Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kabinet kijkt op 25 januari naar versoepelingen horeca en cultuur

Kabinet kijkt op 25 januari naar versoepelingen horeca en cultuur

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet bekijkt op 25 januari opnieuw of de coronamaatregelen verder kunnen worden versoepeld. Dat heeft premier Mark Rutte gezegd tijdens een persconferentie. "En dan kijken we eerst naar de horeca, musea, bioscopen en theaters."

Rutte benadrukt dat nu eenmaal niet alles tegelijk open kan. Daarvoor zijn de besmettingsaantallen eenvoudigweg te hoog. "Op dit moment vinden we het echt te risicovol." Volgens de modellen zouden versoepelingen in die sectoren kunnen leiden tot "potentieel onbeheersbare situaties", zegt Rutte.

De premier zegt goed te snappen "dat het compleet oneerlijk voelt na al die lange maanden van sluiting". Zowel in de horeca als in de cultuursector hebben ondernemers volgens hem ook veel moeite gedaan om veilig open te kunnen.

Buitenland

Het kabinet kijkt uit "informatie uit het buitenland", naar het aantal besmettingen en "wat er in ziekenhuizen gebeurt". Hij erkent dat op 25 januari nog niet duidelijk is wat het effect is van de vrijdag aangekondigde versoepelingen. Wel zal dan duidelijk zijn wat het openen van de basisscholen en middelbare scholen met de besmettingsaantallen heeft gedaan. Rutte hoopt op een "optelsom" waardoor het kabinet een duidelijker beeld heeft.

De bestaande steunpakketten blijven het hele eerste kwartaal doorlopen voor de sectoren die nog altijd dicht zijn. Maar Rutte erkent dat veel bedrijven door de duur van de crisis inmiddels zulke grote problemen hebben dat zij daar wellicht niet genoeg aan hebben. "Daar gaan we heel goed naar kijken."

3 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Christina Rouw 1 week geleden
Zou er ooit nog eens een dag komen dat je je pc aan zet, of de krant leest, of je tv aan zet dat je dat gehate woord Corona niet meer ziet
Pindakaas1983 1 week geleden
blijf tenen zuigen Horeca ik lig krom van het lachen
volijke 1 week geleden
Ongelofelijk dat de horeca wéér de pineut is. Die steunpakketten zijn gebakken lucht, ik spreek genoeg mensen uit verschillende sectoren die niets ontvangen.

Meer uit Binnenland

Ploumen: ook meldingen van seksueel machtsmisbruik binnen PvdA

AMSTERDAM (ANP) - Er zijn meldingen gedaan van seksueel machtsmisbruik binnen de PvdA, aldus politiek leider Lilianne Ploumen zondag tijden Operatie Interview in debatcentrum De Balie. "Ik weet dat er meldingen zijn gedaan en dat er naar aanleiding van die meldingen onderzoek is gedaan", aldus Ploumen in het Amsterdamse debatcentrum. Ploumen was in gesprek met journalist Naeeda Aurangzeb, die haar specifiek vroeg naar mogelijk seksueel machtsmisbruik binnen de partij.

1 uur geleden
Schedels ontdekt in water bij Zuidland (Zuid-Holland)

ZUIDLAND (ANP) - In een waterloop bij het Zuid-Hollandse Zuidland zijn vrijdag en zondag menselijke schedels gevonden. Volgens een politiewoordvoerster zijn er geen aanwijzingen dat het om een (recent) misdrijf gaat. "De schedels lijken al wat ouder te zijn", zegt ze.

3 uur geleden
65.393 nieuwe coronagevallen, achterstand neemt verder toe

BILTHOVEN (ANP) - Tussen zaterdag- en zondagochtend zijn 65.393 nieuwe positieve coronatesten geregistreerd, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is een nieuw dagrecord. Het oude record was van vrijdag, toen waren het er 57.492. Zaterdag waren er na correctie 46.198 positieve coronatests.

7 uur geleden
Duizenden doen in Roermond mee aan kroegentocht

ROERMOND (ANP) - Duizenden mensen deden zondagmiddag in Roermond mee aan een alternatieve kroegentocht, georganiseerd door zeventien cafés en andere horecazaken in de Limburgse stad. De 'Tour du Roer' was uit protest tegen het coronabeleid van het kabinet. Grote groepen stonden voor de deelnemende horecazaken, waarbij mensen vaak geen 1,5 meter afstand hielden en niemand mondkapjes droeg.

7 uur geleden
Tientallen mensen aangehouden bij Philips-stadion rond PSV - Ajax

EINDHOVEN (ANP) - De politie heeft vlak voor de aftrap van de voetbalwedstrijd PSV - Ajax 38 mensen aangehouden in de buurt van het Philips-stadion in Eindhoven. Dat bevestigt een woordvoerster van de politie na een bericht van De Telegraaf. De personen waren aanwezig in het gebied rondom het stadion, wat helemaal is afgesloten voor publiek door de politie. De groep werd verzocht om te vertrekken, toen de politie hen later in hetzelfde gebied weer aantrof zijn ze aangehouden.

7 uur geleden
Anne Frank Fonds kraakt onderzoeksproject naar verraad

GENÈVE/BASEL (ANP) - Het onderzoek naar het verraad van Anne Frank deugt van geen kanten, zegt de directeur van het in Zwitserland gevestigde Anne Frank Fonds. "Op bijna elke pagina staan ​​feitelijke onjuistheden." Onderzoekers stellen in een afgelopen week verschenen boek dat ze waarschijnlijk is verraden door de Joodse notaris Arnold van den Bergh.

8 uur geleden
Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen neemt iets toe

ZEIST (ANP) - Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is iets toegenomen. In totaal liggen er nu 1093 patiënten met het coronavirus in het ziekenhuis, valt op te maken uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat is een toename van tien ten opzichte van zaterdag, toen er 1083 coronapatiënten opgenomen waren.

8 uur geleden