleden. Samen met dertien terugkerende Kamerleden en 69 blijvers legden de nieuwelingen woensdagmiddag stuk voor stuk de eed of belofte af.
5 uur geleden