Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet kijkt voor versnelling stikstofaanpak vooral naar Brussel

Kabinet kijkt voor versnelling stikstofaanpak vooral naar Brussel

DEN HAAG (ANP) - Of het kabinet de vermindering van stikstofneerslag in gevoelige natuurgebieden op korte termijn kan versnellen, is nog steeds niet duidelijk. Het kabinet wil wel in Brussel aandringen om ervoor te zorgen "dat we zo snel mogelijk bijvoorbeeld die uitkoopregeling hebben", laat het ministerie van Landbouw weten. Aanvankelijk zei het departement nog niet te weten wat premier Mark Rutte precies voor ogen had met zijn aankondiging dat het kabinet de stikstofaanpak ging versnellen.

De uitkoopregeling moet ervoor zorgen dat boeren die willen stoppen, hier geld voor krijgen. Als eerste richt het kabinet zijn pijlen op zogenoemde piekbelasters, (agrarische) bedrijven waarvan de stikstofuitstoot veel schade aanbrengt aan gevoelige natuurgebieden. De Europese Commissie tot haast manen lijkt een van de weinige dingen die het kabinet op korte termijn kan doen om voor een versnelling te zorgen.

De premier zei vrijdagavond na een week van crisisoverleggen met zijn vicepremiers en secondanten van de vier regeringspartijen dat het kabinet de discussie over de stikstofafspraken pauzeert tot er meer duidelijk is over de colleges in provincies. Het CDA zegt na de verkiezingsuitslag niet meer te kunnen leven met de afspraken in het coalitieakkoord over de stikstofaanpak. Maar, benadrukte Rutte, het gaat niet om een pauze. Eerder om een versnelling.

"Wij gaan door met de aanpak zoals die nu staat", liet het landbouwministerie zondag weten. Later gaf het departement aan dat ze hopen dat de Europese Commissie snel groen licht geeft voor de uitkoopregeling. Er moet namelijk nog gekeken worden naar Europese staatssteunregels. Verder is het ministerie voor een groot deel afhankelijk van de plannen van de provincies. Zij moeten hun zogenoemde gebiedsprocessen op 1 juli inleveren.

Meer uit Politiek

Van der Wal: Kamer roemt natuur, maar kiest er vaak niet voor

DEN HAAG (ANP) - In een debat over een reeds gestrande Europese natuurherstelwet, merkte demissionair minister Christianne van der Wal (Stikstof en Natuur) op dat veel partijen de natuur een warm hart toedragen en nationaal beleid zeggen toe te juichen. Maar, geeft ze aan tegenover de Kamer, ze stemmen lang niet altijd op die manier.

18 minuten geleden
Minister Van der Wal: Nederland was nooit fan van EU-natuurwet

DEN HAAG (ANP) - Het was andere EU-landen al veel langer duidelijk dat Nederland bepaald geen fan was van de natuurherstelwet, zegt demissionair minister Christianne van der Wal tegen de Tweede Kamer. Het demissionaire kabinet kondigde recent aan na een oproep van de Kamer tegen de wet te stemmen, terwijl het eerst nog van plan was de verordening te steunen. Dat voornemen was mede ingegeven door strategische overwegingen, aldus de bewindsvrouw.

59 minuten geleden
Kabinet wil minder bagageafhandelbedrijven op Schiphol

DEN HAAG (ANP) - Het aantal bedrijven dat bagage afhandelt op Schiphol moet worden verlaagd, heeft demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur) besloten. Het besluit zou een nieuwe kofferberg zoals in het chaotische jaar 2022 moeten helpen voorkomen.

2 uur geleden
Informateurs kijken terug op week met gesprekken in goede sfeer

DEN HAAG (ANP) - De informateurs kijken terug op een week met formatiegesprekken in goede sfeer. Donderdag hebben zij samen met onderhandelaars van PVV, VVD, NSC en BBB twaalf uiteenlopende organisaties ontvangen die in hun werk merken hoe beleid uitpakt, waaronder Agractie, de Raad van State en de Pensioenfederatie. De formerende partijen hebben volgens de informateurs laten merken dat zij veel met zulke organisaties willen samenwerken om zo het vertrouwen in de overheid te herstellen.

3 uur geleden
Kabinet wil dat douane vaker informatie kan delen voor onderzoek

DEN HAAG (ANP) - De douane moet vaker gegevens kunnen delen met politie, marechaussee, de FIOD en de FIU (meldpunt voor ongebruikelijke geldtransacties), vindt verantwoordelijk demissionair staatssecretaris van Financiƫn Aukje de Vries. Dit is volgens haar van belang in de strijd tegen ondermijnende criminaliteit en andere illegale activiteiten. De staatssecretaris komt met een wetsvoorstel om dit te regelen.

4 uur geleden
Incassobureaus moeten vanaf april voldoen aan strengere regels

DEN HAAG (ANP) - Incassobureaus moeten met ingang van april voldoen aan veel strengere regels die moeten zorgen voor minder schuldproblemen, meldt de Inspectie Justitie en Veiligheid. Een nieuwe wet verbiedt incassobureaus dan bijvoorbeeld mensen onder druk te zetten. De bureaus worden bovendien verplicht zich te registreren in een openbaar register.

4 uur geleden
Nog geen excuses voor opgesloten jongeren om misstanden jeugdzorg

DEN HAAG (ANP) - Jongeren die het slachtoffer zijn geworden van intimidatie, vernedering of geweld tijdens hun verblijf in een gesloten jeugdzorginstelling, krijgen vooralsnog geen excuses van het kabinet. Partijen in de Tweede Kamer dringen daarop aan. Maar demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (Jeugdzorg) wil eerst nog een onafhankelijk onderzoek naar de misstanden, zei hij tijdens een debat. Onder meer GroenLinks-PvdA, SP en NSC wezen erop dat er al tal van onderzoeken liggen die aantonen dat het al jaren flink mis is op de gesloten afdelingen.

5 uur geleden